skip to Main Content
Partido Popular weer de grootste partij in Spanje maar Ciudadanos nadert aldus CIS barometer

Partido Popular weer de grootste partij in Spanje maar Ciudadanos nadert aldus CIS barometer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de meest recente barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicos (CIS) zou de PP partij bij verkiezingen opnieuw de meest gekozen politieke partij worden. De partij van de huidige minister-president Mariano Rajoy gaat er echter wel flink op achteruit wat betreft kiezers. Dit terwijl de socialistische PSOE en Ciudadanos steeds dichterbij komen.

Bij de laatste autonome verkiezingen in Catalonië wist de van oorsprong Catalaanse partij Ciutatans de partij te worden met zowel de meeste stemmen alsook de meeste zetels in het regioparlement. De partij wist echter samen met de overige institutionele partijen geen meerderheid te halen om een parlement te vormen. Net zoals in Catalonië lijkt het erop dat de partij van Albert Rivera binnenkort ook de grootste kan worden in heel Spanje.

Volgens de CIS barometer van januari heeft de Ciudadanos partij nu genoeg potentiële kiezers om op een derde plaats achter de PSOE en PP maar voor Unidos-Podemos te eindigen bij verkiezingen, als die op dit moment zouden plaatsvinden. Dit is uiteraard een momentopname maar het geeft wel aan dat veel PP stemmers niet meer op de conservatieve partij zouden gaan stemmen maar kiezen voor de centrumrechtse C’s partij.

Bij de laatste verkiezingen op 26 juni 2016 wist de PP nog 33% van de stemmen voor zich te winnen maar dat zou volgens het CIS nu gedaald zijn naar 26,3%. De PSOE partij begint langzaam uit het diepe dal te klimmen en zou de 22,7% van de laatste verkiezingen licht verbeteren en nu op een 23,1% van de stemmen eindigen, goed genoeg om nog steeds Spanje’s tweede grootste partij te zijn.

Ciudadanos echter wist bij de verkiezingen in juni 2016 nog te eindigen als vierde grote partij met 13% van de stemmen maar dat zou volgens de barometer nu gegroeid zijn naar 20,7%. Ciudadanos bevindt zich nu nog maar 5,3% afstand van de PP die er 1,7% op achteruit is gegaan. De paarse formatie Unidos-Podemos gaat er enkele percentages op achteruit van 21,1% bij de laatste landelijke verkiezingen naar 19% volgens het CIS onderzoeksbureau.

Uit het onderzoek, waar 2.500 personen aan deelnamen, blijkt tevens dat geen enkele politicus een voldoende krijgt. De best gewaardeerde politicus is Albert Rivera (C’s) met een cijfer van 4,01 gevolgd door Pedro Sanchez (PSOE) met een 3,68 en daarna Alberto Garzón (IU) met een 3,67. Mariano Rajoy (PP) is met een 2,87 geëindigd op een vierde plaats met als slechtst gewaardeerde politicus Pablo Iglesias (Podemos) op de laatste plaats met een 2,54.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Ik ben er ook niet gelukkig mee dat de nva in België de grootste partij is maar om nu iedereen dan maar labiel te noemen vind ik wel wat ver gaan. Mensen kiezen nu eenmaal op een partij zijn programma en als die partij het goed weet te “verkopen”…tja.

    1. Dan mag jij mij vertellen waar ik aangeef dat “iedereen” labiel is? En inderdaad weten de partijen vaak hun leugens goed te verkopen, maar daarmee ziet ik geen reden om ineens om te slaan en op een andere partij te gaan stemmen.

      1. Laat ik me verduidelijken: jij schrijft letterlijk: “ de MEESTE” mensen…gevolgd door jouw volgende zin: “ zulke mensen zijn labiel”……. de mensen mogen op een andere partij stemmen (dat heet democratie mijnheer!) als ze vinden dat een partij zijn eigen verkiezingsbeloften volledig negeert om maar mee te kunnen regeren.

  2. Zo zie je maar weer dat de meeste mensen waaien zoals de wind waait, altijd geleerd van mijn ouders dat zulke mensen labiel en onbetrouwbaar zijn. Je staat ergens achter of helemaal niet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken