KLM weigert in Bilbao passagier met geleidehond mee te nemen

KLM weigert in Bilbao passagier met geleidehond mee te nemen
Beeld: Voorbeeldfoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – Een Spaanse vrouw heeft bij de Baskische politie een klacht ingediend tegen de Nederlandse vliegmaatschappij KLM. Dit deed zij omdat ze samen met haar geleidehond (perro guía) “Finger” niet mee mocht van het KLM personeel. Het voorval deed zich voor op het vliegveld Aeropuerto de Loiu in Bilbao, Baskenland.

Zoals de Baskische krant meldt werd de vrouw op de eerste lijndienst verbinding tussen Bilbao en Amsterdam door het KLM personeel geweigerd omdat ze aan boord wilde gaan met haar geleidehond. Volgens de internationale wetten mogen geleidehonden altijd mee de cabine in van een vliegtuig en mogen ze in principe nergens geweigerd worden.

KLM zegt dat ze het voorval betreuren en inmiddels begonnen zijn met een onderzoek naar wat er gebeurt is. Dat is voor de vrouwelijke passagier echter al te laat want zij kon niet mee met de KLM vlucht en miste haar vliegtuig om pas 10 uur later met een andere vlucht naar Amsterdam te kunnen vliegen.

De krant schrijft dat er volgens het personeel pas vlak voor het vertrek van de eerste KLM vlucht tussen Bilbao en Amsterdam om 6.50 uur zondagmorgen bij hen bekend werd dat de vrouw met haar geleidehond aan boord wilde gaan. De vliegmaatschappij was daar niet van op de hoogte gesteld en kon de juiste papieren en voorzieningen niet op tijd rond krijgen.

De reservering was blijkbaar via een reisbureau in Bilbao gemaakt die niet gemeld had dat de vrouw met haar geleidehond zou reizen. De vraag is dus of de schuld ligt bij KLM, die in principe volgens de regels gehandeld heeft omdat de juiste papieren niet op tijd in orde waren, of ligt de schuld bij het reisbureau die niet gemeld heeft dat de vrouw met haar trouwe viervoeter zou reizen waardoor KLM zich niet kon voorbereiden. De krant schrijft echter dat volgens de Baskische wetten er geen sprake is van papieren die ingevuld moeten worden

Ondanks deze bureaucratische problemen zegt de vrouw echter dat ze aan haar lot werd overgelaten en dat niemand van KLM haar verder heeft geholpen na het voorval en de weigering om aan boord te gaan. Uiteindelijk kon de Spaanse vliegveld beheerder Aena bemiddelen en de vrouw met Finger naar een VIP lounge brengen waar ze 10 uur heeft moeten wachten. Na die wachttijd kon de vrouw rond 17 uur zondagmiddag uiteindelijk toch naar Amsterdam vliegen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Echt weer Nederlands in elk ander land had die vrouw zondermeer meegekunt, maar Nederland is een azijnpissers land geworden en niet zo zuinig ook. Ben blij dat ik er 20 jaar geleden vertrokken ben want toen begon het al een beetje zo te worden en nu is heel Nederland door en door verziekt en lees je dagelijks de meest ongelovelijke verhalen.

Niet alles geloven wat je leest….. papieren waren niet in orde, blijkbaar. En dat is zeer zeker verplicht !

De teneur van Uw bericht onderschrijft deels de mening die U ventileert,omdat sommige Nederlanders zelfs na 20 jaar in het buitenland te hebben gewoond het azijnpissen nog niet zijn verleerd.

Tja, weer zo iets. Iedereen begint direct van de daken te schreeuwen en beschuldigend naar de KLM te wijzen maar de KLM staat gewoon in zijn recht (mijn mening). Volgens de KLM kunnen hulphonden ALTIJD en GRATIS mee op een vlucht indien deze a) vooraf aangemeld zijn en b) de hond aan voorwaarden voldoet (zoals zindelijkheid en sociaal gedrag). Vul het formulier en de verklaring in en hupsakee…. lijkt mij geen probleem https://www.klm.com/travel/bq_nl/images/Aanvraagformulier-Hulphond-Jan-2018_tcm691-723180.pdf Schuldvraag: Vooral de betreffende persoon zelf natuurlijk. Je maakt mij niet wijs dat iemand die een traject hulphond heeft doorlopen, niet bekend is met de ins en… Lees verder »

Klopt, zoiets moet je vtv op je ticket boeken, dus die dame heeft dat wellicht vergeten, maar ik denk eerder dat het reisbureau in de fout is gegaan. (er vanuit gaande dat die dame daar persoonlijk naar toe is gegaan om dat ticket te boeken).
Ik denk dat elke andere maatschappij dit eveneens niet had toegestaan.

Wat is dit toch? Een paar dagen geleden werd een dove geweigerd (door Air Europa meen ik), en nu wordt een blinde geweigerd…

Tja, eigenschuld moet ze maar eerder een vlucht boeken dan weet ze zeker dat de hond mee kan.

Vreemd verhaal, men mag idd niet geweigerd worden maar volgens de voorwaarden van iedere luchtvaarmij. moet je van tevoren ( min 24 /48uur) aangeven of je disabled/ een rolstoel/geleidehond/extra zuurstof/blind enz. bij je hebt.Tijdens het boekingsproces kom je deze vraag tegen en je krijgt daarvan een bevestiging van de luchtvaartmaatschappij.Het reisbureau had een mail met bevestiging moeten krijgen ook ivm seating en assistentie. Ik zit in een rolstoel en reis ruim 12 jaar zeer regelmatig en nooit een probleem gehad.Rol zelf naar vliegtuig en bij de deur wordt mijn rolstoel ingenomen en in het ruim geladen en het personeel helpt… Lees verder »

Heel vervelend voor deze dame, maar de krant kan dan wel zeggen dat volgens “de Baskische wetten er geen sprake is van papieren die ingevuld moeten worden” maar hoe luiden de IATA regels dan want die zijn wereldwijd.

Maar je zal toch aan moeten aangeven dat je en hond bij je hebt. Die net zoveel plaats innemen als een kind van 8 jaar of meer , want geleidehonden zijn echt niet klein.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.