skip to Main Content
Verkiezingscampagne Catalonië officieel van start: dit zijn de grootste politieke partijen (2017)

Verkiezingscampagne Catalonië officieel van start: dit zijn de grootste politieke partijen (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Afgelopen middernacht is op 5 december officieel de verkiezingscampagne voor de vervroegde autonome verkiezingen in Catalonië op donderdag 21 december begonnen. Weliswaar werd er al weken een pre-campagne gevoerd door de grootste namen op de kieslijsten van de 17 politieke formaties die meedoen met deze regionale verkiezingen maar officieel gaat de campagne op 5 december van start. Dat het geen normale verkiezingen zullen worden moge duidelijk zijn met lijsttrekkers in de gevangenis en gevlucht en ondergedoken in België.

Het zijn echter wel belangrijke verkiezingen om de route na 21 december te bepalen waarbij er of gekozen wordt voor dezelfde strijd naar onafhankelijkheid met de grootste partijen ERC, Junts per Catalunya (JxCat) en CUP voorop of voor een betere verhouding met de rest van Spanje met de partijen Ciutadans, PSC en PPC voorop. Hieronder een korte uitleg van de belangrijkste politieke partijen die meedoen met deze autonome verkiezingen en die voor een groot deel de toekomst van de autonome deelstaat zullen bepalen na 21 december.

Junts per Catalunya (JxCat)

Het gaat hier om een nieuwe politieke partij die voortvloeit uit de huidige PDeCat. JxCat ofwel Samen voor Catalonië is opgezet omdat de partij van de naar België gevluchte Carles Puigdemont niet meer zo goed overweg kan met de ERC waarmee ze samen onder de paraplu Junts pel Sí naar de verkiezingen van 2015 gingen. Aan het hoofd van deze nieuwe formatie staat de afgezette regiopremier Carles Puigdemont die vanuit België campagne moet voeren. Op de nummer twee op de kieslijst staat de ANC leider Jordi Sanchez die nog steeds in Madrid in de gevangenis zit. Verder staan er op de kieslijsten andere leden van de oude PDeCat partij en diverse politici die individueel meededen.

ERC

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) of in het Nederlands Catalaans Republikeins Links is een partij die van oudsher streeft naar een onafhankelijke Catalaanse Republiek en dat ook nu weer in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen maar dan in de vorm van een afgesproken afscheiding en niet unilateraal zoals tot nu toe het (uitgevoerde) plan was. De ERC partij wordt gezien als de grootste kanshebber om de autonome verkiezingen te winnen met de meeste stemmen. De partij houdt de afgezette en nog steeds in de gevangenis verblijvende Oriol Junqueras als lijsttrekker aan maar de nummer twee Marta Rovira voert het meeste campagne en wordt gezien als de nieuwe nummer een.

Naast Marta Rovira en Oriol Junqueras zijn ook de net op borgtocht vrijgekomen ex ministers Raül Romeva, Carles Mundó en de eerder op borgtocht vrijgekomen ex voorzitster van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell op de kieslijsten opgenomen.

Uit angst dat de Spaanse Staat mogelijk de ERC partij als illegaal zou verklaren heeft het ERC ook het Diàleg Republicà opgericht. Hierin zitten hoofdzakelijk leden van de jeugdafdeling van de links republikeinse partij.

CUP

De Candidatura d’Unitat Popular (CUP) is een linkse catalanistische politieke partij. Ze werd op 14 december 1986 in Barcelona opgericht en werkt volgens het principe van de participatiedemocratie, waarbij alle beslissingen door de algemene vergadering en niet door de particratische organen of partijbureaus getroffen worden. Voor de antikapitalistische partij CUP partij staat een nieuw gezicht als eerste op de lijst, te weten de socioloog Carles Riera i Albert.

De CUP wordt gezien als een van de kleinste separatistische partijen die na de verkiezingen van 2015 echter wel veel (volgens velen te veel) macht kreeg nadat zij nodig waren om een meerderheidsregering van separatistische partijen te vormen. Daarvoor moest wel de PDeCat leider Artur Mas verdwijnen waarna het proces naar onafhankelijkheid van Catalonië kon beginnen. Het ERC en JxCat gaan op dit moment niet zo makkelijk meer door dezelfde deur met de CUP dus een nieuwe formatie of samenwerking kan voorlopig worden uitgesloten.

Ciutadans

Ciutadans is de Catalaanse en originele versie van het Spaanse Ciudadanos waarvan Albert Rivera aan het hoofd staat. In Catalonië wordt de lijst aangevoerd door de ex advocate Inés Arrimadas die door velen wordt gezien als de ideale nieuwe regiopremier. Officieel heeft de partij als naam Partido de la Ciudadanía ofwel de Partij van het Staatsburgerschap maar in de volksmond hebben ze de naam Ciudadanos in het Spaans, Ciutadans in het Catalaans en C’s afgekort.

Het is een partij die zichzelf in het politieke centrum plaatst waarbij ze het midden tussen liberalisme en sociaaldemocratie willen aanhouden. In de Spaanse samenleving wordt Ciutadans echter als een rechtse partij gezien waarmee ze zelfs vergeleken worden met de conservatieve Partido Popular (PP). Volgens de laatste peilingen voert Ciutadans een nek aan nek race met het socialistische PSC wat betreft het aantal zetels in het Catalaanse Parlement.

PSC

Het PSC is de Catalaanse afdeling van het nationale PSOE ofwel Partido Socialista Obrero Español wat in het Nederlands staat voor Spaanse Socialistische Arbeiderspartij. Terwijl Pedro Sanchez de partijleider is staat in Catalonië Miquel Iceta aan het hoofd en voert hij ook de kieslijst aan als lijsttrekker. De PSC heeft als belangrijkste motto het verdedigen van de Spaanse grondwet en het vertegenwoordigen van de Catalanen die geen separatist zijn.

Volgens de laatste peilingen heeft het PSC vanwege het mislukte separatische proces van afscheiding van Spanje een grotere kans op meer stemmen en dus meer zetels in het Catalaanse Parlement. Ciutadans staat ongeveer op gelijke hoogte en wil graag samen met PSC en eventueel de PPC een alternatieve regering vormen om zo met een meerderheid de separatistische partijen aan de zijlijn te zetten. Voorlopig lijkt dat echter nog niet zover maar wie weet. De lijsttrekker Miquel Iceta heeft een jarenlange ervaring in de politiek en wordt door velen gezien als een correct persoon en zelfs als mogelijke nieuwe regiopremier.

PPC

De PPC is de Catalaanse tak van de Partido Popular ofwel PP en in het Nederlands Volkspartij. De PPC is een Spaanse christendemocratisch-conservatieve politieke partij die na de dood van Franco door Manuel Fraga werd opgericht als de Alianza Popular. Terwijl de PP in Spanje altijd samen met de PSOE alleen aan de top staan en waarbij beide partijen (tot nu toe) om de beurt het land regeren, is de PPC in Catalonië een van de kleinste en minst populaire partijen.

Het merendeel van de Catalanen ziet niets in de partij van “Franco” en zeker nu na alles wat er gebeurt is in de autonome deelstaat zal de PPC niet veel populairder zijn geworden in de regio. Aan het hoofd van de Catalaanse tak staat Xavier García Albiol waarbij als nummer twee Andrea Levy op de kieslijst staat. Bij de laatste peiling staat de PPC er niet beter voor en gaan ze er zelfs iets op achteruit wat betreft stemmen en zetels in het Catalaanse Parlement.

Catalunya En Comú-Podem

Deze Catalaanse versie van Podemos wordt bij deze verkiezingen aangevoerd door Xavier Domènech na het gedwongen vertrek van Albano Dante Fachin en de weigering van Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, om lijsttrekker te worden. Xavier Domènech was tot nu toe parlementariër in Madrid maar zal zich nu gaan richten op het Catalaanse Parlement.

Totaal aantal partijen

In totaal zijn er 17 politieke formaties/partijen die staan ingeschreven in het Spaanse Staatsbolitin BOE en het Catalaanse DOGC, zes meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. Van die 17 partijen doen er 16 mee in Barcelona, te weten PSC, PP, Partit Animalista Contra el Maltractament Animal, C’s, ERC-CatSí, DIÀLEG, CUP, Per Un Món Més Just, Catalunya En Comú-Podem, Junts Per Catalunya, La Familia Paz y Libertad, Recortes Cero-Grupo Verde, Democracia Nacional, Partit Familia i Vida, Convergents y Unidos en Socialistas+por la Democracia.

Het merendeel van deze formaties hebben zich ook aangemeld in de andere provincies maar anderen weer niet waardoor er in de provincie Tarragona 12 formaties zijn, in de provincie Girona 11 en in de provincie Lleida tevens 11 politieke partijen. In totaal staan er voor heel Catalonië 1.891 kandidaten op de lijsten waarvan er in Barcelona 1.198, in Tarragona 256, in Girona 237 en in Lleida 200 namen op de kieslijsten staan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken