menu: rubrieken, zoeken & meer

Komt er deze week een einde aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes in Spanje?

Komt er deze week een einde aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes in Spanje?
Beeld: Canva

Komt er deze week een einde aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes in Spanje?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zondag heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez voor de derde keer bevestigd dat er ‘binnenkort, zeer binnenkort’ (muy pronto) een einde komt aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes. Maar een datum wordt er niet bijgezegd. Toch zijn er veel mensen die menen dat er deze week een einde kan komen aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes. Dat zou dan betekenen dat Spanje na lage tijd grotendeels mondkapjes-vrij zal zijn.

Pedro Sánchez verwijst naar de volgende bijeenkomst van de minister van Volksgezondheid Carolina Darias met de vertegenwoordigers van de 17 autonome regio’s die op donderdag plaatsvindt. De kans is groot dat deze week al wordt besloten om de mondkapjesplicht in binnenruimtes op te heffen. Of dat dan overal zal zijn is nog niet bekend.

Afgelopen 10 februari kwam er een einde aan de verplichting om in buitenruimtes een mondkapje te dragen in Spanje. De mondkapjesplicht op alle plaatsen en in alle situaties werd tijdelijk ingesteld tijdens de feestdagen om de verspreiding van de Omicron-variant tegen te gaan. Omdat dit een tijdelijke maatregel was werd deze op 10 februari beëindigd.

Maar in de binnenruimtes (en als de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden op bepaalde plaatsen in de buitenlucht) moet nog wel altijd een mondkapje gedragen worden en er zijn veel specialisten die menen dat het nu ook tijd is om daar mee te stoppen. Ook de Spaanse premier ziet in dat er ‘muy pronto’ een einde zal komen aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes of in ieder geval op veel gesloten plaatsen.

Mocht er deze week een einde komen aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes dan doet Spanje hetzelfde als buurland Frankrijk waar vanaf maandag 14 maart een einde komt aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes, net zoals een einde van de coronapas voor toegang tot o.a. de horeca, iets dat in Spanje nergens meer geldt. In Frankrijk moet nu alleen nog een mondkapje gedragen worden in het openbaar vervoer, gezondheidscentra en ziekenhuizen of bejaardencentra en verzorgingstehuizen.

Het aantal volledig gevaccineerde inwoners van Spanje blijft stijgen en is inmiddels boven de 39 miljoen personen (93% 12+ inwoners) gekomen waarbij meer dan 24 miljoen personen (51%) ook een boosterprik hebben gehad. Daarnaast is de corona-incidentie steeds sneller aan het stijgen en ligt deze inmiddels onder de 500 op de 100.000 inwoners (gemeten over 14 dagen). Terwijl de ziekenhuizen steeds minder bezet zijn met Covid-patiënten, is het aantal corona-doden volgens de experts nog wel te hoog.