skip to Main Content

Spanje klaar voor overgang van 120 naar 110 km per uur

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Vanaf maandag 7 maart 2011 en tenminste tot en met 30 juni van dit jaar zal de snelheid op de Spaanse autowegen, snelwegen en tolwegen van 120 naar 110 km per uur verlaagd worden, nieuws wat al vaker op SpanjeVandaag te lezen was. De verantwoordelijken voor deze overgang hebben tot 6 uur maandagmorgen de tijd om de wegsignalen om te zetten en de nieuwe snelheid aan te brengen. Dit wordt in veel gevallen gedaan door speciale magneten, stickers of ijzeren borden met daarop 110 die dan over de bestaande borden worden geplaatst of simpelweg het plakken van een nummer 1 over de 2, zoals in Navarra.

Het verlagen van de maximum snelheid op de Spaanse snelwegen, autowegen en tolwegen heeft alles te maken met het verlagen van het brandstofverbruik in Spanje. Directe aanleiding tot deze drastische maatregel is het feit dat de benzine- en dieselprijzen, mede door de diverse onrusten in landen als Libië, de laatste weken enorm zijn gestegen en de prijs voor een liter benzine tot recordhoogte is gestegen van 1,32 euro en voor diesel 1,30 euro. Daarnaast wil de Spaanse overheid de mensen bewuster maken van het energieverbruik en proberen de mentaliteit van de Spanjaard te veranderen zodat men beter omgaat met het verbruik van energie, zowel brandstof als gas of elektriciteit.

Hoe dan ook, voor iedereen die naar Spanje komt met de auto, let dus op aangezien de snelheden op de wegen zijn aangepast en als gevolgd daarvan ook de radars zo zijn ingesteld dat deze functioneren vanaf 125 km per uur (altijd een verschil van 15 km). Men verwacht dat er zo’n 30% meer bekeuringen zullen worden uitgeschreven door de politie, iets waar de autobonden en automobilistenverenigingen al bang voor waren. Velen zien dan ook het verlagen van de maximumsnelheid als excuus om meer geld binnen te halen met bekeuringen.

Feit is echter dat de automobilisten flink zullen gaan besparen op brandstof door de snelheid te verminderen en beter om te gaan met de auto’s. Zo is een van de 20 maatregelen om het energieverbruik in Spanje te verminderen, onder andere het carpoolen, iets wat in Nederland en België al jaren gedaan wordt. Ook is er een Plan Renove voor autobanden waarbij men 20 euro per band subsidie krijgt mocht men deze voor energiezuinigere baden veranderen. Door de prijzen van het openbaar vervoer met 5% te verminderen hoopt men tevens dat de Spanjaarden de auto’s laten staan en met de trein of bus verder zullen reizen.

Een van de grote problemen van Spanje is dat het land voor 75% afhankelijk is van de import van energie, zowel elektriciteit, gas alsook brandstof. De grootste leveranciers zijn Libië, Iran, Rusland en Saoedi Arabië, landen waar regelmatig problemen zijn waardoor de prijzen van brandstof flink kunnen stijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend