Opnieuw corruptie en fraude bij de PP-partij in Madrid

Europa Press
Beeld: Europa Press

Opnieuw corruptie en fraude bij de PP-partij in Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds de Partido Popular (PP) aan het hoofd staat van de autonome regio Comunidad de Madrid en tot voor kort ook de gemeente Madrid regent het fraude- en corruptie schandalen. Diverse voormalige regiopremiers of burgemeesters zitten achter de tralies of zijn aangeklaagd en nu lijkt het de tijd voor de ijzeren dame ofwel Esperanza Aguirre.

De Guardia Civil heeft eindelijk het onderzoek afgerond en de zaak komt voor de rechter waarbij ook de voormalige regiopremier Esperanza Aguirre zich moet melden bij de justitie. Zoals het er nu naar uitziet gaat het om fraude die gepleegd is in 2011 bij de autonome en lokale gemeente verkiezingen. Daarbij werden valse facturen gefabriceerd en wisten de deelnemers aan dit fraudeschandaal meer dan 1,7 miljoen euro te verdienen.

Dat geld is afkomstig van giften van bedrijven die dat onder de tafel aan de PP-partij hebben gegeven om daar uiteraard iets mee te winnen. Het is niet de eerste keer dat de zogenaamde “caja B” wordt genoemd van de PP-partij want in 2018 wisten rechters zeker dat de PP-partij een zwart geld doos hebben.

Bij de autonome en gemeenteverkiezingen in 2011 werd het dubbele aan budget uitgegeven aan partijbijeenkomsten waarbij de voormalige premier Mariano Rajoy en ook de voormalige regiopremier Esperanza Aguirre bij aanwezig waren. Deze laatste blijft echter volhouden dat er geen zwart geld is geweest in Madrid.

Volgens het onderzoek van de UCO dienst van de Guardia Civil heeft de PP aan campagnes 2.986.624 euro uitgegeven wat onder het toegestane 3.229.342 euro zit. Maar de politie houdt echter vol dat er meer dan 6,2 miljoen euro werd uitgegeven door de PP, dit dankzij illegale donaties van bedrijven, publiek geld en via valse facturen (tenminste 1.160.754 euro volgens de politie).

Feit is echter dat de personen die samenwerkten met Aguirre en zelfs haar opvolgers waren zoals Ignacio Gonzalez Gonzalez en Francisco José Granados Lerena betrokken zijn bij fraude- en corruptieschandalen en ook al in de gevangenis zitten of hebben gezeten.

Op de website casos-aislados.com is te lezen dat de PP in de Comunidad de Madrid betrokken is bij zo’n 60 (van de 72) fraude- en corruptie schandalen. In de Comunidad Valenciana is dat aantal rond de 50 (van de 66) schandalen. In heel Spanje is de PP betrokken bij 245 fraude- en corruptie schandalen, dat is bijna het dubbele van de PSOE die er 125 in heel Spanje heeft.

Het grootste fraudeschandaal tot nu toe in Spanje is de “Caso 3 per cent” in Catalonië van de CDC-partij waar in de 3%-zaak tenminste 1,8 miljard euro buit werd gemaakt door o.a. Jordi Pujol.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.