skip to Main Content
Rechtse oppositie wil in Madrid demonstreren tegen premier Pedro Sánchez
Archieffoto

Rechtse oppositie wil in Madrid demonstreren tegen premier Pedro Sánchez

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Partijleiders Pablo Casado van de Partido Popular en Albert Rivera van Ciudadanos hebben opgeroepen om aanstaande zondag massaal de straten in de Spaanse hoofdstad op te gaan om te demonstreren tegen de premier van Spanje Pedro Sánchez. Daarbij gaat het met name om het beleid van de huidige socialistische regering wat betreft het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict met Catalonië.

De PP en C’s zijn al veel langer tegen elke vorm van onderhandeling tussen de Spaanse regering en de Catalaanse regioregering omdat dit volgens de rechtse partijen zinloos is. De PSOE zoekt echter naar een politieke oplossing voor het Catalonië probleem en doet dat door regelmatig rond de tafel te gaan zitten met een delegatie van de Catalaanse regioregering.

Op dinsdag werd afgesproken dat er een “mediador” ofwel een onderhandelaar moet komen die de gesprekken tussen de Spaanse centrale regering en de Catalaanse autonome regering moet gaan leiden. Die keuze is bij de PP en C’s absoluut verkeerd gevallen de is volgens hen de druppel die de emmer doet overlopen. Als het aan de PP en C’s ligt komt er weer een artikel 155 waar eigenlijk niets mee wordt opgelost. De politieke formatie VOX heeft zich bij de PP en C’s gevoegd en wil ook meedoen met de demonstratie tegen de “regering van verraders”.

Basta

“Ya basta” met het toegeven aan de Catalaanse regioregering om de staatsbegroting rond te krijgen. “Ya basta” met het zoeken naar een politieke oplossing voor het Catalonië conflict. “Ya basta” met het in de maling laten nemen door de Catalaanse autoriteiten. Dat zeggen zowel de partijleider van de PP alsook die van C’s.

Het is onacceptabel om in de Spaanse democratie met onderhandelaars aan de tafel te gaan zitten met personen die Spanje willen opbreken en zich niet houden aan de grondwet. Dat past niet in een democratie zoals die van Spanje, aldus Albert Rivera van Ciudadanos. Pablo Casado van de PP gaat nog een stapje verder en wil gaan onderzoeken of een motie van wantrouwen tegen Pedro Sánchez mogelijk is want ook hij zegt “ya basta”.

Ondanks de klachten van de PP omtrent de figuur van een onderhandelaar (mediador) heeft de voormalige PP-regering meerdere keren gebruik gemaakt van een soortgelijk figuur bij onderhandelingen met Catalonië. Om precies te zijn gedurende twee periodes in 2013 voor de volksraadpleging in Catalonië van 9 november 2014 en in oktober 2017 toen er meerdere onderhandelaars naar Catalonië werden gestuurd door Rajoy en de PP. Pablo Casado noemt Pedro Sánchez nu een “traidor” ofwel verrader maar zoals blijkt is de PP ook geen vreemde wat betreft onderhandelaars.

Socialisten

Ondertussen wil de woordvoerder van de PSOE en Spaanse regering Carmen Calvo in het Spaanse parlement uitleggen wat er is afgesproken in verband met de onderhandelaar die door Calvo meer een “relator” (rapporteur) genoemd wordt en niet een “mediador” (onderhandelaar) zoals de Catalaanse regioregering die persoon noemt.

Carmen Calvo zegt dat er een politieke oplossing gezocht moet worden voor het sociale conflict met Catalonië. Dat conflict is mede veroorzaakt door de PP aangezien in 2011 er nog geen 10% van de Catalanen separatist was maar dat anno 2018 is uitgegroeid naar 47% van de Catalanen. Dat is mede gebeurd door de politiek van de Partido Popular in verband met Catalonië.

De regering-Sánchez probeert door middel van dialoog, coördinatie en ontmoetingen een oplossing te zoeken voor het conflict. Volgens Calvo is dat wat een politicus moet doen en wat de regering van Pedro Sánchez ook van plan is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
  1. Onzin.
   De regering Rajoy heeft wel degelijk getracht met de Separatisten te spreken, maar men wilde domweg niet komen praten als men niet op voorhand garanties kreeg dat bepaalde zaken 100% zeker geregeld zouden worden.
   Lees, dat ze dus voordat ze aan tafel wilden gaan, al hun zin wilden hebben, net als nu dus eigenlijk. Als iedereen zo ging onderhandelen, dan werden er in de hele wereld nooit meer zaken gedaan.
   Dat gezegd hebbende, ik voorzie ook niet dat de PSOE dit gaat oplossen, men moet daar gewoon de regio regering vervangen door een zaken kabinet en op een hele zakelijke manier gaan onderhandelen.
   Beide kanten willen dit niet, omdat de PSOE dan haar begroting er niet door krijgt en de Separatisten niet langer kunnen manipuleren.

  2. Lees het artikel en dan zie je dat Rajoy net zoals Aznar onderhandelaars heeft gestuurd. Rajoy naar Catalonië en Aznar in zijn tijd naar Baskenland. Is een vrij normale zaak blijkbaar maar het wordt nu enorm opgeblazen door de PP en Ciudadanos.

 1. De Spaanse socialisten betonen zich zwak te aanzien van de Catalaanse separatisten. Terecht protesteert rechts daartegen. De Partido Popular werd door corruptieschandalen gehavend, maar de socialisten waren in de 8 jaar voordat Rajoy aan de macht kwam niet minder corrupt. En hoe corrupter Madrid, hoe minder in staat de separatisten te betomen.

 2. PSOE nu aan de macht en het gaat in mijn omgeving al stukken beter, met de PP was het maandelijks achteruitgang. Dus hier ook petje af voor Pedro want ik ziet weer mensen lachen die dat met de PP aan de macht niet meer deden en nu ook weer hun bakkie koffie kunnen drinken.

  1. Sorry Koos, maar wat een enorme onzin.
   Net of de mensen onder Rajoy niet naar buiten gingen voor hun kopje koffie.
   En leg mij dan gelijk eens uit, waarom ik hier aan de kust de horeca steen en been hoor klagen over het feit dat er bijna geen hond komt geld uit geven?
   De middenstand, idem dito.
   Die kunnen ook niet leven van dat ene kopje koffie meer hoor.
   De PSOE is net 9 maanden bezig en loopt alleen maar overal met het hoofd tegen de muur, of voert wetten door die al onder Rajoy voorbereid waren.
   Dus hou AUB ff op, het is pure stemmingmakerij.
   Kijk even naar de verkiezingen in Andalucia, als de PSOE het zo geweldig zou doen voor de bevolking, dan hadden ze daar niet verloren heh.

   1. PSOE heeft in principe ook niet verloren he, ze hebben wat betreft stemmen op één partij gewonnen. Alleen als men drie rechtse partijen PP, C’s en VOX bij elkaar optelt komen ze op een meerderheid. PP is ook flink achteruit gegaan en de PP en C’s hebben net zoals Sánchez met de separatisten concessies moeten doen ten aanzien van VOX dus eigenlijk is dat hetzelfde verhaal. Hoe het ook zij, in Catalonië is een probleem en dat kan niet genegeerd worden of met harde hand worden opgelost, dat gaat dan geen enkele kant op.

    1. Met alle respect, maar ze hebben weet ik weel hoeveel zetels verloren ten opzichte van wat ze hadden. Dat je wellicht vind dat als ze de grootste partij blijven ze alsnog wonnen is een verschil van inzicht.
     Feit is dat ze na 40 jaar eindelijk van het pluche zijn verdwenen en dat kan je toch als een behoorlijke nederlaag zien.
     Dat Diaz nog vrolijk daar mag zitten zegt alles over haarzelf en haar partij.

  1. ook niet, is niet gekozen net zoals Rajoy niet werd gekozen maar de PP werd gekozen als winnende partij. Het parlement kiest een premier en dat is legaal gebeurd met de motie van wantrouwen.

 3. Overleg en gesprek aangaan? Het op een normale volwassen manier oplossen? Natuurlijk zijn fascisten (PP en Ciudanos) en gekke separatisten (Miel) daarop tegen. Maar ik zeg: petje af voor Sanchez! Hoop dat het gaat lukken!

 4. “…De PP en C’s zijn al veel langer tegen elke vorm van onderhandeling tussen de Spaanse regering en de Catalaanse regioregering omdat dit volgens de rechtse partijen zinloos is. De PSOE zoekt echter naar een politieke oplossing voor het Catalonië probleem en doet dat door regelmatig rond de tafel te gaan zitten met een delegatie van de Catalaanse regioregering….”
  Ik ben bijna geneigd om Sanchez proficiat te wensen maar ik twijfel aan zijn motieven. Het lijkt er sterk op dat de goedkeuring van zijn begroting de voornaamste reden is van deze democratische reflex. Maar goed, het is in elk geval beter dan de rechtse partijen die blijkbaar in paniek geraken door het peilingssucces van VOX. Jammer dat Ciudadanos zich ook laat meeslepen in deze fascistische houding.

  1. Het is onvoorstelbaar, maar ik ben geneigd Miel gelijk te geven.
   Als je de Spaanse nieuwszenders volgt en ook de kranten leest en eens je oor te luister legt wat de Spanjaarden zelf vinden, dan hoor en zie je overal hetzelfde.
   Sanchez zet deze stap met het willen aanstellen van een ¨mediator¨ alleen maar om de Catalaanse partijen in de landelijke regering, achter zijn begroting te krijgen.
   Het grappige is dat die Catalaanse partijen zelf nu al hebben gezegd dit niet te gaan doen.
   En nog ¨grappiger¨ het was Sanchez zelf die in 2017 tegen Rajoy en de zijnen riep:
   De beste bemiddelaar voor onderhandelingen met de Catalanen is het congres!
   En zie daar, in begin 2019 toont hij dus een teken van onmacht door feitelijk te zeggen, dat het congres dat dus niet kan, puur omdat hij weet dat hij daar zijn zin niet gaat krijgen.
   Dus de opmerking van Miel dat Sanchez zo zijn eigen agenda heeft voor deze actie (ik vertaal het maar ff zo Miel) lijkt mij meer dan juist te zijn.
   De mensen die nu ineens Sanchez als de nieuwe verlosser zien, moeten wellicht even de feiten en gebeurtenissen in het juiste perspectief zijn.
   Helaas is het zo dat je eigenlijk geen een persoon in de politiek kan vertrouwen, maar we hebben het er maar mee te doen.

   1. ja Juan, zeker wij want wij mogen niet kiezen in Spanje. En het klopt dat Sanchez eerder andere dingen zei maar dat is met alle politici zo … laten we niet video’s gaan kijken van Rajoy, Aznar en Casado want dan hebben we tijd tekort waarschijnlijk. Hoe het ook zij, er moet een oplossing gezocht worden voor het Catalonië probleem, je kunt niet zomaar de andere kant opkijken. En wat is er zo slecht aan de staatsbegroting. Weet je wat er kan gebeuren als de separatistische partijen eenmaal de staatsbegroting goedkeuren (als dat ooit mocht gebeuren), dan kan dat daarna gewoon weer teruggedraaid worden door de regering … zal niet de eerste keer zijn dat in de politiek beloftes worden verbroken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by