skip to Main Content
Doe mee en geef aan op wie jij zou stemmen in Spanje
123rf

Doe mee en geef aan op wie jij zou stemmen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het mag inmiddels wel bekend zijn dat aanstaande 28 april er algemene parlementsverkiezingen zijn in Spanje waarbij de Spanjaarden hun vertegenwoordiging in het Spaanse parlement kunnen kiezen. Uiteindelijk zal het parlement daarna een premier kiezen die dan een regering zal vormen. Maar ondanks dat sommigen van de lezers al 10, 15, 20 of meer jaren in Spanje wonen mag men niet stemmen voor de landelijke verkiezingen.

Nederlanders en Belgen (net zoals andere buitenlanders) mogen in Spanje niet meestemmen met de algemene parlementsverkiezingen in het nieuwe thuisland. Buitenlanders mogen ook niet meestemmen met de autonome parlementsverkiezingen. De enige verkiezingen waar buitenlanders in Spanje wel aan mee mogen doen zijn de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese parlementsverkiezingen (beiden op 26 mei 2019).

Net als in andere landen zoals Nederland en België mogen buitenlanders die in het land wonen en in het geval van Spanje geen Spaanse nationaliteit hebben dus niet meestemmen met de belangrijke centrale parlementsverkiezingen.

Veel buitenlanders wonen echter al meer dan 10, 15, 20 of 25 jaar in Spanje en hebben wellicht langer in Spanje gewoond dan in hun geboorteland. Zou het dan niet ook logisch zijn als men in Spanje zou mogen stemmen bij de landelijke verkiezingen? Zou het niet logisch zijn als dat Europees geregeld zou kunnen worden?

Wat is jouw mening daarover? Woon jij al lang in Spanje en zou je liever in Spanje willen stemmen dan in je geboorteland en is dat ook logischer? Geef je mening!

Doe ook mee door aan te geven (anoniem) op welke politieke partij je eventueel zou stemmen bij de centrale parlementsverkiezingen mocht dat mogelijk zijn. De belangrijkste partijen die vertegenwoordiging hebben (of nog niet) staan hieronder vermeld.


Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Zorgeloos leven in Spanje en dat zonder te stemmen!!!
  Democratie democratie wat is dat ook al weer!!!!
  De EU (Europese Gemeenschap) nou ja ok zonder gemeenschap!!
  Blijft een mooi woord….net als kiezersbedrog!!
  Blijft dat het weer (nog) onverkiesbaar is!!

 2. Ik vind nationaliteit redelijk belangrijk. Het is een soort contract tussen het land, jijzelf en de medeburgers. Met wederzijdse rechten en plichten.
  Wil je dus stemmen in een bepaald land, dan kan je voorafgaand van nationaliteit veranderen.

  1. Ieder z’n mening, Luc, maar ik vind dat niet meer van deze tijd. Alles is tegenwoordig grensoverschrijdend. Wat je voor een land kunt betekenen en hoe verbonden je je daarmee voelt is niet iets wat je door je geboorte bepaalt.

 3. Ik vind dat je moet mogen stemmen in het land waar je belasting betaalt (waar je dus het grootste deel van het jaar woont). Wel moet je er dan ook 5 jaar legaal verblijven en er WILLEN stemmen. Wie niet veel van de landelijke politiek weet, kan beter in zijn Lai van oorsprong stemmen. Maar in het algemeen vind ik het eerlijk dat iemand kan mee beslissen wat er met zijn belastingcenten gebeurt. Ik woon hier al langer dan in Nederland, weet weinig van de Nederlandse politiek omdat ik kwam vóór het internet tijdperk, maar mag niet stemmen bij de landelijke Spaanse verkiezingen en zou dat in Nederland wel mogen. Trouwens Miel, verdiep je nog wat meer in Ciudadanos, die zijn rechtser dan je denkt en hebben bijvoorbeeld een goede band met Aznar.

  1. Inderdaad, Ciudadanos zie ik ook als (gematigd) rechts en PSOE als (gematigd) links en ze zijn allebei (gematigd) nationalistisch. In combinatie met (gematigde) Catalanen en Basken vormen ze hopelijk de noodzakelijke mix die Spanje sociale rust en stabiliteit kan brengen.

 4. Landelijke verkiezingen zitten aan je nationaliteit gekoppeld . Van mij mag dat zo blijven, ondanks dat ik Spaans resident ben.

 5. Volgens mij zou iedereen die resident is, dus officieel in Spanje woont en belastingen betaalt, stemrecht moeten hebben.
  Mijn voorkeur zou naar Ciudadanos gaan. Ik woon niet in Catalonië, een echt links beleid zie ik niet zitten en met PP en VOX krijgen we te maken met weinig democratie en extreem nationalisme. Een gematigde sociale coalitie met PSOE/Ciudadanos die de steun van Catalanen en Basken nodig heeft lijkt mij de enig goeie oplossing. Als ze daar niet in slagen verkies ik onbestuurbaarheid en herverkiezingen tot het wél lukt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken