Spaanse ANWB wil rijbewijzen en kentekenplaten voor fietsers in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als het aan de RACE, zeg maar de Spaanse ANWB, ligt moeten fietsers in Spanje in de toekomst een rijbewijs hebben, moeten fietsen kentekenplaten krijgen en moeten fietsers verzekerd rondrijden om zo ongevallen met fietsers te voorkomen. Deze aanbevelingen hebben tot felle kritieken geleid bij de fietsers en fietsersbonden in Spanje.

De Real Automóvil Club de España (RACE) vertegenwoordigt de autorijders in het land en dat is ook wel te merken met de maatregelen die zij willen nemen om ongevallen met fietsers, of wellicht in hun ogen veroorzaakt door fietsers, te voorkomen. Zo denkt men bij de RACE alleen maar aan de automobilisten en niet aan de fietsers omdat de enige maatregelen die zij willen nemen in het nadeel van de fietsers zijn.

De RACE vindt dat het fietsen in het land gelinkt moet worden met het normale rijbewijs met punten of dat er een nieuw rijbewijs komt voor fietsers. Op deze manier kunnen er punten van het rijbewijs worden afgetrokken wanneer een fietser zich niet aan de regels houdt. Mocht dat ooit gaan gebeuren zou Spanje het eerste Europese land zijn waar zoiets wordt ingevoerd. Daarnaast wil de RACE dat de fietsen een kentekenplaat krijgen en men verplicht is om een helm te dragen én een verzekering af te sluiten.

Het afgelopen jaar overleden er 33 fietsers op de Spaanse wegen en raakten er honderden gewond. Dat is een stijging ten opzichte van andere jaren en dus vindt de RACE dat de fietsers de schuld hebben, althans daar lijkt het met deze voorgestelde maatregelen op. De fietsersbonden en verenigingen in Spanje vinden dit de zoveelste aanval op het fietsen in het land. In plaats van de fietsers als slachtoffers te zien worden ze door de RACE gezien als veroorzakers van alle ongevallen, aldus ConBici.

Zouden dit soort maatregelen worden ingevoerd in Spanje, dan kan men er vanuit gaan dat bijna niemand meer de tweewieler zal gaan stappen, misschien is dat wat de RACE wel wil, het asfalt alleen voor de auto’s, aldus ConBici. Het idee van de RACE is overigens niet nieuw want de Spaanse Verkeersdienst DGT heeft in 2015 dit ook al een keer voorgesteld – (Remco Stoffer)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Meer recente artikelen:

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.