Search
menu
Search

Día de la Constitución (grondwet) op 6 december in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Día de la Constitución (grondwet) op 6 december in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 6 december is een nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978 (42 jaar geleden dus) een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 overleed en er een nieuwe democratie werd gevormd in Spanje.

6 december is een dag die elk jaar gevierd wordt omdat dat een historische datum is in de Spaanse geschiedenis. Op 6 december 1978 werd de Spaanse grondwet door een referendum onder de Spanjaarden goedgekeurd. Maar liefst 92% van de toenmalige bevolking keurde de eerste grondwet goed.

Monarchie

De grondwet voorzag een constitutionele monarchie en erkende de multiculturele samenleving van Spanje waarbij Spanje onderverdeeld werd in autonome regio’s, provincies en deelregio’s. Tegelijk stelde het dat Spanje niet opdeelbaar is, iets wat de laatste jaren vooral dankzij de onafhankelijksdrang van de regio Catalonië in vooral 2017 steeds meer ter sprake komt.

Nadat de grondwet werd ingevoerd kwam er al snel kritiek op zijn vaagheid en dubbelzinnigheid, maar het leverde toch het uitstekende raamwerk voor de overgang naar de democratie waarin Spanje nu leeft.

Parlement bezoeken

Dagen voordat het 6 december is wordt het Spaanse parlementsgebouw geopend voor het publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen in het gebouw waar alle belangrijke beslissingen worden genomen door de politici die het volk gekozen heeft. Op enkele dagen lopen er ook politici rond waarmee men de discussie kan aangaan of op de foto kan.

De meeste bezoekers vinden het geweldig om eens op een stoel plaats te nemen waar normaal gesproken de politici zitten en iedereen zoekt standaard in het hoge plafond naar de kogelgaten van de mislukte staatsgreep in 1981.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?