menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaanse intensive care voor 74% bezet met patiënten

Spaanse intensive care voor 74% bezet met patiënten
Beeld: Freepik

Spaanse intensive care voor 74% bezet met patiënten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De intensive care afdelingen in alle Spaanse ziekenhuizen zijn voor 74% bezet met patiënten. Daarbij wordt gesproken over zowel Covid-patiënten als patiënten met andere aandoeningen en ziektes. De cijfers die door het Ministerie van Volksgezondheid op de doordeweekse dagen worden gegeven en de percentages voor wat betreft de ic-bezetting hebben alleen betrekking op de Covid-patiënten.

De Intensivecareafdeling heeft in Spanje de naam ‘Unidad de Cuidados Intensivos’ of in het kort UCI. Spanje heeft volgens de gegevens van Statista 777 ziekenhuizen waar plaats is voor 158.292 patiënten. Deze ziekenhuizen kunnen onderverdeeld worden in 344 publieke ziekenhuizen en 433 privé ziekenhuizen en medische centra. 

Spanje heeft normaal een capaciteit van 5.798 UCI of ic-bedden waarvan normaal gesproken gemiddeld 60% bezet is. 4.627 ic-bedden zijn te vinden in de publieke ziekenhuizen en 1.171 ic-bedden in de privé ziekenhuizen. 

Tijdens de corona-crisis zijn er echter meer ic-bedden ter beschikking omdat er extra capaciteit nodig was en nog steeds is. Daarom wordt er nu gesproken over 10.883 ic-bedden in Spanje.

Uit een onderzoek blijkt dat er een bezetting is van 74% van alle beschikbare ic-bedden in Spanje. Dat percentage komt niet overeen met de percentages die gegeven worden door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid voor wat betreft Covid. Maar dat is ook logisch want er liggen niet alleen Covid-patiënten op de ic-afdelingen maar ook andere patiënten met andere ernstige aandoeningen of ziektes.

Covid 5 februari

Wat betreft de Covid-patiënten in de intensive care, is op vrijdag gemeld (PDF) dat dit gestegen is naar 4.795 personen wat 48,86% is van het totaal aantal ic-bedden. De afgelopen 7 dagen zijn er in Spanje 575 nieuwe Covid-patiënten op de intensive care bijgekomen.

Daardoor is het totaal aantal patiënten dat sinds aanvang van de corona-crisis in de intensive care heeft gelegen gestegen naar 22.848 Covid-patiënten. 

Naast de intensive care Covid-patiënten liggen er ook 28.586 patienten met Covid in ziekenhuizen, een percentage van 22,31%. De afgelopen 7 dagen zijn er 6.607 nieuwe Covid-patiënten in reguliere ziekenhuisbedden bijgekomen. Het totaal sinds aanvang van de corona-crisis is daardoor gestegen naar 263.255 Covid-patiënten.

Van donderdag op vrijdag zijn er echter ook 3.344 Covid-patiënten uit ziekenhuizen ontslagen.