Search
menu
Search

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 442 euro/MWh

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 442 euro/MWh
Beeld: Canva

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 442 euro/MWh

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De oorlog in Oekraïne zorgt er al dagen voor dat de elektriciteitsprijzen enorm aan het stijgen zijn. Vergeleken met vorig jaar (2020) zijn de prijzen voor elektriciteit op dezelfde datum in 2021 maar liefst 840% hoger. Er lijkt maar geen eind te komen aan de immer stijgende elektriciteitsprijzen en nu is een nieuw record bereikt met een prijs van gemiddeld 442 euro per megawattuur (MWh) op maandag 7 maart.

Volgens de website van Operador del Mercado Ibérico de Energía (OMIE) is de gemiddelde elektriciteitsprijs 442 euro/MWh maar wordt er gesproken over de hoogste prijs van 500 euro/MWh (tussen 19 en 20 uur) en de laagste prijs van 379 euro/MWh (tussen 23 en 00 uur).

Spanje heeft te maken met gemiddelde elektriciteitsprijs van circa 442 euro/MWh wat hetzelfde is dan in Portugal maar meer dan in andere EU-landen. Als we kijken naar DEZE website dan zien we dat België een elektriciteitsprijs heeft van gemiddeld circa 410 euro/MWh en dat dit in Nederland gemiddeld circa 392 euro/MWh is op maandag 7 maart 2022.

Er zijn naast de Oekraïne-oorlog meerdere redenen die ervoor zorgen dat de energieprijzen in heel Europa veel hoger zijn dan normaal zoals de toenemende vraag naar elektriciteit, een gastekort, weersomstandigheden en hoge prijzen voor CO2-emissierechten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?