skip to Main Content
Zwart werken in Spanje is heel normaal

Zwart werken in Spanje is heel normaal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

zwartwerken1

MADRID – Uit de gegevens van een onderzoek van de website Infojobs blijkt dat een op de vijf Spaanse werklozen wel eens gewerkt heeft en zwart geld heeft ontvangen. Hetzelfde onderzoek laat zien dat mensen met een baan ook wel eens zwart werken en dat bijna de helft van de werklozen wel open staat voor het idee van betaald krijgen met zwart geld.

Zwart werken lijkt heel normaal in Spanje, zowel onder degenen die een baan zoeken alsook bij degenen die al een baan hebben. Het onderzoek laat zien dat een op de vijf werklozen en een op de tien werkenden wel eens in B (A is normaal en B is zwart) betaald krijgt, dus zonder iets af te dragen aan de belastingdienst en de sociale diensten. Daarnaast geeft 45% van de werklozen aan dat ze een baan met zwart loon zouden accepteren.

Het onderzoek laat verder zien dat bij veel werkenden een 24,5% zwart loon is. 19% van de werklozen geeft aan dat zij in zwart gewerkt hebben of een werkje verricht hebben en daar zwart voor betaald kregen. Slechts 36% van de werklozen die nog geen zwart loon hebben gehad geeft aan dat ook niet te zullen accepteren. In 66% van de gevallen zeggen de arbeiders dat een werkgever alleen de mogelijkheid van zwart werken aanbood.

Zwart werken lijkt daarmee erg normaal in het land van de meer dan 3 miljoen werklozen en slechte sociale diensten zoals de matige werkloosheidsuitkeringen. Er zijn immers nog steeds bijna 900.000 families waarvan zowel de man alsook de vrouw geen baan hebben. Men moet toch ergens van leven? Is er legaal dan geen werk te vinden dan gaat men illegaal of zwart werken, iets wat in Spanje overigens ook voor de economische crisis al gebeurde en wat zelfs, naar blijkt, ook door politici wordt gedaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Als iemand hier werkeloos is en wat wil bijverdienen (ook al die mensen die geen sociale of ww uitkering krijgen die 460 Euro is als je geluk hebt dat je die krijgt) dan moet je zelfstandige ondernemer worden. Dat betekend dat je 260 tot 350 Euro per maand moet betalen los van wat je aan inkomen kunt verdienen. Verder moet je een Gestor huren voor je maandelijkse belasting en krijgt hoge boetes als je iets fout doet. Er is een regeling voor startende ondernemers met het eerste half jaar minder betalen maar er is voor de meeste geen uitzicht voldoende inkomen te genereren om werkelijk de 3 a 400 Euro vast af te staan. Mensen willen best wit als het haalbaar was want heel veel mensen hebben hierdoor ook geen recht op een pensioentje later. Daarvoor moet je 15 jaar lasten afgedragen hebben. Veel ouderen komen er heel laat achter dat ook ex werkgevers geen lasten hebben afgedragen maar die werkgevers zijn nergens meer te vinden. De regering heeft blijkbaar iets beters te doen dan echt constructief werkeloosheid om zeep te helpen. Ik kan vele voorbeelden geven. Gelukkig is het sociale gezondheid-systeem hier echt heel goed. Jammer dat de rechtse regering dit nu ook wil veramerikanen en daarmee ook de arme bevolkingsgroep om zeep gaat helpen op dat gebied. Wat hier wel is dat mensen daardoor onderling veel socialer zijn en elkaar echt helpen.

 2. De man die mijn huis gerenoveerd heeft, heeft 1 week per jaar vakantie. Daarbij ken ik een Marokkaanse familie, beide ouders werkeloos en krijgen een uitkering, maar hij zwart werkend in de landbouw/fruitpluk, en zij zwart werkend in de schoonmaak, gaan gerust in de zomer voor twee maanden naar Marokko, met eigen auto.

 3. De oorzaak van dit alles is bekend . Overal in regeringen wordt er totaal niets ondernomen om eindelijk eens voor bevolkingen collectief de boel op te schroeven naar een hoger niveau . Het leven verbeteren van inwoners samen met de natuur. Balans is en blijft cruciaal voor het leven al het leven op deze aardbol. Wat is de waarde van zwart geld . Dat is dus niets een vorm die ontstaan is door teveel innen van overheids-belastingen . Het ontwijken van niet eerlijke heffingen op gemeenschapsgelden. Op z,n boers gezegd het jatten van inkomens van hardwerkenden . De scheve en rare misvormde wetsregels die nog kant nog wal raken. Het stelen heerst het geven stagneert.

 4. Ja, men kan soms niet anders. Heel triest. Vandaag hoorde ik van een werkgever dat een van zijn parttime werknemers (een immigrant ) een uitkering heeft van 1100 Euro, hij heeft vrouw en 3 kinderen, waar hij ook nog extra van krijgt. Daarbij een extra (geloof ik) van een 200 euro voor voeding. Advies om zijn eigen aangeschafte woning weer terug aan de bank te geven en een app. van de soc. dienst te accepteren met een huur van 100 euro, en dat dan ook nog die woning op een gegeven ogenblik zijn eigendom zal zijn. Zo ging zijn opsomming door…….ongelooflijk en de spanjaarden zelf, die geen baan hebben weten niet hoe rond te komen… ook de oudjes moeten wel een eigen woning hebben, want anders komen zij ook niet rond. Een landarbeider, de meesten hier in de omgeving hebben een AOW van 600 Euro !!!!! Dus het is helemaal niet raar dat al deze mensen er zwart wat bij willen verdienen. Zij moeten wel om rond te komen. Tja dus Wilders zou ook hier geen gek figuur slaan.. nu ja met andere woorden het is triest, natuurlijk had ik die geruchten al gehoord maar nu van een werkgever en met naam erbij pffffff

  1. ge moet niet alles geloven wat ze u vertellen , sociale woningen -appartementen , staan zo maar niet te rapen ,die komen bijna nooit vrij , hier in onze gemeente alfaz , is er geen 1 te krijgen , ook niet voor alleenstaande vrouwen met kind (eren) , la nucia enz … nada , eigen volk krijg de eerste kans ,als er 1 vrij komt , en dat ge dan na lange tijd kunt kopen ??? ga ik eens navragen , heb dit nog nooit gehoord , en die 200 € dat kunnen ze ophalen iedere of om de twee weken naar de s dienst van de gemeente
   zwart werken gaat er hier nooit uit , ook als ge gaat werken ,en ge verdiend tussen de 850 a 1200 € PER MAAND ,moet je wel ,anders geen eten enz…
   als de maanden opgebruikt zijn van dop uitkeringen , max 2 jaar is dat , kan je in bepaalde gevallen 426 € per maand krijgen voor ook max 2 jaar ,daarna niks meer !!! en dan is er koffie

 5. Zwart werken is in heel de wereld populair, niet alleen in Spanje.
  EN nog goed voor de economie ook.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken