Día de la Constitución (grondwet) op 6 december in Spanje

Día de la Constitución (grondwet) op 6 december in Spanje
Beeld: 123rf

Día de la Constitución (grondwet) op 6 december in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – 6 december is het nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978 (41 jaar geleden dus) een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 overleed en er een nieuwe democratie werd gevormd in Spanje.

6 december is een dag die elk jaar gevierd wordt aangezien dat een historische datum is in de Spaanse geschiedenis. Op 6 december 1978 werd de Spaanse grondwet door middel van een referendum onder de Spanjaarden goedgekeurd. Maar liefst 92% van de toenmalige bevolking keurde de eerste grondwet goed.

Monarchie

De grondwet voorzag een constitutionele monarchie en erkende de multiculturele samenleving van Spanje waarbij Spanje onderverdeeld werd in autonome regio’s, provincies en deelregio’s. Tegelijk stelde het dat Spanje niet opdeelbaar is, iets dat de laatste jaren vooral dankzij de onafhankelijksdrang van de regio Catalonië in met name 2017 steeds meer ter sprake komt.

Nadat de grondwet werd ingevoerd kwam er al snel kritiek op zijn vaagheid en dubbelzinnigheid, maar het leverde toch het uitstekende raamwerk voor de overgang naar de democratie waarin Spanje momenteel leeft.

Parlement bezoeken

Dagen voordat het 6 december is wordt het Spaanse parlementsgebouw geopend voor het publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen in het gebouw waar alle belangrijke beslissingen worden genomen door de politici die het volk gekozen heeft. Op enkele dagen lopen er ook politici rond waarmee men de discussie kan aangaan of op de foto kan.

De meeste bezoekers vinden het geweldig om eens op een stoel plaats te nemen waar normaal gesproken de politici zitten en iedereen zoekt standaard in het hoge plafond naar de kogelgaten van de mislukte staatsgreep in 1981.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.