Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (46)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (46)
Beeld: NaarGalicie.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (46)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Als je helemaal ruraal woont in Spanje, dan kan internet wel eens een probleem zijn. Glasvezel of ADSL is hier niet en gaat er waarschijnlijk ook nooit komen. Maar er zijn andere oplossingen zo blijkt. Omdat onze mobiele telefoons alleen werken als we in de keuken bij het raam staan, lijkt ons een 4G internetverbinding niet de beste oplossing. Satelliet, dat moet het beste zijn. Giga snelheden kunnen behaald worden. Met de telefoon als hotspot voor het keukenraam, speur ik het internet af naar alles wat met satelliet internet te maken heeft. 

Na alles wat ik gelezen heb, moet het goed komen. Ik lees alleen maar blije verhalen over satelliet internetverbindingen. Dat nemen we! Een week later hang ik een satellietschotel op aan de buitenkant tegen de muur. Met de duidelijke handleiding is het werkelijk een makkie om de schotel precies uit te richten naar de satelliet. En staan wel twee bomen in de weg. Die moeten tzt toch weg. Dus dan moet het nu maar. Als alles klaar is hebben we werkelijk een verbinding met de snelheid van een raket. Werkelijk niet normaal. 

Die snelheid blijkt een soort lokkertje, want na twee weken zakt de snelheid als een raket in elkaar en is zo traag als maar zijn kan. Internet pagina’s laden niet of nauwelijks, Youtube werkt helemaal niet. Bellen met de Duitse provider. Het komt allemaal omdat de ‘spot’ van de satelliet waar we verbinding mee maken maar X Terabyte geeft. Dat moet met iedereen op de spot gedeeld worden. Dus als iemand in een keer bijna alles gebruikt….? is mijn vraag. Ja, dan is het op voor alle andere op de spot. En nu? Is mijn volgende vraag. Nu? Nee, niets. Is niets aan te doen. 

Ik ga weer op internet aan de slag naar iets anders, want van de satelliet worden we voor 45(?) euro per maand niet gelukkig. WiMAX. Ik vind in Chantada een een provider die WiMAX levert, Galichip is de naam. We gaan naar de winkel en daar vragen we naar wat de mogelijkheden zijn. WiMAX moeten we niet doen volgens de man in de winkel. Werkt niet goed volgens hem. 4G internet, dat moeten we hebben. We krijgen een router mee om het te proberen. Als alles aangesloten is blijkt het idd goed te werken. Na een paar dagen proberen nemen we dat maar. We schaffen een router aan en die wordt door hen helemaal ingesteld.

We zijn blij met het internet. Als het buiten echt bar en boos is, is de verbinding minder. Maar dat hoort het bij. Maar na iets meer dan een maand is het ineens heel traag. We gaan naar de winkel als we in Chantada zijn. De man in de winkel vraagt of we langs kunnen komen met de router. Hij gaat voor ons een firmware update doen. Als we even later de router ophalen en hem thuis aanzetten is alles weer oké. Ik wil eens in de router kijken en wil inloggen. Naam: Admin. Wachtwoord: 0000, 1234, 1379 we proberen van alles maar komen er niet in. Via whatsapp chat ik met iemand van Galichip en vraag naar het wachtwoord. Dat moet gewoon het fabriekswachtwoord zijn voor een nieuwe router. Hum…. gek, er is een update gedaan en niemand weet het wachtwoord. Om een update te doen moet je inloggen, dus wat heeft die man in de winkel dan gedaan? Juist, niets. Tevens begint dan de ellende. zo’n beetje om de maand moeten we naar de winkel. Telkens gaat er een nieuwe SIM kaart in en dan is het weer goed. In september als ik ga vragen wat er nu weer gaan de is met de SIM kaart en de verbinding is het antwoord van de man dat ze met de antennes bezig zijn. De 3G gaan er af en ze hangen er 5G voor terug. Hij laat zijn telefoon zien en die blijkt ook geen verbinding te hebben.

In november zijn ze nog bezig met de antennes volgens hem. In december ook en als ik in januari nog eens ga vragen waarom we al weken een 3G verbinding hebben, dan is zijn antwoord dat ze met de antennes bezig zijn. Lariekoek natuurlijk en thuis ga ik op zoek naar een andere provider en misschien toch maar eens de WiMAX proberen. Ik vind een bedrijf dat een website heeft zonder drammerige meldingen en reclame, ook geen assistent die gelijk wil helpen. Nee, gewoon een site met informatie. En als ik het zo lees eerlijke informatie. 

Ik stuur een mailtje. Even later antwoord. Of we kunnen bellen om een afspraak te maken, dan komt hij bij ons thuis kijken wat voor ons de beste mogelijkheden zijn. Nog dezelfde week komt hij langs om de situatie te bekijken en wat dingen te proberen. De man van Internetdeza.com legt het allemaal duidelijk uit en raad ons een 4G verbinding aan, net als we nu hebben. Hij bekijkt onze router die we kochten bij Galichip. Maar dat is geen nieuwe, deze hebben jullie als niet gekocht? Laat me niet lachen. We hadden zelf op een gegeven moment dat vermoeden ook al. Goed, jouw service is nu al beter als die we een jaar lang hebben gehad. Dus we willen internet via jou en Internetdeza. Hij noteert van alles en gaat weer.

Een paar dagen later is hij terug. Nu met een nieuwe router, hij sluit alles aan en we testen de verbinding, die nu al veel sneller is dan dat we hadden. We vragen naar een contract. Nee nu nog niet, probeer het eerst maar eens een week. Hij raadt ons wel aan richt antennes aan te schaffen. Hij zoekt uit welke we moeten hebben. De antennes heb ik inmiddels gemonteerd op de mast waar vroeger de TV antenne op zat. Het uitrichten doen we een keer samen. Daarvoor moet hij in de router kijken, het wachtwoord daarvan krijg ik niet, anders had ik het zelf kunnen doen. Nog even wachten dus op nog sneller internet.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?