skip to Main Content

Spanjaarden uitten kritiek op politici tijdens Driekoningen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Diana Vilé) Schaamte voor het slechte werk dat Spaanse politici leveren. Dat is het derde belangrijkste probleem van de Spanjaarden, volgens het CIS, naast werkloosheid en de economische crisis. De drie koningen van het Oosten- Caspar, Melchior en Balthazar- ontvingen dit jaar via Facebook en Twitter een oneindig aantal verwijten, klachten en petities tegen de huidige Spaanse regering.

Een greep uit de kaarten aan de drie koningen die Spanjaarden via sociale media verstuurden:

1: Nieuwe en betere politici

Het bekvechten tussen de politieke partijen PSOE en PP werkt de Spanjaarden op de zenuwen. Ook de aanhoudende corruptiezaken binnen de politiek en het uitblijven van oplossingen voor alledaagse problemen zorgen voor afkeer van de regeringsleiders.

2: Voldoende opleidingsniveau en capaciteit tot zelfreflectie

Veel van de huidige politici hebben geen toereikende opleiding en zijn voornamelijk uit op zelfverrijking. Dat moet veranderen.

3: Werk creëren als topprioriteit in de politiek

De Spaanse bevolking vindt dat de politiek het creëren van werk als topprioriteit moet stellen. Met een werkeloosheidscijfer van ruim 20% en 4,1 miljoen werklozen is dat niet zo gek. Kortom: meer werk, minder werkloosheid en hulp aan de families die de sociale steun het meest nodig hebben.

4: Minder bezuiniging, meer hulp

Na een jaar fors bezuinigen zijn de Spanjaarden het zat: bevroren pensioenen, gekort op het salaris van ambtenaren, belastingstijging, afschaffing van hulpgeld bij het verkrijgen van een baby, stijging van gas, water en elektriciteits-rekeningen, zijn slechts enkele voorbeelden waar de bevolking op tegen is.

5: Minder privileges voor politici

Ook zijn Spanjaarden er niet over te spreken dat in deze tijd van economische crisis, politici over diverse privileges beschikken. Op alle fronten binnen de Spaanse samenleving wordt gekort, maar de politici zelf worden ontzien. Beter gezegd: ze gaan er op vooruit. De Spanjaarden vragen om intelligente en nederige politici. Niet om onverantwoordelijke, egoïstische geldschrapers. Politici werken niet voor niets voor de publieke service van het land.

6: Gelijke pensioenen voor politici en burgers

Ook vinden Spanjaarden dat politici net als burgers tot 67 jaar moeten doorwerken en geen recht hebben met vervroegd pensioen te gaan. Daarnaast dienen politici ook over een minimum pensioen te beschikken, zoals alle burgers, in plaats van over het huidige riante elitaire pensioen, waarover ze nu beschikken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend