skip to Main Content
Het wordt een korte werkweek in Spanje vanwege midweekse feestdagen

Het wordt een korte werkweek in Spanje vanwege midweekse feestdagen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Goed nieuws voor degenen die werken in Spanje maar slecht nieuws voor diegene die op vakantie zijn in het land. woensdag 6 en vrijdag 8 december zijn namelijk nationale feestdagen in Spanje waarop de arbeiders een vrije dag hebben, althans het merendeel. Op die dagen zijn echter ook winkels, veel musea en officiële instanties gesloten wat soms erg vervelend kan zijn.

Gezien het feit dat de Día de la Constitución op woensdag 6 december valt dit jaar en de Día de la Inmaculada Concepción op vrijdag 8 december, hebben veel Spanjaarden een halve of hele week vrij genomen. In Spanje noemt men dit ook wel de “Puente de la Constitución”, enkele dagen waarbij men vrij neemt om naar de kust te reizen of naar de skipistes in de bergen. Doorgaans zijn dit dagen dat het erg druk is op de Spaanse wegen.

Gezien het feit dat er dit jaar op twee doordeweekse dagen niet gewerkt wordt (door het merendeel van de arbeiders in Spanje), hebben de Spanjaarden indien mogelijk, een hele week vrij genomen, een voorloper op de komende kerstvakantie zullen we maar zeggen. Er zijn ook veel Spanjaarden die voor een weekje of lang weekend weg naar het buitenland gaan waardoor er een toename van Spaanse toeristen is in onder andere Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Maar wat wordt er eigenlijk gevierd en waarom zijn het vrije dagen. Hieronder in het kort een uitleg over de Día de la Constitución en de Día de la Inmaculada Concepción.

6 december (woensdag) – Día de la Constitución

De dag van de grondwet is een feestdag op 6 december waarbij het goedkeuren van de Spaanse grondwet op 6 december 1978 (39 jaar geleden) herdacht wordt. Op die dag werd de huidige, post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid van 92% aangenomen. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd, die allemaal in het teken staan van deze grondwet.

De betekenis van de huidige grondwet is erg belangrijk voor de Spanjaarden en in de scholen worden daags voor de Día de la Constitución dan ook extra aandacht gegeven aan de totstandkoming en inhoud van de grondwet. Op de dag zelf worden leerlingen van diverse scholen uitgenodigd om delen van de grondwet voor te lezen. Daarnaast zijn er voor de politici extra officiële activiteiten. De laatste jaren wordt er ook steeds meer geprotesteerd tegen de grondwet, zoals in de deelstaat Catalonië waar veel arbeiders en politici gewoon werken omdat ze het niet eens zijn met de grondwet.

De grondwet is in Spanje de laatste maanden veel in het nieuws geweest vanwege de politieke en constitutionele problemen in de autonome deelstaat Catalonië. De Catalaanse separatisten vinden namelijk dat deze grondwet ouderwets is en aangepast dient te worden aan de huidige situatie. Mede vanwege die grondwet, waar de Catalaanse politici tijdens het afscheidingsproces afstand van hebben genomen, is de regio nu door de centrale regering tijdelijk overgenomen door gebruikmaking van artikel 155 van de Spaanse grondwet.

8 december (vrijdag) – Día de la Inmaculada Concepción

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. In Spanje is het een nationale feestdag waarbij de Spanjaarden vrij hebben en over het algemeen naar een Kerk gaan (al gebeurt dat tegenwoordig steeds minder).

Omdat de onbevlekte ontvangenis niet expliciet vermeld wordt in de Bijbel, wordt dit leerstuk door de protestantse kerken, de oud katholieke Kerk en de Oosters-orthodoxe Kerk afgewezen en zijn er veel landen, waaronder Nederland en België, waar het geen feestdag is. In Limburg is Maria, de Onbevlekt Ontvangene de patrones van het Bisdom Roermond.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. In Spanje zijn er heel veel redenen om “fiestas” te vieren. Is dit de reden waarom de economie in Spanje niet super positief is?!?!

    1. Ja zo kan je alles wel afschaffen !! Sommige landen beginnen met zwarte piet

  2. Ik kan me haast niet voorstellen dat de Catalanen 6 December serieus nemen en een vrije dag ‘vieren’; sinds wanneer houden ze zich aan de grondwet ??

  3. Belachelijke agenda in een maand waar er voor iedereen veel te verdienen valt. Gezond verstand bestaat niet voor de kerk en bepaalde politieke groeperingen die dan ook nog eens weer door de kerk aangestuurd worden.

    1. Vrije dagen terecht of niet; het leven draait om meer dan veel verdienen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken