De hond is de beste vriend en grootste steun voor daklozen in Spanje

De hond is de beste vriend en grootste steun voor daklozen in Spanje
Beeld: 123rf

De hond is de beste vriend en grootste steun voor daklozen in Spanje

MADRID – Iedereen weet natuurlijk al dat de hond als huisdier gezien wordt als de beste vriend van de familie. Maar stel je hebt geen huis en/of familie en je leeft op straat. Is het je al eens opgevallen dat veel daklozen in Spanje een hond als gezelschap hebben? Uit een onderzoek is gebleken dat 75% van de daklozen hun hond als grootste vriend ziet en hun dier hen de grootste steun geeft.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Fundación Affinity Animales en de afdeling Salud van de Universidad Autónoma de Barcelona. Bijna 75% van de daklozen in Spanje ziet hun hond als belangrijkste en onvoorwaardelijke sociale steun. Daarom zijn er veel daklozen die het welzijn, waaronder eten, voor hun hond belangrijker vinden dan voor henzelf.

Er is echter een probleem voor daklozen met honden want ze kunnen niet altijd terecht bij de opvangcentra in Spanje omdat daar honden niet zijn toegestaan. Daarom kiezen daklozen met honden er vaak voor toch in de kou op straat te slapen om hun trouwe viervoeter niet in de steek te laten. Het goede nieuws is dat er toch steeds meer opvangcentra in Barcelona en Madrid zijn waar honden wel zijn toegestaan maar daar zijn lange wachtlijsten voor.

In dit artikel wordt het verhaal verteld van Daniel die bij een winkelcentrum aan de Gran Vía in Madrid niet om eten maar om dekens vraagt zodat zijn honden het niet koud hebben. Zijn honden heten Heikal en Málaga en zonder hen kan Daniel niet rustig en veilig slapen.

90% van de ondervraagde daklozen zegt dat ze zeker zijn dat hun hond hen nooit in de steek zal laten. Zij weten dat hun hond altijd aan hun zijde zal staan, in tegenstelling tot veel mensen waaronder familieleden. 93% uit dagelijks zijn of haar liefde en genegenheid voor hun hond of honden.

Maar er is ook een keerzijde, namelijk daklozen die een hond hebben om zielig over te komen en meer geld proberen te krijgen van voorbijgangers die het zielig vinden dat een hond op straat leeft. Ooit werd een onderzoek gedaan in Barcelona waarbij diverse honden werden gevolgd en waaruit bleek dat deze onder daklozen verdeeld werden om te bedelen. Verder is ook wel eens gebleken dat de honden verdooft worden met medicijnen zodat ze rustiger en zieliger overkomen. Daarbij werd zelfs gesproken over een hondenmaffia waarbij het vaak om puppies ging.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.