Search
menu
Search

Spaans marineschip vaart voorbij Gibraltar met het Spaans volkslied via luidsprekers

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaans marineschip vaart voorbij Gibraltar met het Spaans volkslied via luidsprekers

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Het Spaanse marineschip Infanta Elena voer tijdens een patrouille in “Spaans” water voorbij de Britse enclave Gibraltar en deed dat met het Spaanse volkslied via de megafoon. Het duurde dan ook niet lang of vanuit Gibraltar werd er geklaagd over deze provocatie.

Volgens de Save The Britisch Navy, die via Twitter een video plaatste, is deze in hun ogen kinderachtige actie een nieuwe provocatie van de kant van Spanje. Het probleem is dat terwijl Gibraltar meent dat het water wat rond de Britse rots gelegen is Brits eigendom is, Spanje precies hetzelfde zegt.

In het uit 1713 stammende Verdrag van Utrecht wordt namelijk geen melding gemaakt van de territoriale wateren rondom Gibraltar en de eeuwenoude overeenkomst noemt alleen de stad, het kasteel, de haven en alles wat daaromheen ligt op land. Daarnaast gaat het in het geval van Gibraltar om een Britse kolonie dat volgens de Internationale Zeewetten nooit aanspraak kan maken op de zee.

Deze discussie en het meningsverschil zorgen nogal eens voor problemen. In dit geval is het een marineschip dat patrouilleerde langs de kust maar er zijn ook vaker opstootjes tussen politieboten van de Spaanse douane of vissersschepen die volgens Gibraltar te dicht bij hun kust komen. Het is echter de eerste keer dat het Spaanse volkslied hart te horen was in heel Gibraltar.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?