skip to Main Content
Waar woont Sinterklaas in Spanje?
123rf

Waar woont Sinterklaas in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinterklaas komt volgens iedereen uit Spanje vanwaar hij met zijn stoomboot richting Nederland en België vertrekt (lastige reis) om daar enkele weken te verblijven om feesten bij te wonen en de cadeaus te overhandigen aan iedereen die zoet is geweest om daarna weer met de stoomboot naar Spanje terug te varen om te overwinteren en overzomeren. Maar waar woont San Nicolás in Spanje?

Madrid?

Zoals iedereen zegt woont Sinterklaas in Spanje waarbij veel mensen automatisch Madrid noemen omdat dit de hoofdstad is van Spanje. Nu is Madrid voor een oudere man wat betreft de weersomstandigheden niet echt de beste plaats om te wonen want het kan er enorm warm maar ook extreem koud zijn. Madrid als woonplaats voor de Sint is dus niet waarschijnlijk.

Gran Canaria?

De kans is echter groot dat de Goedheiligman een warmere plaats in Spanje heeft uitgezocht om de straffe winters en aangename zomers door te komen. Een van die plaatsen kan La Aldea de San Nicolás zijn op het Canarische Eiland Gran Canaria.

Het kan zomaar zijn dat de Sint daar woont in het “Casa del Balcón” het eerste huis dat in het dorpscentrum werd gebouwd. De Zwarte Pieten zouden kunnen wonen in de “Casas Blancas” of de “Casa del Corredor” … wie weet.

Misschien doet de Sint elk jaar op 11 september wel mee met het bekende Fiesta del Charco (modderfeest) waarbij meer dan 15.000 mensen een modderpoel inspringen op zoek naar een vis Wellicht een vieze boel voor de witte baard van de Sint)

Alicante?

Als de Sint van lekker weer houdt kan hij ook kiezen voor een verblijf aan de Costa Blanca. De kans is natuurlijk wel groot dat hij daar wordt herkend door een Nederlander of Belg die net zoals de Sint een eerste of tweede verblijf heeft in de provincie Alicante.

In de stad Alicante viert men elk jaar op 6 december de Fiestas de San Nicolás de Bari met de typische Gigantes en Cabezudos optocht en andere traditionele onderdelen waaronder ook de Moros y Cristianos.

Is Sinterklaas van de partij? Is hij dan al op tijd terug of moet hij uitrusten na het harde werk op 5 december in Nederland en België.

Overigens worden de Fiestas de San Nicolás de Bari ook op andere plaatsen in Spanje gevierd en vaak op andere data zoals op 11, 12 en 13 september in de gemeente Fuentepiñel in de provincie Segovia in Castilla y León. Ook in het dorp Parres in Asturië wordt rond 1 september een Sinterklaasfeest gevierd, het Fiesta de San Nicolás in Sinariega (Parres).

Palencia?

Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León. Dit dorp is strategisch gelegen aan de Camino de Santiago dus het kan goed zijn dat de Sint met (of zonder) zijn paard Amerigo de pelgrimswandeling loopt.

Sevilla?

Misschien heeft Sinterklaas toch voor een tweede woning gekozen in het meer warmere deel van het Spaanse vasteland zoals in de provincie Sevilla in Andalusië en woont hij in het dorp San Nicolás del Puerto. Dit dorp met zo’n 590 inwoners ligt op slechts 93 kilometer van de hoofdstad Sevilla waar de Sint kan genieten van de Feria en de tapas en heerlijk de winter en zomer kan leven in Andalusië en in de zomer kan zonnen op het Playa de San Nicolás, een eigen strand dus 😉

Galicië?

Dan is het ook goed mogelijk dat de goede Sint gekozen heeft voor een dorp dat niet zijn naam draagt (om zo incognito te kunnen leven) zoals in het dorp Portomarín in de provincie Lugo in Galicië. Hier is een versterkte kerk te vinden die eruitziet als een burcht en de naam San Nicolás heeft. Is dat misschien het hoofdkantoor van Sinterklaas?

Granada?

Of woont Sinterklaas soms in Granada? Dat is immers een prachtige stad om te wonen waar de Sint kan genieten van de tapas, de kust aan de Costa Tropical en in de winter kan skiën op de pistes van de Sierra Nevada. Waarom Granada? Omdat daar een Mirador de San Nicolás is met uitzicht op het Alhambra. Dit is de beste plaats om het Moorse bouwwerk te bewonderen en wellicht woont de Sint daar wel in de buurt.

Wie zal het zeggen. Als iemand informatie heeft over waar Sinterklaas woont in Spanje, laat het de redactie weten zodat we dit aan alles Sint-fans kunnen melden (of verpest dat een beetje de traditie) 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Wel, jullie hebben het allemaal verkeerd! Alhoewel we allemaal wel weten dat de Sint met Spanje eigenlijk niets te maken heeft laten we dit verhaaltje toch maar doorgaan voor onze kinderen want die weten niet beter en anders wordt het te moeilijk om dit uit te leggen. Maar de Sint woont in Guadalest!!! De Sint moet toch ergens “magisch” wonen en zeg nu zelf Guadalest heeft dat wel hé! Bovendien staat er op het marktpleintje van het stadje een beeld die de gelijkkennis met Sinterklaas sprekend verwoord. Vervolgens is er ook nog een soort cachot/gevang waar ze de “stoute kinderen” kunnen opsluiten; maar leg hier maar niet de nadruk op maar zeg je kinderen dat dit wel zo kan zijn maar dat zij daar niet zullen inkomen vermits zij braaf zijn. Zijn fabrieken, want Sinterklaas is een zakenman, liggen in de buurt van het iets verderop gelegen Ibi die bekend staat als de speelgoedstad. En zijn stoomboot, wel die ligt uiteraard een beetje verder in Alicante!!! Is dat geen mooi compleet rond verhaal. Wij hebben het jaren geleden onze kinderen voorgehouden en die gingen er volledig in op. En nu hebben zij het doorgegeven aan hun kinderen en die geloven het natuurlijk ook want het lijkt echt echt! Dit jaar zijn wij nog met 2 kleinkinderen gaan kijken waar Sinterklaas woont en het is overduidelijk dat het in Guadalest is en nergens anders!!!

 2. In de krant van vandaag ¨la INFORMACIÓN´ zag ik een foto van (een) Sinterklaas met een muiter op een wit paard maar zonder baard en eigenlijk ook veel te jong. Dit ivm met de viering gisteren van San Nicolás, de beschermheilige van Alicante.
  Daar woon´tie dus. 🙂

 3. Weet zeker dat hij in althea woont daar zie je het gouden torentje boven de bomen uit komen
  Altijd als wij gasten hebben en daar langs rijden zeggen we dat is het paleis van de sint en vaak moeten er dan foto,s genomen worden voor de kleinkinderen in Nederland

 4. Ik weet het zeker. De Sint kwam uit Madrid. Mijn ouders hebben zelfs een foto gemaakt van zijn paleis in Madrid toen ze op vakantie waren in 1955. Ik zie de foto met
  het paleis nog steeds voor me. Gigantes groot. Wel net zo groot als het koninklijk paleis, maar daar kwam ik achter toen ik zelf in Madrid was enkele jaren terug. Ik kan me voorstellen dat de Sint op zijn leeftijd in de winter naar de Costa Blanca verhuisd is.

 5. ZZP JER
  Christa moest vanmorgen naar de kapper, dus had ik mooi even tijd om langs de haven te brommen, want Sinterklaas is hier weer aangekomen. Morge Sint Morge Wim zei Sint, terwijl hij zijn boot stond te hozen. Heb je die fles jonge jenever nog voor me meegenomen uit Schiedam? vroeg ik. NEE …snauwde Sint, trouwens die kan je hier ook bij de Jumbo kopen domme olifant. Nou de toon was gezet dacht ik terwijl ik met een schuin oog naar zijn paard zat te kijken die nog stond te kotsen op de kade van de zeeziekte, vroeg ik: Zeg Sint, je bent verleden maand toch vertrokken met een hengst? Klopt, zei Sint. Maar het heeft nogal gestormd in Nederland en België en daar aan de kust is er iets mis gegaan tussen zijn achterpoten. Ze heeft ook nog een dubbele oorontsteking en last van lopende ogen. Dat kan ook van de jonge jenever komen, grapte ik. Ga je vanmiddag nog mee naar de kroeg? vroeg ik. Ik trakteer. Geen tijd snauwde Sint. Ik ga niet mee. Ik ben nu ZZP jer door al dat Zwarte pieten gedoe in Nederland, dus moet ik vanmiddag al die ontslagvergunningen nog regelen en betalen. M’n paard moet in therapie en daarna een prothese en ik had veel te weinig cadeaus”s bij me want die rot kinderen vragen ieder jaar meer, daarom begin ik vanmiddag al als uitzendkracht op de sinaasappelplantages.

 6. Ik schreef gisteren dat ik als kleine jongen een brief had gestuurd aan Sinterklaas in Spanje. Moet eind jaren 40 geweest zijn. Heel jammer dat ik die brief niet meer bewaard heb ik heb de herinnering dat de brief uit een plaatsje in de provincie Alicante was gekomen. Ik durf echter niet mijn vinger daarvoor in het vuur te steken.

 7. En ik maar denken dat zijn echte naam Pedro Sánchez Pérez-Castejón is en dat hij en Madrid woont.
  Alle tolwegen worden weer vrij minimum loon gaat omhoog meer pensioen . Nee echt hij woont in Madrid

 8. Wie zoet is krijgt lekkers , wie stout is de roe. Ik heb begrepen dat deze tekst in België aangepast is sinds de affaire Dutroux.

 9. Volgens mij woont de Sint in de buurt van Valencia, waarbij zijn stoomboot vertrekt naar het noorden juist na de eerste pluk van mandarijnen en sinaasappels half november om dan juist op tijd aan te komen tegen 5 december. Ik meen hem daar al eens gezien te hebben in het paleis van de wetenschap en de kunst. In elk geval heb ik hem wel een brief geschreven en hopelijk vergeet hij mij niet.
  Beste groeten aan iedereen in Spanje Vandaag maar ook voor morgen en de komende dagen.

 10. Zoals het een hoogwaardigheidsbekleder betaamd heeft Sinterklaas de beschikking over meerdere gesubsidieerde paleizen. Tenslotte moet ook de Sint zich kunnen ontspannen.
  Mocht u een brief willen schrijven dan kan die naar het hoofdkantoor in Madrid.

 11. Sinterklaas komt 2x per jaar, Santa oftewel de Kerstman is het zelfde figuur enkel gejat door de Amerikanen en ook vanalles aan bijverzonnen. Wat Sinterklaas in Spanje te zoeken heeft? Volgens mij zou hij eerder in Griekenland thuis zijn.

   1. Is de kerstman niet ooit bedacht door Coca Cola?
    Dacht dat hij ooit in een reclame van hen als eerste voorgesteld is en sindsdien langzaam een traditie is geworden in de USA en later op veel meer plekken.
    De enige overeenkomsten die ik zie zijn de kleuren van zijn pak en de kado´s.
    Ach laat die Amerikanen nu denken dat zij hem hebben uitgevonden.
    Ze hebben ook al een zelf verzonnen mafkees als president.

     1. Fout Santa is wel degelijk Sinterklaas lees Wiki er maar eens op na en Coca Cola heeft hem helemaal niet bedacht maar enkel zijn kleur veranderd van groen naar rood.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken