skip to Main Content
Antistierenwet Balearen tijdelijk ongeldig verklaard door Grondwettelijk Hof na klacht Spaanse regering

Antistierenwet Balearen tijdelijk ongeldig verklaard door Grondwettelijk Hof na klacht Spaanse regering

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Het Tribunal Constitucional (TC) ofwel het Grondwettelijk Hof heeft de wet van de regioregring Balearen waarin vermeld staat dat de stier bij het stierenvechten niet gedood mag worden, ongeldig verklaard. Volgens het Hof heeft de regioregering niet de bevoegdheden om dit soort wetten die landelijk geregeld dienen te worden aan te passen of in te voeren omdat bepaalde voorschriften niet voldoen aan de staatswetten.

Het gaat nog niet om een algeheel verbod op de Balearen wet tegen het stierenvechten maar om een voorlopige opschorting van de wet op dierenbescherming waarin onder andere vermeld staat dat bij het stierenvechten het dier (de stier dus) niet gedood mag worden. Het Grondwettelijk Hof werd op aandringen van de Spaanse regering bestaande uit de conservatieve Partido Popular (PP) erbij gehaald omdat deze partij van de minister-president van mening is dat autonome regeringen niet de bevoegdheden hebben om deze wetten op te stellen.

De opschorting van de regionale wet van de Balearen is nog niet definitief maar werd op 10 november van kracht toen de Partido Popular haar klacht indiende bij het Grondwettelijk Hof. De opschorting van de Balearen wet op de dierenbescherming is gedurende vijf maanden van kracht waarna definitief besloten wordt of het legaal of illegaal is. Het nieuws van deze tijdelijke opschorting werd pas op 28 november geregistreerd en op 4 december bekend gemaakt.

Er worden in de Balearen wet enkele punten betwist zoals dat de stieren minimaal 4 en maximaal 6 jaar oud moeten zijn om in de arena toe te worden gelaten, dat de stieren voordat ze de arena binnengaan door dierenartsen onderzocht moeten worden om te kijken of ze niet van te voren verwond zijn (iets wat bij het stierenvechten vaak gebeurt om de stier zwakker te maken) en het feit dat er maximaal drie stieren mee mogen doen met een gevecht en deze slechts 10 minuten maximaal in de arena aanwezig mogen zijn.

Daarnaast wordt onderzocht of de wet goed is toegepast wat betreft het pesten of lastig vallen van de stieren voordat ze worden toegelaten in de arena en het gebruik van puntige of scherpe materialen om stieren te verwonden. Ook het belangrijkste, dat de stier niet gedood mag worden in de arena tijdens het stierenvechten, wordt door het Grondwettelijk Hof onderzocht.

Het is de zoveelste keer dat de regering van de Partido Popular het stierenvechten of de zogenaamde “Tauromaquia” een warm hart toedraagt. In de ogen van de PP is het stierenvechten een cultureel erfgoed en hebben regeringen van autonome deelstaten niet de bevoegdheden om de nationaal geldende regels en wetten wat betreft het stierenvechten en dierenmishandeling in het algemeen aan te passen, te veranderen of te verbieden. Vorig jaar werd ook al de anti-stierenwet in Catalonië door het Grondwettelijk Hof op aandringen van de PP verboden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Een volk dat dierenleed tot cultureel erfgoed verheft heeft geen niveau. Hun boem is ho inparkeertechniek is vast ook cultureel erfgoed.

 2. in Catalonië werd de wet tegen het stierenvechten na democratisch stemmen in Catalaans parlament, toch door TC/grondwet onwettig verklaard, dit op aandringen van PPC en C’s. Het stierenvechten is zogenaamd van “nationaal belang”
  Ook de wet die verbiedt om energie af te sluiten bij personen die het niet kunnen betalen, ook op basis van de grondwet ongeldig verklaard ( gevolg persoon dood door kou).

  Waarom worden deze wetten ongeldig verklaard in Catalonië, Balearens etc, wanneer de Catalaanse en Baleaarse regering door ruime meerderheid deze nieuwe tot stand heeft laten komen.
  Omdat de grondwet vindt dat ze in Catalonië of Baleares niet zelf mogen beslissen wat er in de comunidad gebeurt. Zij vinden dat héél Spanje moet stemmen over het stierenvechten in Baleares of welke comunidad dan ook…Pure onzin!!

  1. tsja, De Catalanen hebben het stierengevecht verboden omdat het Spaans was, dit was een van de vele Spaanse dingen die in Catalunya “verwijdert” werd uit het dagelijkse leven. Terwijl men het Correbous in 2010 in het Catalaanse parlement vast heeft gelegd als Catalaans Erfgoed…… Dit was tenslotte Catalaans en niet Spaans…….. En zo denken wereldwijd vele dieren activisten dat de Catalanen tegen dierenleed zijn terwijl het “misbruikt” is om acties tegen de Spaanse regering zijn…. Tuurlijk zeggen dierenactivisten dat het niet uitmaakt wat de echte reden is als het maar gestopt is, en zo blijf je maar in cirkels gaan…. Iedereen veegt enkel voor zijn / haar eigen deur alle rotzooi mooi naar de buren……. een verhaal zonder einde

   Overigens mag men wettelijk in Nederland U afsluiten van gas en elektra ook in de winter. men heeft wel afgesproken dat men in de winter als het vriest, meer dan 2 dagen onder 0 it dan niet doet en men coulant is. Zodra het erboven is sluit men af en indien het daarna weer eronder gaat komen ze niet weer aansluiten…..

   In Nederland zie ik het ook niet gebeuren dat men in Groningen mag stemmen over wat er in Groningen gebeurd en de rest van Nederland mag daar niets over zeggen…… daar zit een Landelijke regering boven…..

   1. Je weet helemaal niet waar je over praat… je praat met de wind mee en verzint een antwoord om je haat tegen de Catalanen te tonen. In 2012 was onafhankelijheid helemaal niet in beeld, de CIU was rechts en niet voor onafhankelijkheid en bovendien gestemd tegen het verbieden van het stierenvechten. De C’s bestond nog helemaal niet, dus nogmaals had niets met onafhankelijk te maken…

    Waarom antwoord je niet met betrekking tot Baleares, alwaar hetzelfde is gebeurd?? Het is de Spaanse regering die boven de democratie staat!

 3. Ik vraag mij af of er vía Brussel niets te regelen valt om een einde te maken aan het z.g. cultureel erfgoed, het is verdomme pure dierenmishandeling!!
  Dit moet gewoon door Brussel geregeld kunnen worden en meteen ook maar een verbod op de zware mishandelingen en misbruik van o.a. Galgohonden door jagers in een nieuw te maken Europese wet zonder uitzonderingen waar de PP nu gebruik van maakt binnen de E.G.

 4. Gewoon alle arena’s een andere functie geven, zodat ze er niet meer geschikt voor zijn. Hebben ze in diverse provincies in Catalonië ook gedaan.Lijkt mij sterk dat het Grondwettelijk Hof er iets aan kan doen dan!

  1. Volledig met jou akkoord. De arena’s kunnen gebruikt worden voor allerhande festiviteiten waarbij de mensen geluk uitstralen in plaats toe te kijken op dierenleed. Actueel zijn de arena ’ s ” vreselijke slachtbanken ” en als je dit leuk vindt ben je niet goed in je hoofd en onbetrouwbaar.

   1. eeeh die vreselijke slachtbanken gebruikt men al voor andere activiteiten.. Velen hebben eenmaal per jaar tijdens Feria een gevecht en de rest van het jaar gebruikt men deze slachtbank om er mensen naar binnen te voeren ….. voor muziekconcerten, paardenconcoursen etc etc

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken