Search
menu
Search

Antistierenwet Balearen tijdelijk ongeldig verklaard door Grondwettelijk Hof na klacht Spaanse regering

Oeps ... foto ontbreekt!

Antistierenwet Balearen tijdelijk ongeldig verklaard door Grondwettelijk Hof na klacht Spaanse regering

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Het Tribunal Constitucional (TC) ofwel het Grondwettelijk Hof heeft de wet van de regioregring Balearen waarin vermeld staat dat de stier bij het stierenvechten niet gedood mag worden, ongeldig verklaard. Volgens het Hof heeft de regioregering niet de bevoegdheden om dit soort wetten die landelijk geregeld dienen te worden aan te passen of in te voeren omdat bepaalde voorschriften niet voldoen aan de staatswetten.

Het gaat nog niet om een algeheel verbod op de Balearen wet tegen het stierenvechten maar om een voorlopige opschorting van de wet op dierenbescherming waarin onder andere vermeld staat dat bij het stierenvechten het dier (de stier dus) niet gedood mag worden. Het Grondwettelijk Hof werd op aandringen van de Spaanse regering bestaande uit de conservatieve Partido Popular (PP) erbij gehaald omdat deze partij van de minister-president van mening is dat autonome regeringen niet de bevoegdheden hebben om deze wetten op te stellen.

De opschorting van de regionale wet van de Balearen is nog niet definitief maar werd op 10 november van kracht toen de Partido Popular haar klacht indiende bij het Grondwettelijk Hof. De opschorting van de Balearen wet op de dierenbescherming is gedurende vijf maanden van kracht waarna definitief besloten wordt of het legaal of illegaal is. Het nieuws van deze tijdelijke opschorting werd pas op 28 november geregistreerd en op 4 december bekend gemaakt.

Er worden in de Balearen wet enkele punten betwist zoals dat de stieren minimaal 4 en maximaal 6 jaar oud moeten zijn om in de arena toe te worden gelaten, dat de stieren voordat ze de arena binnengaan door dierenartsen onderzocht moeten worden om te kijken of ze niet van te voren verwond zijn (iets wat bij het stierenvechten vaak gebeurt om de stier zwakker te maken) en het feit dat er maximaal drie stieren mee mogen doen met een gevecht en deze slechts 10 minuten maximaal in de arena aanwezig mogen zijn.

Daarnaast wordt onderzocht of de wet goed is toegepast wat betreft het pesten of lastig vallen van de stieren voordat ze worden toegelaten in de arena en het gebruik van puntige of scherpe materialen om stieren te verwonden. Ook het belangrijkste, dat de stier niet gedood mag worden in de arena tijdens het stierenvechten, wordt door het Grondwettelijk Hof onderzocht.

Het is de zoveelste keer dat de regering van de Partido Popular het stierenvechten of de zogenaamde “Tauromaquia” een warm hart toedraagt. In de ogen van de PP is het stierenvechten een cultureel erfgoed en hebben regeringen van autonome deelstaten niet de bevoegdheden om de nationaal geldende regels en wetten wat betreft het stierenvechten en dierenmishandeling in het algemeen aan te passen, te veranderen of te verbieden. Vorig jaar werd ook al de anti-stierenwet in Catalonië door het Grondwettelijk Hof op aandringen van de PP verboden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?