Voor het eerst publiceert een zittende premier in Spanje een boek

Voor het eerst publiceert een zittende premier in Spanje een boek
Beeld: Planeta
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is de eerste keer in de geschiedenis van de democratie dat een zittende premier in Spanje een boek publiceert terwijl hij nog premier is. Pedro Sánchez van de PSOE is zeker niet de eerste politicus in Spanje die een boek op de markt brengt maar Sánchez is wel de eerste die dat doet terwijl hij nog premier is.

Het 320 pagina’s tellende boek met de titel “Manual de resistencia” zal op 19 februari voor 20,50 euro in de verkoop gaan, op het moment dat Pedro Sánchez iets meer dan 9 maanden de premier van Spanje is. Het boek wordt gepubliceerd door Península dat onderdeel is van de uitgever Planeta.

Partijleider

In het boek is te lezen hoe de in 2014 onbekende Pedro Sánchez de partijleider van de PSOE wist te worden toen hij als onbekende door o.a. Susana Díaz, de voormalige regiopremier van Andalusië, naar voren werd geschoven als kandidaat.

Het leiderschap van “El Guapo”, zoals hij werd genoemd, duurde niet lang aangezien hij twee jaar later na de teleurstellende verkiezingen van 2015 en 2016 noodgedwongen zelf ontslag moest nemen als partijleider nadat was gebleken dat de harde kern van de socialistische partij het niet eens was met het beleid van de jonge Sánchez.

Pedro Sánchez gaf echter niet op en beloofde terug te komen en dat deed hij dan ook door genoeg steun te vinden waarna Sánchez de partij verkiezing van notabene Susana Díaz, die hem dus ooit naar voren had geschoven, wist te winnen en opnieuw de partijleider van de PSOE werd.

Premier

Nog geen jaar later nadat Sánchez opnieuw tot leider was gekozen van de socialistische PSOE wist hij na een motie van wantrouwen op 4 juni 2018 de Spaanse premier te worden en de voormalige premier Mariano Rajoy en de regerende partij PP naar huis en naar de oppositite te sturen. Het was de eerste keer dat er een succesvolle motie van wantrouwen plaatsvond in Spanje.

Jongste

Pedro Sánchez werd met 46 jaar de jongste premier ooit van Spanje, sterker nog, eigenlijk is hij slechts 12 jaar oud want hij werd op 29 februari 1972 geboren en heeft dus pas 12 keer zijn verjaardag kunnen vieren.

Sánchez is de derde socialistische premier van Spanje en volgt José Luis Rodríguez Zapatero op die premier was tussen 2004 en 2011 en Felipe González die tussen 1982 en 1996 premier was van Spanje (de conservatieve centrumrechtse PP is twee keer aan de macht geweest met Aznar en Rajoy).

Succesverhaal

Of je het nu eens bent met het beleid van Pedro Sánchez en of je nu wel of geen socialist bent, het succesverhaal van Sánchez is de moeite waard om te lezen. Er zijn maar weinig premiers in Spanje die op deze manier met de problemen waarmee hij te maken heeft gehad aan de macht is gekomen in Spanje.

Het boek is alleen in het Spaans te lezen en is (nog) niet vertaald naar het Nederlands of Engels. Meer informatie lees je op de website van Planeta.

Voor het eerst publiceert een zittende premier in Spanje een boek
Planeta
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.