skip to Main Content
Nieuwe beweging maakt Catalonië schoon en verwijdert alles wat separatistisch is

Nieuwe beweging maakt Catalonië schoon en verwijdert alles wat separatistisch is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Elke actie heeft een reactie en dus ook de acties van de separatisten in Catalonië die zich verenigd hebben in meer dan 300 zogenaamde Comités voor de Verdediging van de Republiek ook wel CDR genoemd. Het zijn deze personen die bruggen, banken, lantaarns, bomen en alles wat vaststaat aan straatmeubilair of bekladden met gele verf in de vorm van een geel lintje of plastic gele lintjes hangen om de steun voor de “politieke gevangenen” te tonen. Niet iedereen in Catalonië is blij met deze acties en dus bestaat er nu ook een GDR beweging die tegengas geeft.

De Grupos de Defensa y Resistencia ook wel GDR genoemd ofwel in het Nederlands defensie- en verzetsgroepen zijn clandestiene groepen Catalaanse burgers die tegen een onafhankelijkheid zijn en alles wat daarmee te maken heeft verafschuwen. Het zijn Catalanen die tegen alle propaganda die de onafhankelijksbeweging dagelijks hen voorschotelt zijn en hebben besloten spontaan daar iets aan te doen. Dat spontane wordt echter net zoals bij de CDR groepering steeds meer en beter gecoördineerd via WhatsApp, Telegram en andere mobiele middelen.

Tien maar groeiend

Op het moment van schijven zijn er ongeveer tien van dit soort geregistreerde groepen met honderden deelnemers in alle leeftijdcategorieën en maatschappelijke klasse. Het zijn volgens eigen zeggen vreedzame burgers die er veelal ‘s-nachts op uit trekken om de gele plastic lintjes weg te halen, geverfde gele lintjes een andere kleur te geven, spandoeken en posters te verwijderen en het straatmeubilair weer van iedereen en niet alleen de separatisten te maken. Het aantal GDR groepen is echter elke week aan het groeien en er lijkt steeds meer weerstand te komen van de niet-separatisten ofwel andersdenkenden (in de ogen van de separatisten dan).

Anonimiteit

De meeste leden van de GDR groepen willen graag anoniem blijven uit angst voor represailles van de separatisten want zo is veelal de situatie in Catalonië aldus diverse leden van deze groeperingen, of je bent voor afscheiding of je bent een verrader van je eigen regio of een persona non grata. De leden van de groeperingen die zich verenigd hebben in de Grupos de Defensa y Resistencia ofwel GDR zijn allemaal voorstanders van het Tabarnia initiatief wat meer in de publiciteit treedt en de Societat Civil Catalana die als tegenhanger van de ANC en Omnium gezien kan worden. In de krant El Confidencial is te lezen dat de Separatistische CDR al de aandacht gericht heeft op de GDR groepen die in hun ogen een “bedreiging” vormen voor het afscheidingsproces en veelal hulp krijgen van extreem-rechtse groeperingen, iets wat volgens ene woordvoerder absolute nonsens is.

Namen

Daarnaast hebben deze GDR groeperingen allemaal andere namen zoals de D.U.E (Democracia y Unidad Española) in de Bages comarca, Groc Enlloc (Amarillo en ningún sitio) in de El Garaf regio, Brigada 155 in de regio Barcelona en Baix Llobregat, Segadors del Maresme in plaatsen als Arenys de Mar, Vilassar en Alella aan de Costa Maresme en de Libera Girona in de regio Girona.

Oprichters

Maar wie is met deze tegengas-actie begonnen? Het waren twee mannen die op het einde van de zomer vorig jaar merkten dat er propaganda van de separatisten verspreid werd op straat waarop zij besloten daar iets aan te doen. Een van deze mannen, Jaime Vizern, heeft ook SpanjeVandaag gehaald omdat hij zich verkleed als Guardia Civil agent naar Waterloo had verplaatst om wacht te houden voor de luxe woning van Puigdemont. De andere oprichter is Juan Ribas, een inwoner van Sitges die het helemaal gehad heeft met het separatisme en besloot de straten van zijn dorp schoon te houden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Fijn dat die rommel daar opgeruimd wordt. Eindelijk laten de niet-separatisten (weer) van zich horen en krijgen de separatisten weerwoord!
  Werd tijd!

 2. Ik zie gemaskerde mannen op de foto. Alarm, alarm!!!!! Het artikel spreekt van schoon en verwijderen. Op één van de fotos zie ik dus duidelijk dat ze met verf van de gele lus een olé hebben gemaakt. Misschien ben ik van het oude stempel

  1. Hans man, je kijkt in je eigen spiegel.
   Je wilt weer een ludieke actie verzieken….je hebt denk ik nooit carnaval in Spanje meegemaakt.

   Deze mensen moeten zich helaas verstoppen achter een masker, want anders zouden zij dikke problemen krijgen. De Indeps hebben een hekel aan mensen die anders denken, anders willen. Back to 1939-1945

   Er zijn extremisten die tegen de staat en alles waar die voor staat aantrappen en die verbergen hun gezicht…maar deze mensen die hun eigen dorp, straat of huis schoon willen houden van de ¨gele BS¨ die moeten zich verbergen….

   Hulde voor jouw versie van democratie en het uiten van je mening man Hans….Je begrijpt hopelijk deze keer wel wat sarcasme is??

   1. Probeer een beetje tegengas te geven. Als je de “stijl” van deze organisaties ziet of hoe ze zich verkopen doet het me denken aan Albert Rivera in z’n jeugdjaren, die fotos heb je vast wel eens gezien. Carnaval, ben ik geen fan van maar wel af en toe eens geweest, dus mijn meningen zijn altijd gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Ben niet iemand die vanuit z’n ivoren toren overal een mening over heeft.

 3. Schitterende tegenreactie die een beetje doet denken aan een kiesstrijd: de één plakt, de ander overplakt etc. Ook hier merkbaar al is et niet bevorderlijk voor het straatbeeld. Alleen te hopen dat zo’n twee ploegen elkaar niet al dan niet “gewild” ontmoeten want dat is het laatste wat we hier willen in Catalonië: straatrellen tussen overtuigde voor- en tegenstanders.

 4. @Leo. Ik kreeg nét ook een roos scherm met het verzoek mijn add-blocker uit te schakelen. Ik heb gewoon de landsintstelling van mijn vpn verandert. Dus bvb Spanje veranderd in België. Na wissen van cache geheugen is het probleem opgelost. Zo ging het bij mij he. Ik geef het maar ff mee. Greetz

   1. Redactie: ik snap niet waarom ik deze melding kreeg want ik heb geen actieve add-blokker…toch niet bij mijn weten + ik krijg ALTIJD alle advertenties door. Is altijd zo geweest. Dus het probleem zat bij mijn vpn verbinding. Maar redactie: u heeft ook het recht om mijn oplossing te verwijderen he, heb ik geen probleem mee hoor en vooral mijn verontschuldiging op voorhand. Ik doe ook maar om te helpen

    1. De melding moet in principe alleen tevoorschijn komen als er een adblocker geïnstalleerd is, is dat niet het geval dan zou die pop-up dus niet moeten verschijnen. Zal dus inderdaad wellicht met de vpn verbinding te maken hebben (geen ervaring mee). Nee hoor, wij houden niet van het verwijderen van reacties dus we laten jouw reactie en oplossing voor een probleem gewoon staan haha en je hoeft je zeker niet te verontschuldigen, moest er nog eens bijkomen 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken