Search
menu
Search

Fiets van vrouw wordt in Zaragoza gestolen maar ze krijgt een Nederlandse fiets terug

Fiets van vrouw wordt in Zaragoza gestolen maar ze krijgt een Nederlandse fiets terug
Beeld: Canva

Fiets van vrouw wordt in Zaragoza gestolen maar ze krijgt een Nederlandse fiets terug

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – In de stad Zaragoza werd een fiets gestolen, niet zomaar een fiets maar een fiets met emotionele waarde voor de eigenaresse. Het gaat om Soraya Lema waarvan de fiets waarmee ze de Camino de Santiago heeft gereden in Zaragoza op straat werd gestolen. Na dit slechte nieuws is er echter ook goed nieuws voor haar.

De 33-jarige Soraya Lema komt uit Galicië maar woont sinds enkele maanden in Zaragoza, de hoofdstad van de autonome regio Aragón. Daar reed ze altijd op haar fiets naar haar werk en winkels maar haar fiets werd op straat gestolen. Op zich niets bijzonders want dat gebeurt ook in Spanje elke dag ware het niet dat de fiets van Soraya emotioneel erg belangrijk is.

Ze heeft namelijk op deze fiets de Camino de Santiago gereden wat voor haar een bijzondere ervaring was. Omdat ze zo triest was over de diefstal van haar fiets, heeft ze een open brief aan de dief geschreven en deze opgehangen daar waar de fiets werd gestolen. In die brief is ze niet boos maar wel triest en omschrijft ze de dief als een ‘vriend/vriendin’ waarin ze vraagt of hij/zij haar fiets alsjeblieft terug wil plaatsen op dezelfde plaats waar deze werd gestolen.

Zoals verwacht kreeg ze van de fietsendief geen antwoord maar wel van iemand anders, en dat geheel onverwacht. David Saiz, de eigenaar van Quierounabici.eu was zo ontdaan en geëmotioneerd over de brief van Soraya dat hij meteen besloot actie te ondernemen. Met Quiero Una Bici brengt David samen met de in Nederland wonende Ana Nederlandse afgedankte en uit de Amsterdamse grachten geredde fietsen naar Spanje om daar te verkopen. 

David nam meteen contact op met Soraya en heeft haar een nieuwe tweedehands fiets uit Nederland kado gedaan. Het is niet helemaal dezelfde fiets als de gestolen mountainbike van Soraya maar ze heeft in ieder geval een vervoersmiddel om door Zaragoza te rijden. Voor David is het twee vliegen in één klap want niet alleen heeft hij met zijn initiatief Quiero Una Bici Soraya een nieuwe fiets kunnen geven maar hij heeft ook de kranten weten te halen wat uiteraard mooie reclame is.

Quiero Una Bici verzamelt in Nederland afgedankte en geredde typisch Nederlandse fietsen, knapt deze op en brengt deze in vrachtwagens naar Spanje om deze daar voor 165 euro te verkopen. Op de website quierounabici.eu zijn videos te vinden en legt men met onderstaande foto de werking van de typische Nederlandse fiets uit. Je weet wel, de fiets met de “freno contrapedal” ofwel de terugtraprem en de “portabultos” of bagagedrager en de “guardabarros” ofwel het spatbord en de “cubrecadenas” ofwel de kettingscherm.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?