skip to Main Content
OLIJVEN VERBOUWEN

OLIJVEN VERBOUWEN

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

olijfolie-blog5

In de Romeinse tijd werden al olijven geexporteerd naar alle landen rond de Middellandse Zee. Vanuit de Romeinse provincie Baetica , het huidige Andalusië, werd olijfolie vervoerd over heel het Romeinse Rijk. Dit werd gedaan in aardewerken potten.Vermoedelijk kwam de olijfboom meer dan drieduizend jaar geleden vanuit Azië naar het Middellandse Zeegebied, waar hij tot de nu bekende soort Olea Europaea gekweekt werd.

olijfolie-blog2Momenteel is Spanje de grootste olijfolieproducent van Europa. Op een oppervlakte van twee miljoen ha , waarvan meer dan 60 % zich in Andalusië bevindt, groeien 215 miljoen olijfbomen ! De Spaanse plantages strekken zich uit over de provincies Jaén en Cordoba. In Jaén is de picual de belangrijkste soort voor de productie van olijfolie , deze neemt ruim 90 % van het bestand in. In Cordoba teelt men ook de picuda en de hojiblanca. De zeldzame Verdial komt voor ten oosten van Malaga in de Axarquia. Deze olijfsoort geeft een topkwaliteit aan olijfolie met een lage zuurtegraad !

Voor de winning van hoogwaardige koudgeperste olijfolie zijn 3 factoren belangrijk :

  1. De verzorging van de boom in elk seizoen
  2. Een efficiënte oogst
  3. Een behoedzame verwerking van de olijven tot olie

olijfolie-blog4De tradionele manier van oogsten , waarbij de mannen met lange stokken tegen de takken slaan , heet Vareo . De vruchten vallen in de netten die onder de bomen zijn uitgespreid, voor zeer edele olijfolie worden de olijven echter met de hand geplukt ! Producenten die zowel de teelt als de oogst en de berreiding vn de olijfolie op tradionele wijze uitvoeren, ondrwerpen zich steeds vaker aan de normen van het Andalusisch Comité voor Ecologische landbouw. Van half oktober tot februari komen honderden plukkers naar de olijfgaarden om te plukken, voor olie van zeer goede kwaliteit zijn alleen de gave en rijpe olijven geschikt. Zijn ze opengebarsten of onrijp bevatten ze bittere stoffen die zorgen dat de olie minder fruitig is.

Eén van de beste olijfsoort voor fruitige olie is de Verdial . In tradionele bedrijfjes vermaalt men de olijven tussen granieten walsen met de pit en al tot een pasta. Na het persen worden sommige oliën gefilterd maar meer firma’s laten hun olie echter natuurlijk troebel. In volgend filmpje zie je hoe ze bij het familiebedrijfje Basilippo uit Sevilla hun olijven verwerken tot olijfolie van de hoogste kwaliteit .

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken