KLM weigert in Bilbao passagier met geleidehond mee te nemen

KLM weigert in Bilbao passagier met geleidehond mee te nemen
Beeld: Voorbeeldfoto

KLM weigert in Bilbao passagier met geleidehond mee te nemen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Een Spaanse vrouw heeft bij de Baskische politie een klacht ingediend tegen de Nederlandse vliegmaatschappij KLM. Dit deed zij omdat ze samen met haar geleidehond (perro guía) “Finger” niet mee mocht van het KLM personeel. Het voorval deed zich voor op het vliegveld Aeropuerto de Loiu in Bilbao, Baskenland.

Zoals de Baskische krant meldt werd de vrouw op de eerste lijndienst verbinding tussen Bilbao en Amsterdam door het KLM personeel geweigerd omdat ze aan boord wilde gaan met haar geleidehond. Volgens de internationale wetten mogen geleidehonden altijd mee de cabine in van een vliegtuig en mogen ze in principe nergens geweigerd worden.

KLM zegt dat ze het voorval betreuren en inmiddels begonnen zijn met een onderzoek naar wat er gebeurt is. Dat is voor de vrouwelijke passagier echter al te laat want zij kon niet mee met de KLM vlucht en miste haar vliegtuig om pas 10 uur later met een andere vlucht naar Amsterdam te kunnen vliegen.

De krant schrijft dat er volgens het personeel pas vlak voor het vertrek van de eerste KLM vlucht tussen Bilbao en Amsterdam om 6.50 uur zondagmorgen bij hen bekend werd dat de vrouw met haar geleidehond aan boord wilde gaan. De vliegmaatschappij was daar niet van op de hoogte gesteld en kon de juiste papieren en voorzieningen niet op tijd rond krijgen.

De reservering was blijkbaar via een reisbureau in Bilbao gemaakt die niet gemeld had dat de vrouw met haar geleidehond zou reizen. De vraag is dus of de schuld ligt bij KLM, die in principe volgens de regels gehandeld heeft omdat de juiste papieren niet op tijd in orde waren, of ligt de schuld bij het reisbureau die niet gemeld heeft dat de vrouw met haar trouwe viervoeter zou reizen waardoor KLM zich niet kon voorbereiden. De krant schrijft echter dat volgens de Baskische wetten er geen sprake is van papieren die ingevuld moeten worden

Ondanks deze bureaucratische problemen zegt de vrouw echter dat ze aan haar lot werd overgelaten en dat niemand van KLM haar verder heeft geholpen na het voorval en de weigering om aan boord te gaan. Uiteindelijk kon de Spaanse vliegveld beheerder Aena bemiddelen en de vrouw met Finger naar een VIP lounge brengen waar ze 10 uur heeft moeten wachten. Na die wachttijd kon de vrouw rond 17 uur zondagmiddag uiteindelijk toch naar Amsterdam vliegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.