Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 442 euro/MWh

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 442 euro/MWh
Beeld: Canva

Elektriciteitsprijzen Spanje bereiken nieuw record met 442 euro/MWh

MADRID – De oorlog in Oekraïne zorgt er al dagen voor dat de elektriciteitsprijzen enorm aan het stijgen zijn. Vergeleken met vorig jaar (2020) zijn de prijzen voor elektriciteit op dezelfde datum in 2021 maar liefst 840% hoger. Er lijkt maar geen eind te komen aan de immer stijgende elektriciteitsprijzen en nu is een nieuw record bereikt met een prijs van gemiddeld 442 euro per megawattuur (MWh) op maandag 7 maart.

Volgens de website van Operador del Mercado Ibérico de Energía (OMIE) is de gemiddelde elektriciteitsprijs 442 euro/MWh maar wordt er gesproken over de hoogste prijs van 500 euro/MWh (tussen 19 en 20 uur) en de laagste prijs van 379 euro/MWh (tussen 23 en 00 uur).

Spanje heeft te maken met gemiddelde elektriciteitsprijs van circa 442 euro/MWh wat hetzelfde is dan in Portugal maar meer dan in andere EU-landen. Als we kijken naar DEZE website dan zien we dat België een elektriciteitsprijs heeft van gemiddeld circa 410 euro/MWh en dat dit in Nederland gemiddeld circa 392 euro/MWh is op maandag 7 maart 2022.

Er zijn naast de Oekraïne-oorlog meerdere redenen die ervoor zorgen dat de energieprijzen in heel Europa veel hoger zijn dan normaal zoals de toenemende vraag naar elektriciteit, een gastekort, weersomstandigheden en hoge prijzen voor CO2-emissierechten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.