Search
menu
Search

Grote verschillen in tarieven voor de ITV (APK) keuring in Spanje

Grote verschillen in tarieven voor de ITV (APK) keuring in Spanje
Beeld: Applus+ITV / facebook

Grote verschillen in tarieven voor de ITV (APK) keuring in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een groot land onderverdeeld in 17 autonome regio’s waar men niet alleen een eigen overheid heeft maar ook andere regels en wetten. Deze hebben ook effect op de verplichte periodieke keuring voor gemotoriseerde voertuigen ofwel de ITV te vergelijken met de Nederlandse APK en de Belgische automobielinspectie en de daarbij horende tarieven.

Er zijn in Spanje verschillende tarieven voor auto’s die op benzine en op diesel rijden en andere tarieven voor motors en scooters. Maar die tarieven zijn niet overal in Spanje gelijk want deze worden bepaald door de autonome regioregeringen. De Spaanse Vereniging van Consumenten FACUA heeft al vaker geklaagd over deze verschillen die kunnen oplopen tot 116% voor dieselmodellen en zelfs 185% voor benzinemodellen.

De gemiddelde prijs van de ITV in de zeventien autonome regio’s is momenteel 35,98 euro voor personenauto’s op benzine (3,6% meer dan in 2021) en 43,51 euro voor auto’s die zijn uitgerust met een dieselmotor (4,3% meer dan in 2021). Bekijk de hele lijst met gemiddelde prijzen HIER.

Tarieven benzine

Als je een auto hebt die op benzine 95 rijdt dan is de ITV gemiddeld het goedkoopste op Mallorca met 17,01 euro gevolgd door Extremadura met 29,25 euro en een ITV-station in Murcia (Alcantarilla) met 22,30 euro en Andalusië met 35,40 euro. De Valencia regio is het duurste met 48,55 euro gevolgd door Baskenland met 47,44 euro, Ceuta met 46,70 euro en de Madrid regio met 45,40 euro terwijl dit 36,42 euro in Catalonië is

Tarieven diesel

Als je een diesel rijdt is de ITV het goedkoopste in Extremadura met 29,25 euro gevolgd door Andalusië met 30,79 euro, Murcia met 30,90 euro en Mallorca met 30,92 euro. De Valencia regio is het duurste met 63,22 euro gevolgd door de Madrid regio met 59,24 euro, Ceuta met 55,43 euro, Murcia met 47,93 euro en Catalonië met 41,41 euro.

Wat is de ITV in Spanje?

De APK autokeuring (NL) of automobielinspectie (BE) heeft in Spanje de naam ‘Inspección Técnica de Vehículos’ met als afkorting ITV (ook vaak aangegeven als Iteuve). Deze keuring geldt voor zo’n beetje alles wat op de weg rijdt: scooters, motors, personenwagens, bestelbussen, campers, caravans, aanhangwagens, vrachtwagens, bussen etc.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke 2 jaar en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar.

Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige busjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.

Wat is de ITV in Spanje
De ITV is de afkorting van Inspección Técnica de Vehículos wat staat voor de Spaanse versie van de verplichte van gemotoriseerde voertuigen
PWA spanjeweetjes 1www.spanjeweetjes.nl
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?