Opnieuw corruptie en fraude bij de PP-partij in Madrid

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds de Partido Popular (PP) aan het hoofd staat van de autonome regio Comunidad de Madrid en tot voor kort ook de gemeente Madrid regent het fraude- en corruptie schandalen. Diverse voormalige regiopremiers of burgemeesters zitten achter de tralies of zijn aangeklaagd en nu lijkt het de tijd voor de ijzeren dame ofwel Esperanza Aguirre.

De Guardia Civil heeft eindelijk het onderzoek afgerond en de zaak komt voor de rechter waarbij ook de voormalige regiopremier Esperanza Aguirre zich moet melden bij de justitie. Zoals het er nu naar uitziet gaat het om fraude die gepleegd is in 2011 bij de autonome en lokale gemeente verkiezingen. Daarbij werden valse facturen gefabriceerd en wisten de deelnemers aan dit fraudeschandaal meer dan 1,7 miljoen euro te verdienen.

Dat geld is afkomstig van giften van bedrijven die dat onder de tafel aan de PP-partij hebben gegeven om daar uiteraard iets mee te winnen. Het is niet de eerste keer dat de zogenaamde “caja B” wordt genoemd van de PP-partij want in 2018 wisten rechters zeker dat de PP-partij een zwart geld doos hebben.

Bij de autonome en gemeenteverkiezingen in 2011 werd het dubbele aan budget uitgegeven aan partijbijeenkomsten waarbij de voormalige premier Mariano Rajoy en ook de voormalige regiopremier Esperanza Aguirre bij aanwezig waren. Deze laatste blijft echter volhouden dat er geen zwart geld is geweest in Madrid.

Volgens het onderzoek van de UCO dienst van de Guardia Civil heeft de PP aan campagnes 2.986.624 euro uitgegeven wat onder het toegestane 3.229.342 euro zit. Maar de politie houdt echter vol dat er meer dan 6,2 miljoen euro werd uitgegeven door de PP, dit dankzij illegale donaties van bedrijven, publiek geld en via valse facturen (tenminste 1.160.754 euro volgens de politie).

Feit is echter dat de personen die samenwerkten met Aguirre en zelfs haar opvolgers waren zoals Ignacio Gonzalez Gonzalez en Francisco José Granados Lerena betrokken zijn bij fraude- en corruptieschandalen en ook al in de gevangenis zitten of hebben gezeten.

Op de website casos-aislados.com is te lezen dat de PP in de Comunidad de Madrid betrokken is bij zo’n 60 (van de 72) fraude- en corruptie schandalen. In de Comunidad Valenciana is dat aantal rond de 50 (van de 66) schandalen. In heel Spanje is de PP betrokken bij 245 fraude- en corruptie schandalen, dat is bijna het dubbele van de PSOE die er 125 in heel Spanje heeft.

Het grootste fraudeschandaal tot nu toe in Spanje is de “Caso 3 per cent” in Catalonië van de CDC-partij waar in de 3%-zaak tenminste 1,8 miljard euro buit werd gemaakt door o.a. Jordi Pujol.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Macht corrumpeert! Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven en Absolute Macht (Maduro in Venezuela) corrumpeert totaal.

In West Europa zijn veel politici en bestuurders stukken handiger in het bedekken ervan, maar ook daar is veel mis. Gelukkig begint Spanje zich steeds beter te realiseren dat dit aangepakt dient te worden, al is er nog wel een lange weg te gaan.

@Juan, heb je gelijk in, bedoel het meer als dat ik het zo jammer vind.

Spanje is een mooi land, jammer dat er altijd weer van die cabr*nes zijn die de boel vernaggelen.

Ik heb niet de illusie dat het in andere landen veel beter is hoor Mar.
Overal in de politiek zitten rotte appels en overal vinden vrienden diensten plaats, tegen betaling of onder het mom van ¨de ene hand wast de andere¨

Spanje en de andere zuidelijke staten van Europa staan bekend om corruptie.
Gebeurt nu ook al in de andere Europese landen .Meer EU is meer corruptie.
Het zal nog wel erger worden.

Vraag me af hoeveel Fraude gepleegd wordt in onze landen, kan niet dat ze zuiver op de graad zijn, mensen gaan stemmen en altijd de zelfde aan het bewind.

Niet erg moeilijk. Dertig jaar de bak in en stenen hakken. Hopla het probleem is direct opgelost. Geen dank en graag gedaan. Nog meer “problemen”?

In Vlaanderen zou men zeggen : ” Het bloed kruipt waar het niet gaan kan!” of ” ‘t Is de aard van ‘t beestje !”

Juist en daarom moet zo´n partij als de PP NOOIT meer aan de macht komen.

Sjonge Koos, beetje PP frustraties? Je schopt overal tegen ze aan en denkt dat Sanches nu ineens Jezus-2 is…? In Andalucia bijvoorbeeld, zijn de Socialisten 40 jaar aan de macht geweest, er loopt een zeer groot onderzoek en inmiddels zijn er de eerste veroordelingen van…..tromgeroffel….juist PSOE mensen, corruptie, misbruik van macht en misbruik van overheidsgelden. Dus doe nou niet net ff of het alleen de PP is AUB zeg. Zet mensen op het pluche en geef ze macht, dan misbruiken ze die wel, ongeacht van welke partij ze zijn. Enne van welke partij is der Maduro eigenlijk, daar in eehh… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.