Search
menu
Search

Mag een bezorger jouw pakketje bij de buren achterlaten in Spanje?

Mag een bezorger jouw pakketje bij de buren achterlaten in Spanje?
Beeld: Canva

Mag een bezorger jouw pakketje bij de buren achterlaten in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt meer dan ooit online besteld en de bezorgers hebben het enorm druk. Maar er is niets erger voor een bezorger als degene waar ze iets moeten afgeven niet thuis is. Daarom kiezen de bezorgers er vaak voor om het pakketje bij de buren af te geven, maar mag dat eigenlijk wel in Spanje?

De online verkoop is in Spanje enorm gegroeid, vooral sinds het coronajaar 2020. Deze toename heeft een grote invloed gehad op bezorg- en pakketbedrijven die hun werktempo enorm hebben zien groeien. Het kan echter gebeuren dat de klant niet thuis is op de dag dat de bezorger arriveert met het pakketje. In deze situaties kan een vraag rijzen: mag de buurman het pakket dat op onze naam staat in ontvangst nemen?

Deze gangbare praktijk onder bezorgers wordt niet aanbevolen en zou zelfs de wet overtreden, omdat bezorgers de pakketten niets mogen geven aan personen die niet de ontvanger zijn volgens professor Xavier Salla, specialist in gegevensbescherming. Volgens hem mag een bezorger een pakket niet bij een buurman achterlaten “tenzij er uitdrukkelijke toestemming is van de persoon die het moet ontvangen”.

Daarbij gaat het vooral om de gegevensbescherming want de labels bevatten vaak informatie dat onthuld wordt aan een derde partij. Naast contactgegevens bevat een label soms ook informatie over wat er in het pakket zit.

En hoe is dat met conciërge en portiers in bijvoorbeeld appartementsgebouwen? Deze nemen vaak de pakketten in ontvangst die bestemd zijn voor de bewoners van een gebouw, maar officieel zou dat ook niet mogen. Tenzij de ontvangers van deze pakketjes de conciërge of portier daar, vaak schriftelijk, toestemming voor heeft gegeven. 

Om dat probleem op te lossen bellen sommige koeriersdiensten altijd vooraf om te controleren of de ontvanger thuis is. Bij Amazon is het mogelijk om te zien waar een bezorger is en kun je er ook voor kiezen om jouw pakket te laten bezorgen bij een Amazon Locker, zodat je het zelf kunt ophalen wanneer het jou uitkomt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?