Voor het eerst sinds de Spaanse Burgeroorlog geen Driekoningen optocht in Alcoy

Voor het eerst sinds de Spaanse Burgeroorlog geen Driekoningen optocht in Alcoy
Beeld: Turismo Valencia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – De pandemie en de strenge corona-maatregelen in de autonome regio Valencia hebben ervoor gezorgd dat de traditionele en oudste Driekoningenoptocht van Spanje geen doorgang kon vinden. Het gaat om de ‘Cabalgata de los Reyes Magos’ in de stad Alcoy, in de provincie Alicante.

Voor het eerst sinds de Spaanse Burgeroorlog, die plaatsvond tussen 1936 en 1939, hebben de kinderen en ouders niet kunnen genieten van de oudste Driekoningenoptocht of parade van Spanje.

Traditie

De ‘Cabalgata de los Reyes Magos’ begint normaal gesproken op 5 januari om 18.00 uur in het bovenste gedeelte van de stad en valt dan gedeeltelijk samen met de route van de Moorse en christelijke ingangen. 

Rond 20.00 uur arriveren de Drie Wijzen (Melchior, Caspar, Balthasar) op de Plaza de España en aanbidden zij de levende kerststal met vuurwerk. 

Wanneer dat voorbij is gaat de parade door de rest van de straten van het centrum en eindigt rond 22.00 uur bij de kerk van San Roque, waar de Drie Wijzen de kerk binnengaan als een teken van toewijding en dankzegging voor het kindje Jezus.

Als onderdeel van de Driekoningenoptocht in Alcoy vallen de ‘Pajes Negros’ op die elk jaar een onderwerp van gesprek zijn omdat het om blanke personen gaat die zwart geverfd worden wat Zwarte Pieten achtige discussies oplevert. Deze klimmen op rode ladders naar de balkons waar kinderen hun cadeaus in overhandigd krijgen.

Pajes Negros / Turismo Valencia

Geschiedenis

De geschiedenis leert ons dat de ‘Cabalgata de los Reyes Magos’ sinds 1875 in de gemeente Alcoy gevierd wordt. Daarmee is het de oudste Driekoningenoptocht van Spanje.

De ‘Cabalgata’ van Alcoy is in al die jaren slechts zes keer niet gehouden, twee keer vanwege de slechte weersomstandigheden en vier keer vanwege ‘politieke’ problemen.

In 1913 werd de Driekoningenoptocht in Alcoy geannuleerd nadat de politicus José Canalejas was vermoord. 

De tweede keer dat de ‘Cabalgata’ werd geannuleerd was het jaar daarna in 1914 toen een hevige sneeuwbui ervoor zorgde dat men niet door kon gaan met de optocht. Datzelfde gebeurde ook in 1926 toen het opnieuw zo hevig sneeuwde dat de Driekoningenoptocht werd geannuleerd.

De overige drie annuleringen vonden plaats tijdens de Spaanse Burgeroorlog tussen 1936 en 1939.  In 1937 en in 1938 vond er wel een speciaal gala plaats voor de kinderen maar dat was niet hetzelfde als de ‘Cabalgata de los Reyes Magos’.

Na de Spaanse Burgeroorlog heeft de Driekoningenoptocht elk jaar plaatsgevonden totdat in 2021 het coronavirus, de Covid-pandemie en alle strenge regionale en landelijke coronaregels ervoor hebben gezorgd dat dit jaar de kinderen geen traditionele ‘Cabalgata’ hebben in hun stad.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.