skip to Main Content
Reina Sofia Museum Madrid viert 80-jarig bestaan van het Guernica schilderij van Picasso

Reina Sofia Museum Madrid viert 80-jarig bestaan van het Guernica schilderij van Picasso

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Reina Sofia Museum in Madrid zal dit jaar stilstaan bij twee belangrijke momenten in het leven van het beroemde “Guernica” schilderij van Pablo Picasso. Als eerste viert men dit jaar dat het schilderij 80 jaar geleden in 1937 werd geschilderd. Als tweede viert het museum dat 25 jaar geleden het schilderij permanent terugkwam naar Spanje om tentoongesteld te worden aan het publiek.

Het Museo Reina Sofia wist gedurende 2016 maar liefst 3.646.598 bezoekers naar de duizenden kunstwerken die het huisvest te lokken, een 12,2% meer dan de 3.249.591 bezoekers in 2015. Een groot deel van deze Spaanse en internationale bezoekers komt naar het museum om het Guernica schilderij van Picasso, zijn schetsen en in totaal 150 werken van de Spaanse kunstenaar te bewonderen.

In 2017 viert men echter feest en staat men stil bij het beroemdste kunstwerk van het museum met een speciale expositie genaamd “Piedad y terror en Picasso: el camino a Guernica” ofwel “Picasso’s medelijden en terreur: de weg naar Guernica” die tussen 4 april en 4 september gehouden wordt.

Lees ook: Picasso’s schilderij “Guernica” viert 80-jarige verjaardag (WikiSpanje)

Het Guernica schilderij werd in 1937 door Picasso geschilderd in opdracht als kunstwerk om tijdens de Expo in Parijs in datzelfde jaar te laten zien. De opzet van het schilderij zou in eerste instantie heel anders moeten zijn maar het Duitse bombardement op de Baskische stad Guernica in april dat jaar leidde uiteindelijk naar het zwart-wit-grijs gekleurde grote en beroemde kunstwerk.

Parijs-Brussel-Amsterdam-New York

Na de sluiting van de Expo in Parijs ging het doek, als statement voor het in burgeroorlog zijnde republikeins Spanje, op rondreis. In 1956 hing het op een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en Stedelijk Museum Amsterdam van Amsterdam. Uiteindelijk werd het kunstwerk tentoongesteld in het Museum of Modern Art te New York. Daar zou het blijven tot 1981.

Terug naar Spanje

Na de wereldreis van het schilderij werd na de dood van Franco besloten om het schilderij terug te laten komen naar Spanje. Naast Madrid waren ook de steden Barcelona, Málaga en San Sebastian geïnteresseerd om het kunstwerk tentoon te stellen. Uiteindelijk werd bereikt dat het schilderij juist voor de honderdste geboortedag van Picasso, 25 oktober 1981, getoond kon worden aan het publiek in een nevengebouw van het Prado, het Casón del Buen Retiro.

Ondanks de wens van de Spaanse kunstenaar zelf werd het schilderij later geplaatst in het Museo Reina Sofia, inmiddels op het Prado Museum na het tweede meest bezochte museum van Spanje. Dat feit wordt dus tevens gevierd met de speciale expositie tussen 4 april en 4 september – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Herdenking 80 jaar Pogrom Guernica,

    Guernica of het voor mijn pacifistische ziel onvoltooid schilderij van Pablo Picasso. Waarom blijft Spanje herhaaldelijk weigeren het werk van Pablo Picasso uit te lenen aan Baskische musea’s? Hebben de Basken dan geen recht op hun wens om Guernica tentoon te stellen en blijft het schilderij van Pablo Picasso daarom onvoltooid? Als pacifistisch kunstenaar net zoals Pablo was probeer ik met het aanklacht beeld Gernika Pogroms de Spaanse overheid te overtuigen in te gaan op de wensen van de Basken. Wat Picasso niet deed in zijn werk was het aanklagen van de oorzaak en schilderde juist het gevolg van de bombardementen op Guernica hetzij wel wondermooi in alle gevoelens van leed. Gernika Pogrom daarentegen stelt voor het zachtaardig gezicht van de pacifist Jezus Christus overgaand na zijn dood in een haatzaaiende Christendom. Al 2000 jaar vermoordt het Christendom onschuldige slachtoffers, pogroms op anders gelovigen, etnische minderheden waaronder de Basken. Franco Hitler en Mussolini, nationalisten met goedkeuring van de katholieke kerk zouden die Basken eens en voorgoed vernietigen. Laat het kunstwerk Gernika Pogroms een steun zijn voor de Basken om op hun 80 jarige herdenking 2017 op Guernica de Spaanse overheid toch te overtuigen Pablo’s werk één keer in een Baskisch musea te laten zien. Net zoals Picasso en Ik op weg naar Guernica’s voltooing in pacifisme dan hebben jullie echt iets bereikt. Succes,
    Hartelijke groeten Enca Caen, activistisch kunstenaar Ronse.
    Foto’s volgen op aanvraag

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken