Search
menu
Search

Tussen de 4.000 en 20.000 euthanasie patiënten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Tussen de 4.000 en 20.000 euthanasie patiënten in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De dood van María José Carrasco die om het leven is gekomen nadat haar echtgenoot haar op eigen verzoek een dodelijke injectie gaf, heeft de discussie over euthanasie en medisch geassisteerde zelfdoding weer doen opleven in Spanje. Volgens de stichting ‘Asociación Derecho a Morir Dignamente’ zouden er bij een legale euthanasie in Spanje tussen de 4.000 en 20.000 mensen vrijwillig sterven.

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse Wetboek van Strafrecht (Código Penal). De euthanasie kwestie heeft zich dankzij de zaak Carrasco in de verkiezingscampagne gemengd en er worden door politici veel beloftes gedaan.

Maar feit is dat de euthanasie op dit moment nog illegaal is in Spanje en dat de personen die helpen bij een vrijwillige levensbeëindiging strafbaar zijn. De PSOE heeft samen met Unidos-Podemos geprobeerd om dit niet meer strafbaar te maken als eerste stap naar een gereguleerde euthanasie maar de conservatieve partijen zoals de PP en Ciudadanos stemden meerdere keren tegen.

De stichting Asociación Derecho a Morir Dignamente heeft gekeken naar de cijfers van andere landen waar euthanasie wel legaal is zoals Nederland en meent dat bij een regulering in Spanje er tussen de 4.000 en 20.000 mensen om het leven zouden komen door een vorm van euthanasie of geassisteerde zelfdoding.

Nederland

Een van de landen waar de stichting naar keek was Nederland waar volgens deze krant in 2002 de euthanasiewet werd aangenomen en in 2017 er in totaal 6.000 mensen om het leven kwamen door euthanasie. In de meeste gevallen ging het om patiënten die lijden aan anker, multiple sclerose, Amyotrofe laterale sclerose (ALS), Parkinson of hart- of longaandoeningen.

Bij euthanasie dient een arts dodelijke medicijnen toe aan een patiënt om een eind te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ook hulp bij zelfdoding door een arts valt voor de wet onder euthanasie. De patiënt neemt dan zelf dodelijke medicijnen in.

Euthanasie kan in Nederland alleen plaatsvinden op verzoek van de patiënt. Een patiënt kan dit vastleggen in een wilsverklaring. In zo’n verklaring kan de patiënt vastleggen onder welke omstandigheden hij/zij zou willen dat de arts euthanasie uitvoert. Euthanasie kan niet plaatsvinden op verzoek van familieleden of vrienden. Wel kunnen familieleden de wilsverklaring van de patiënt onder de aandacht brengen van de arts.

Naast Nederland is euthanasie ook legaal in België, Luxemburg en Canada en is geassisteerde zelfdoding in Zwitserland legaal net zoals in enkele staten in de Verenigde Staten en in Australië.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?