UPDATE 8: zes coronavirus doden en +380 besmettingen in Spanje

UPDATE 8: 5 coronavirus doden en +380 besmettingen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal met het coronavirus besmette personen in Spanje is gestegen van 240 op donderdag naar meer dan 380 in alle autonome regio’s op Murcia, Ceuta en Melilla na. Er zijn daarnaast op het moment van schrijven 6 personen als gevolg van het COVID-19 virus overleden, een 69-jarige man in Valencia, een 88-jarige man in Bilbao, een 99-jarige vrouw en een 76-jarige man in Madrid, een 87-jarige vrouw in Zaragoza en een 91-jarige man in Madrid.

Zoals al eerder voorspelt door de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, zijn er doden te verwachten, net zoals met de gewone griep en andere virussen. 

Ook het aantal besmette personen stijgt snel maar slechts een klein deel is opgenomen in ziekenhuizen vanwege verschillende symptomen en/of is er ernstig aan toe (in combinatie met andere kwalen) terwijl het overgrote merendeel uit voorzorg (besmetting verspreiden) in quarantaine is gesteld terwijl deze personen eigenlijk niet ziek zijn.

Overledenen

Er zijn op het moment van schrijven 6 personen om het leven gekomen door of met het coronavirus want daar wordt in Spanje veel over gediscussieerd, is het namelijk con (met) of por (door) het coronavirus om het leven gekomen.  

De eerste COVID-19 dode werd recent vastgesteld maar vond al plaats op 13 februari in een ziekenhuis in Valencia. Het gaat om een 69-jarige man die aan een longontsteking is overleden en gezien kan worden als de eerste coronavirus dode van Europa. De man was naar Nepal gereisd en is daar waarschijnlijk besmet geraakt.

De tweede coronavirus dode is een 88-jarige man in een ziekenhuis in Bilbao. Deze man leed aan een longontsteking en had daarnaast verschillende andere ziektes. Hij overleed op dezelfde dag dat men bij hem het coronavirus konden vaststellen.

De derde COVID-19 dode is een 99-jarige vrouw die in een ziekenhuis in Madrid is overleden. Deze vrouw overleed op 3 maart in het Hospital Gregorio Marañon maar pas later werd vastgesteld dat ook zij als gevolg van het coronavirus is overleden aan een longontsteking. 

De vierde dode is een 76-jarige man die in het Hospital Infanta Elena om het leven is gekomen nadat werd vastgesteld dat ook hij besmet was met het coronavirus. Deze man was naar een ouderen opvangcentrum in Madrid geweest waar 15 besmette personen zijn gelokaliseerd. 

De vijfde overledene is een 87-jarige man die reeds ernstig ziek was en in het Hospital Nuestra Señora de Gracia in Zaragoza was opgenomen. Vrijdagmorgen overleed hij nadat hij vanwege zijn ziekte het coronavirus te pakken had gekregen.

De zesde dode is een 91-jarige man die vrijdagmiddag in een ziekenhuis in Madrid is overleden als gevolg van een ziekte en coronavirus.

Ter vergelijking, jaarlijks overlijden er in Spanje tussen de 9.000 en 10.000 personen aan longontsteking (neumonía). Mannen vanaf 65 jaar hebben in Spanje de meeste kans op een longontsteking die het meeste plaatsvindt in de wintermaanden.

Besmettingen

Ondertussen is het aantal besmette personen gestegen naar meer dan 380 waarbij oppermerkt kan worden dat 17 personen inmiddels ontslagen zijn uit diverse ziekenhuizen in het land. Het gaat om 11 personen in Andalusië, 3 op de Canarische Eilanden, 2 op de Balearen en 1 in de Valencia regio. De meeste besmettingen zijn te vinden in de Madrid regio gevolgd door de regio Valencia, Catalonië, Andalusië en Baskenland.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 380 actieve besmettingen waarvan 137 in de Madrid regio, 45 in Baskenland, 37 in Catalonië, 30 in de Valencia regio, 29 in La Rioja, 21 in Andalusië, 15 in Castilla-La Mancha, 13 in Castilië en León, 12 op de Canarische Eilanden, 11 in Cantabrië, 7 in Asturië, 6 in Extremadura, 7 op de Balearen, 6 in Aragón, 3 in Navarra en 3 in Galicië. Er zijn geen besmettingen geregistreerd in de regio Murcia, Ceuta en Melilla.   

9 van de besmette personen bevinden zich in intensive care (UCI) terwijl 14 van hen personeel is dat in de gezondheidszorg werkt. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid gaat het in 92% van de besmettingsgevallen om een ‘geïmporteerd’ virus uit hoofdzakelijk Italië.

Alle geïnfecteerde personen zijn geïsoleerd in ziekenhuizen ondergebracht terwijl sommige autonome regio’s zoals Catalonië ervoor kiezen dat de besmette personen thuis in quarantaine mogen.

UPDATE: Uit voorzorg en om verdere besmettingen te voorkomen heeft de regio Madrid 213 dagcentra voor ouderen gesloten. Diverse besmettingen en een dode zijn direct te linken met een ouderen opvangcentrum in en rond de Spaanse hoofdstad. Het gaat niet om bejaardentehuizen maar om zogenaamde ‘hogares y clubes’ waar ouderen overdag bijeen komen om activiteiten te ondernemen.

Even wat feiten

Ter vergelijking: in 2019 waren er 525.300 gewone griep besmettingen waarbij er 6.300 personen om het leven kwamen. Dat is dus in één jaar tijd in Spanje al meer doden als gevolg van de gewone griep dan alle doden aan het gevreesde Covid-19 (corona) virus wereldwijd tot nu toe (op dit moment meer dan 2.800).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat het sterftecijfer voor coronavirus tussen 2 en 4% ligt in Wuhan (China) en ongeveer 0,7% buiten Wuhan. In China zijn er volgens de laatste gegevens meer dan 2.800 doden gevallen van in totaal iets meer dan 79.000 geregistreerde gevallen (3,4% van het totaal). Met andere woorden, ongeveer 97% van degenen die besmet zijn met coronavirussen genezen zonder problemen.

De meeste mensen die in China door een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus stierven waren zeer oude mensen of hadden een aantal eerdere pathologieën. Net als bij griep en andere ziekteverwekkers kan het virus zich verspreiden naar mensen van alle leeftijden maar het treft met name mensen met een grotere zwakte in hun gezondheid en is ernstiger wanneer het samenvalt met andere ziekten (zoals astma, diabetes of hartaandoeningen).

Wat te doen in Spanje

Als er sprake is van onderstaande symptomen dan kun je bellen naar 112 of 061 (of in Andalusië 955 545 060 of Canarische Eilanden 900 112 061 of Madrid regio 900 102 112 en Valencia regio 900 300 555). 

Er wordt aangeraden om NIET naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan want dat is met een mogelijke coronavirus in verband met besmetting niet aan te raden.

  • Tos seca – droge hoest
  • Fiebre y fatiga – koorts en vermoeidheid
  • Disnea – ademnood

Voorkomen

Het gebruik van een maskertje wordt niet aangeraden en is niet noodzakelijk want daar voorkom je in principe een besmetting niet mee. Wat je wel kunt doen is:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie in het Nederlands is HIER na te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.