Search
menu
Search

Problemen in de Spaanse Pyreneeën met onbegaanbare wegen en halve meter sneeuw op skipistes

Problemen in de Spaanse Pyreneeën met onbegaanbare wegen en halve meter sneeuw op skipistes
Beeld: @MeteoTuris / twitter

Problemen in de Spaanse Pyreneeën met onbegaanbare wegen en halve meter sneeuw op skipistes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het sneeuwt in de Spaanse Pyreneeën, en het sneeuwt goed. Dat betekent dat, ondanks het harde werk, het erg lastig is om alle wegen sneeuwvrij te houden. Daarbij komt ook nog eens dat het hartstikke druk is met mensen die naar de skigebieden gaan en op sommige wegen niet mogen rijden. Degene die al bij de skipistes zijn kunnen genieten van veel kilometers aan pistes met meer dan een halve meter verse sneeuw.

Volgens de regionale krant Heraldo de Aragón heeft de autonome regio te maken met meer dan 450 kilometer aan wegen waar men verplicht met sneeuwkettingen moet rijden of men verplicht speciale winterbanden moet hebben zoals op de Monrepos-bergpas. Het gaat volgens de regionale verkeersdienst van Aragón om meer dan 30 wegen die te maken hebben met de enorme sneeuwval. Met name de gebieden Jacetania en Alto Gállego zijn getroffen door de enorme sneeuwval.

Automobilisten moeten rekening houden met gesloten grensovergangen bij Portalet (Formigal) en de tunnel van Bielsa waar Frankrijk hun kant van de wegen gesloten houdt vanwege te veel sneeuw en lawinegevaar. Andere wegen die gesloten zijn of waar problemen zijn in de provincie Huesca: van Panticosa-Balneario (A-2606), van Castejón de Sos naar Benasque (A-139), van Benasque naar Ampriu (A-2617), van Salinas naar Plan ( A-2609), van Plan naar Gistaín (A-2610), op de weg van Guarguera de Lanave naar Boltaña (A-1604), van Ansó naar Hecho (A-176), van Jaca naar Aísa (A-2605), van Jaca naar Santa Cruz de la Serós (A-1603), van Plan op de A-1205 (Jaca), op de A-2605 (Jaca), op de HU-212 (Aragüés del Puerto), de A-135 ( Torla) of weg door de Añisclo-kloof. Op meerdere plaatsen is sprake van lawinegevaar.

Maar het goede nieuws is dat de mensen die al bij de skigebieden zijn kunnen genieten van vele kilometers aan pistes met op veel plaatsen een halve meter verse sneeuw die de afgelopen dagen gevallen is. Zo hebben skiërs bij Candanchu-Astun een klein gebied om op de latten staan maar dat komt niet door de sneeuw maar door de harde wind terwijl bij Formigal-Panticosa 35 pistes geopend zijn en bij Cerler 24 pistes te gebruiken zijn.

Ga naar de inhoud