menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje vraagt opnieuw om een Europees vaccinatiepaspoort of certificaat

Spanje vraagt opnieuw om een Europees vaccinatiepaspoort of certificaat
Beeld: 123rf

Spanje vraagt opnieuw om een Europees vaccinatiepaspoort of certificaat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De derde Spaanse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Nadia Calviño heeft opnieuw aan de Europese Commissie gevraagd om na te denken over het invoeren van een Europees vaccinatiepaspoort of soortgelijk medisch certificaat. Bij een eerdere EU-top van ministers werd dit plan, dat toen door de Griekse premier werd geopperd, niet geaccepteerd en werd besloten na te denken over een geharmoniseerde medische verklaring.

Maar om het toerisme in met name Zuid-Europese landen zoals Spanje te reactiveren is een Europees vaccinatiepaspoort van groot belang. Er wordt ook wel gesproken over een COVID-free paspoort of EU-vaccinpaspoort maar dat roept volgens diverse lidstaten juridische en politieke problemen op vanwege bv. mensen die zich niet willen laten vaccineren en hun rechten.

Om die reden beperkten de EU-leiders zich toendertijd tot het aanvaarden van de invoering van een Europees medisch certificaat om gezondheidsautoriteiten te helpen bij het bestuderen van de evolutie van de pandemie. Met andere woorden, de Europese Unie geeft groen licht voor een geharmoniseerd medisch document, maar niet voor een reisdocument.

Maar de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft normaals uit naam van de Spaanse regering aan de Europese Commissie gevraagd na te denken over een Europees vaccinatiepaspoort of iets soortgelijks.

Een Europees document zou met name voor zakenreizigers maar zeker voor het toerisme in Spanje en andere landen belangrijk zijn en zelfs als een vereiste kunnen dienen om gebruik te kunnen maken van vliegtuigen of hotels of om een land binnen te mogen komen.

Net zoals Spanje is ook de Europees Commissievoorzitter Von der Leyen positief over het idee. Maar Von der Leyen wees wel op het gevaar van discriminatie van EU-burgers die bv. nog geen toegang tot het vaccin hebben gekregen.