skip to Main Content
Navigatiemenu

De beste plaatsen om walvissen te kijken in Spanje

MADRID – Wellicht weten veel mensen het niet maar ook in Spanje kan men walvis spotten of walvis kijken. Zowel in de Middellandse Zee alsook in de Atlantische Oceaan worden met regelmaat walvissen gezien die vaak dichtbij de kust komen en dus al vanaf land te bekijken zijn. In de meeste gevallen dient men echter aan boord van een boot te gaan om de walvissen in open water te bekijken maar heel af en toe spoelt er een walvis aan op strand, die zijn dan meestal wel helaas overleden.

Naast haaien en dolfijnen zijn er in Spanje ook walvissen en potvissen te zien en ook komt dat niet in grote getale voor, de kans is aanwezig dat je een walvis voor de Spaanse kust kunt zien. Nog niet zo lang geleden werd er een walvis gesignaleerd in de haven van Getaria, in de provincie Guipúzcoa in Baskenland (zie video) waarbij deze wel erg dichtbij de mensen die op de kade stonden kwam. Ook spoelen er regelmatig walvissen aan op strand waarbij het soms om hele grote exemplaren gaat zoals in San Sebastian (zie foto).

Er zijn 30 verschillende soorten walvissen en potvissen die nabij de Spaanse kust of in de zee wat verder weg van de kust te zien zijn. Walvissen zijn te zien voor de kust van Catalonië, nabij de Balearen eilanden, in zee bij de Comunidad Valenciana, in Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland en natuurlijk bij de Canarische Eilanden. In het zuiden komen ook vaak potvissen voor en langs de gehele kustlijn van Spanje kun je met regelmaat dolfijnen zien. De meeste walvissen zijn te zien gedurende de wintermaanden en in de lente, vlak voordat de walvissen naar ander water vertrekken.

Canarische Eilanden

Aangezien de Canarische Eilanden strategisch goed gelegen zijn, waar het koude water van de Atlantische Oceaan zich mengt met het warmere water van de Oceanen uit het noorden, komen bij deze eilanden archipel veel walvissen voor. Niet alleen leven deze walvissen hier het hele jaar door maar komen er ook veel walvissen langs die bezig zijn met de trek naar andere wateren. De eilanden waar de meeste kans op het zien van walvissen is zijn Tenerife en La Palma. Er worden bij deze eilanden dan ook excursies georganiseerd om walvissen te spotten waarbij de kans ook groot is om dolfijnen en reuzeninktvissen te zien die hier genieten van het extreem diepe water van meer dan 2,5 km.

Middellandse Zee

In de Middellandse Zee is het ook mogelijk om walvissen te zien waarbij populaire plaatsen zijn in Cabo de Palos en Cabo de Gata in Almería, Andalusië waar ook potvissen voorkomen. Daarnaast komen er regelmatig walvissen voor die voor de kust van de Costa Brava en Barcelona zwemmen of dichtbij de Balearen eilanden komen en zichzelf soms laten zien bij de kust van de Costa Blanca en de regio Valencia. Naast walvissen zijn daar ook regelmatig dolfijnen te zien die in groepen zwemmen.

Cantabrische Zee

In de Cantabrische Zee voor de kust van Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland zijn regelmatig walvissen te zien zoals te zien is op de video. Het komt hier regelmatig voor dat de walvissen dichtbij de kust komen omdat de diepte van de zee dat toelaat. Zo zijn er walvissen te zien in de Rías Baixas in Galicië en dan langs de kust richting de Golf van Biskaje in Baskenland waar al meer dan een keer een walvis op een strand aanspoelt.

Tarifa en Gibraltar

In het zuiden bij de gemeente Tarifa in Cádiz en rondom Gibraltar komen vaak walvissen voor en zijn deze soms dichtbij de kust maar meestal in de open zee te zien. Het is een van de “walvis-wegen” waar walvissen voorbij komen als ze naar andere wateren trekken, vanuit de Middellandse Zee richting de Atlantische Oceaan. Naast walvissen komen hier ook veel dolfijnen en potvissen voor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Plaats een reactie op dit artikel:

  • Via SpanjeVandaag
  • Via Facebook
  • Via Google+

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!

Loading Facebook Comments ...
Back To Top