Search
menu
Search

Zwart werken in Spanje is heel normaal

Oeps ... foto ontbreekt!

Zwart werken in Spanje is heel normaal

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de gegevens van een onderzoek van de website Infojobs blijkt dat een op de vijf Spaanse werklozen wel eens gewerkt heeft en zwart geld heeft ontvangen. Hetzelfde onderzoek laat zien dat mensen met een baan ook wel eens zwart werken en dat bijna de helft van de werklozen wel open staat voor het idee van betaald krijgen met zwart geld.

Zwart werken lijkt heel normaal in Spanje, zowel onder degenen die een baan zoeken alsook bij degenen die al een baan hebben. Het onderzoek laat zien dat een op de vijf werklozen en een op de tien werkenden wel eens in B (A is normaal en B is zwart) betaald krijgt, dus zonder iets af te dragen aan de belastingdienst en de sociale diensten. Daarnaast geeft 45% van de werklozen aan dat ze een baan met zwart loon zouden accepteren.

Het onderzoek laat verder zien dat bij veel werkenden een 24,5% zwart loon is. 19% van de werklozen geeft aan dat zij in zwart gewerkt hebben of een werkje verricht hebben en daar zwart voor betaald kregen. Slechts 36% van de werklozen die nog geen zwart loon hebben gehad geeft aan dat ook niet te zullen accepteren. In 66% van de gevallen zeggen de arbeiders dat een werkgever alleen de mogelijkheid van zwart werken aanbood.

Zwart werken lijkt daarmee erg normaal in het land van de meer dan 3 miljoen werklozen en slechte sociale diensten zoals de matige werkloosheidsuitkeringen. Er zijn immers nog steeds bijna 900.000 families waarvan zowel de man alsook de vrouw geen baan hebben. Men moet toch ergens van leven? Is er legaal dan geen werk te vinden dan gaat men illegaal of zwart werken, iets wat in Spanje overigens ook voor de economische crisis al gebeurde en wat zelfs, naar blijkt, ook door politici wordt gedaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?