menu: rubrieken, zoeken & meer

Verlenging regionale lockdown en corona-maatregelen feestdagen Valencia regio (UPDATE)

Verlenging regionale lockdown en corona-maatregelen feestdagen Valencia regio
Beeld: Generalidad Valenciana

Verlenging regionale lockdown en corona-maatregelen feestdagen Valencia regio (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Sinds 31 oktober is de Valencia regio inclusief dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón op slot met een regionale lockdown. Dat betekent dat niemand de autonome regio in en uit mag reizen, op enkele uitzonderingen die we hieronder noemen na. Deze regionale lockdown is verlengd tot 15 januari 2021 en ook de corona-maatregelen tijdens de feestdagen zijn bekend gemaakt. 

UPDATE 18 december: Aanscherping corona-maatregelen in de Valencia regio

De huidige regionale lockdown (confinamiento perimetral) eindigt woensdag 9 december om 12 uur ‘s middags maar inmiddels is bekend dat deze verlengd wordt tot vrijdag 15 januari 2021 om 12 uur ‘s middags. Het is alweer de vierde verlenging sinds 31 oktober waarbij deze keer extra lang vanwege de feestdagen.

Alleen de dagen 23, 24, 25 en 31 december inclusief 1 januari zal er geen sprake zijn van een regionale lockdown zodat families en ‘goede vrienden’ bijeen kunnen komen. 

De Guardia Civil zal rond de feestdagen extra op de wegen controleren om te voorkomen dat men misbruik maakt van deze versoepelingen waarbij de regionale overheid van de Valencia regio hoopt dat eenieder de eigen verantwoordelijkheid neemt en gezond verstand gebruikt.

Het samenkomen tijdens 24, 25, 31 december en 1 januari mag tot groepen van maximaal 10 personen maar dat mag niet uit meer dan twee groepen (zoals twee gezinnen) bestaan en is inclusief kinderen. Buiten deze data en tot 15 januari blijven de groepen gereduceerd tot 6 personen.

De avondklok blijft ook tot 15 januari gehandhaafd tussen 00.00 en 06.00 uur behalve op 24, 25, 31 december en 1 januari wanneer dat verlengd wordt tot 1.30 uur (in plaats van 00.00 uur).

Voor wat betreft de horeca (bars en restaurants) mag men op 24, 25, 31 december en 1 januari open zijn tot 1.00 uur zodat iedereen voor 1.30 uur binnenshuis kan zijn voor de avondklok die dan ingaat op deze data. Men dient zich wel te houden aan de nu geldende regels zoals de capaciteit, tafels en stoelen (geen bar), social distance etc.

Wat betreft de Driekoningen optochten (cabalgatas) zijn deze verboden in de hele autonome regio maar als het ‘statische’ (stilstaande) optochten zijn, dus plaatsen met controle vanwege de corona-maatregelen waar de kinderen de Drie Koningen kunnen begroeten, is dat wel toegestaan. Als het mogelijk is dat het publiek een optocht vanaf een balkon of terras kan bekijken dan zijn ze als uitzondering wel toegestaan.

Uitzonderingen

Hieronder in het kort de uitzonderingen die gelden om de autonome regio Valencia tijdens de regionale lockdown in en uit te reizen. Vakantiereizen en tweede woning bezoeken zijn volgens deze regels niet toegestaan:

 • Bezoek aan medische instelling. 
 • Naleving van arbeids-, professionele, zakelijke, institutionele of wettelijke verplichtingen.
 • Bezoek aan een onderwijsinstelling (inclusief kinderopvang)
 • Terugkeren naar de vaste woonplaats of familie woning. 
 • Zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare personen.
 • Bezoek aan financiële-, of verzekeringsinstellingen of tankstations in aangrenzende gebieden.
 • Noodzakelijke of dringende handelingen bij openbare, gerechtelijke of notariële instanties.
 • Verlenging van vergunningen en officiële documentatie, en andere administratieve procedures die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Het afleggen van examens of officiële toetsen die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Het uitvoeren van werkzaamheden in een groentetuin of voor zorg voor dieren in andere aangrenzende gemeenten.
 • Het reizen naar een andere gemeente omdat de vaste woonplaats geen winkel voor eerste levensbehoeften heeft.
 • Noodbezoek aan dierenarts.
 • Atleten, sporters, juryleden en coaches die op professioneel niveau en met sportlicentie of federatief certificaat zich buiten een bepaalde gemeente moeten verplaatsen.
 • Door overmacht of noodsituatie.
 • Overige activiteiten van vergelijkbare aard, naar behoren gedocumenteerd.