skip to Main Content

Hoogopgeleide Spaanse mannen meeste kans op baan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Diana Vilé) Als hoogopgeleide heb je in Spanje ruim 20% meer kans op een baan. Tenminste als je een Spaanse man bent met een bovengemiddelde opleiding, zoals ciclo formativo de grado superior of licenciado (universiteit). Dit is de doelgroep die sinds de economische crisis het meest profiteert van het krijgen van een baan. Jongeren, vrouwen, immigranten en laagopgeleiden maken daarentegen minder kans op de huidige arbeidsmarkt.

Volgens gemeenschappelijk onderzoek van Bancaja en het Valenciaans instituut voor economische studies (Ivie) is de ongelijkheid in het verkrijgen van een baan tussen hoog- en laagopgeleiden sinds 2007 in Spanje vervijfvoudigd. Was in 2007 het verschil in opleiding slechts 4,4%. In 2010 steeg het naar 17,1%. Daarnaast is de kans op werk onder laagopgeleiden (lagere school) ook afgenomen. Nam de kans in 2007 nog af met zo´n -4,5%. Vorig jaar steeg datzelfde percentage tot aan -12,8%.

Niet alleen laagopgeleiden, ook jongeren, vrouwen en immigranten profiteren beduidend minder van het werkaanbod. Jongeren hebben de minste kans om aan een baan te komen. Al is het percentage in 2010 vrijwel gelijk gebleven aan dat van 2007, vrouwen hebben nog altijd minder kans op een baan dan mannen. Daarnaast hebben Spanjaarden 10% meer kans op een baan tegenover immigranten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend