skip to Main Content
Spaanse kerstlekkernijen zoals turrón en marsepein goedkoper dit jaar

Spaanse kerstlekkernijen zoals turrón en marsepein goedkoper dit jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De typische Spaanse kerstlekkernij turrón zal dit jaar in tegenstelling tot andere jaren goedkoper worden. Gedurende de kerstperiode van 2015 stegen de prijzen vanwege een gebrek aan amandelen maar dit jaar kunnen de turrón liefhebbers van hun lekkernij genieten terwijl de prijzen lager zullen zijn. Het afgelopen jaar waren de prijzen hoger maar steeg ook de productie waardoor er meer turrón verkocht werd. Voor dit jaar zal de productie nogmaals 3% tot 4% omhoog gaan maar worden de prijzen dus goedkoper.

Naast turrón zullen ook andere producten waarbij amandelen gebruikt worden zoals het populaire marsepein goedkoper worden. Sommige producenten kozen er de afgelopen jaren voor om de turrón niet duurder te maken maar er minder amandelen in te doen of de turrón in grootte in te perken en het formaat kleiner te maken. Dat heeft vorig jaar geen negatief effect gehad op de verkopen maar het is niet bekend wat de fabrikanten dit jaar zullen doen.

Amandelen worden in veel lekkernij producten voor de kerst gebruikt in Spanje, te denken valt dus aan turrón en marsepein maar ook polvorones, mantecados en peladillas. De meeste amandelen die de fabrikanten gebruiken in de productie van de kerstlekkernijen komen uit de Verenigde Staten aangezien de amandelen die in Spanje geproduceerd worden beter van kwaliteit zijn en hoofdzakelijk gebruikt worden om geroosterd en/of ongeroosterd te eten.

De Catalaanse producenten van de kerstlekkernijen kunnen echter wel te maken krijgen met tegenvallende verkopen vanwege eventuele boycotten van Catalaanse producten door de rest van Spanje. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook al bij de cava uit Catalonië die in de rest van Spanje minder verkocht wordt terwijl cava uit bijvoorbeeld de Comunidad Valenciana en Extremadura weer meer flessen verkopen.

Voor dit jaar verwacht de turrón en mazapan sector in Spanje dat er tussen de 3% en 4% meer productie zal zijn. Er wordt ook steeds meer geëxporteerd naar hoofdzakelijk andere Europese Unie landen. Vorig jaar werd er 5.903 ton aan turrones en mazapanes geëxporteerd wat het dubbele was van het jaar 2009. Voor dit jaar verwacht men dat de export 20% van de totale productie zal inhouden. Het afgelopen jaar werd er 34.000 ton aan turrones en mazapanes geproduceerd, goed voor een omzet van 306 miljoen euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Goed om te weten want voor mij zijn dit delicatessen en maak ik altijd dat er genoeg plaats in mijn koffer is om dit lekkers mee naar België te brengen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken