Search
menu
Search

Politie lokaliseert in Madrid een in Spanje illegaal exemplaar van een serval

Politie lokaliseert in Madrid een in Spanje illegaal exemplaar van een serval
Beeld: Canva

Politie lokaliseert in Madrid een in Spanje illegaal exemplaar van een serval

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent kwam de serval, een grote Afrikaanse tijgerkat, nog in het nieuws in Nederland nadat in Limburg een exemplaar was ontsnapt. Terwijl de serval in Nederland als huisdier gehouden mag worden, is dat in Spanje niet het geval. In Spanje is het niet toegestaan om een serval als gezelschapsdier te hebben en in Madrid heeft de politie in een woning een vrouwtjes exemplaar in beslag genomen.

De serval als huisdier is niet aan te raden, ook al zien ze er mooi en katachtig uit, een serval heeft volgens deze krant en deze website moeite met de hiërarchie die de mens hen oplegt. Daarnaast heeft een serval speciaal voedsel nodig en zijn ze lastig in gevangenschap te houden, ook al kunnen jonge exemplaren redelijk makkelijk worden gedomesticeerd.

In Spanje wordt de serval van de Afrikaanse savanne als een exotisch dier gezien en dus is het niet toegestaan, behalve in uitzonderingen, om een serval als huisdier te hebben. Daarom werd in de wijk Hortaleza in Madrid een exemplaar door de politie in beslag genomen want ook al zijn ze, met name in de Verenigde Staten, steeds populairder als huisdier, in Spanje is dat niet toegestaan.

Maar dit blijkt niet de eerste keer te zijn dat de politie in actie moet komen vanwege een serval. Zo waren er alleen al in 2021 bijna 520 meldingen binnengekomen over servals in de Spaanse hoofdstad Madrid. De politie treedt op omdat de serval dus niet als huisdier gehouden mag worden en omdat het houden van deze exotische dieren een schending is van de CITIES (Convention on International Trade van bedreigde soorten wilde fauna en flora). Maar men moest ook in actie komen vanwege verwondingen aan of de eigenaren of aan andere huisdieren zoals honden en katten.

De serval is een jachtdier wat normaal gesproken op de Afrikaanse savanne leeft en de ruimte nodig heeft. Een serval kan een gevaarlijk roofdier worden dat de mens niet erkent als hun meerdere. In Nederland wist stichting AAP na de ontsnapping van het exemplaar in Limburg al te melden dat er steeds meer meldingen binnenkomen. Ondanks dat een serval potentieel gevaarlijk kan zijn, zijn deze dieren in Nederland niet illegaal en mogen ze als huisdier gehouden worden, in Spanje mag dat dus niet.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?