Tussen de 4.000 en 20.000 euthanasie patiënten in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De dood van María José Carrasco die om het leven is gekomen nadat haar echtgenoot haar op eigen verzoek een dodelijke injectie gaf, heeft de discussie over euthanasie en medisch geassisteerde zelfdoding weer doen opleven in Spanje. Volgens de stichting ‘Asociación Derecho a Morir Dignamente’ zouden er bij een legale euthanasie in Spanje tussen de 4.000 en 20.000 mensen vrijwillig sterven.

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse Wetboek van Strafrecht (Código Penal). De euthanasie kwestie heeft zich dankzij de zaak Carrasco in de verkiezingscampagne gemengd en er worden door politici veel beloftes gedaan.

Maar feit is dat de euthanasie op dit moment nog illegaal is in Spanje en dat de personen die helpen bij een vrijwillige levensbeëindiging strafbaar zijn. De PSOE heeft samen met Unidos-Podemos geprobeerd om dit niet meer strafbaar te maken als eerste stap naar een gereguleerde euthanasie maar de conservatieve partijen zoals de PP en Ciudadanos stemden meerdere keren tegen.

De stichting Asociación Derecho a Morir Dignamente heeft gekeken naar de cijfers van andere landen waar euthanasie wel legaal is zoals Nederland en meent dat bij een regulering in Spanje er tussen de 4.000 en 20.000 mensen om het leven zouden komen door een vorm van euthanasie of geassisteerde zelfdoding.

Nederland

Een van de landen waar de stichting naar keek was Nederland waar volgens deze krant in 2002 de euthanasiewet werd aangenomen en in 2017 er in totaal 6.000 mensen om het leven kwamen door euthanasie. In de meeste gevallen ging het om patiënten die lijden aan anker, multiple sclerose, Amyotrofe laterale sclerose (ALS), Parkinson of hart- of longaandoeningen.

Bij euthanasie dient een arts dodelijke medicijnen toe aan een patiënt om een eind te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ook hulp bij zelfdoding door een arts valt voor de wet onder euthanasie. De patiënt neemt dan zelf dodelijke medicijnen in.

Euthanasie kan in Nederland alleen plaatsvinden op verzoek van de patiënt. Een patiënt kan dit vastleggen in een wilsverklaring. In zo’n verklaring kan de patiënt vastleggen onder welke omstandigheden hij/zij zou willen dat de arts euthanasie uitvoert. Euthanasie kan niet plaatsvinden op verzoek van familieleden of vrienden. Wel kunnen familieleden de wilsverklaring van de patiënt onder de aandacht brengen van de arts.

Naast Nederland is euthanasie ook legaal in België, Luxemburg en Canada en is geassisteerde zelfdoding in Zwitserland legaal net zoals in enkele staten in de Verenigde Staten en in Australië.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Perez

Al lang debat in Spanje dit.. en het gaat maar door… het debat… blablablablaaaa
Teveel regels, teveel praten, teveel jaren… en ik heb nog geen oplossing gehoord. Alleen mensen die pijn lijden.. dat is wat ik hoor.
Een Spaanse in Nl

Anoniem

Al lang debat in Spanje dit.. en het gaat maar door…
Teveel regels, teveel praten, teveel jaren… en ik heb nog geen oplossing gehoord. Alleen mensen die pijn lijden.. dat is wat ik hoor.
Een Spaanse in Nl

Ernest

Ik heb het al niet voor het zeggen gehad om op de wereld gezet te worden!! Dit op de wereld zetten is in principe gelijk “natuurlijk” als het moment van sterven!! Misschien wel aardig dat je geen enkele zeggenschap hebt gehad over het begin, maar dat je dat wel mag hebben over het einde!! End…ende….einde…fini….het maakt niet uit hoe je het noemt het resultaat is hetzelfde….klaar. Wie anders dan ikzelf mag over dat einde beslissen…..dat er bizarre regels zijn bedacht over “het in leven houden” blokkeert mijn recht op zelfbeschikking. Het is niet het leven van kinderen, familie, dominee of… Lees verder »

marianne bouwman

Hier ben ik het helemaal mee eens, goed omschreven

Elza

Geweldig geschreven hier ben ik het helemaal mee eens

Diana

Ik hoop echt van harte dat als wij op een leeftijd komen of in een situaie geraken die niet levenswaardig is, het gemakkelijker is om uit het leven te stappen. Als je enkel elkaar hebt en je komt in zo’n situatie terecht is dat gewoon mooi als de ander voor je kan beslissen. Ik wil echt niet met Alzheimer op een stoeltje in een hoek eindigen ….. gelukkig denkt mijn partner hetzelfde……

Juan74

Dus als ik het artikel goed lees, en dan even de reacties zie bij het andere artikel over dit onderwerp, dan valt er op dat er nog maar in bar weinig landen een euthanasie volledig legaal is en ook dan nog onder strikte voorwaarden plaats mag vinden. Wellicht zouden bepaalde mensen daar eens goed over moeten nadenken alvorens ze weer enorm negatief gaan lopen praten over Spanje. Als het allemaal zo makkelijk en eenvoudig was en iedereen het maar normaal zou moeten vinden, zouden er dan niet al lang veel maar landen de regels hebben aangepast? De artikelen gaan hier… Lees verder »

Ramon

Tsja homoseksualiteit is ook in veel landen verboden. Het lijkt me dat de rest van de wereld nou niet als voorbeeld genomen moet worden. Dan gaan we terug naar tijden waar heel veel verboden is.
Ik weet te weinig van euthanasie, en helemaal in Spanje. Wat wel opvalt is dat er nog een grote groep conservatieve katholieken in Spanje wonen.

Juan74

Het artikel verwijst naar andere landen waar het wel toegestaan is, daar verwijs ik naar. Wat kennelijk inhoudt dat het in een berg andere landen nog niet toegestaan is. En je kunt dus wel degelijk naar andere landen kijken. Van de 4 landen zijn er 3 EU landen, Spanje kan daar dus vrij makkelijk ¨de kunst¨ afkijken als het gaat om regelgeving en andere juridische zaken. Jij vergelijkt appels met peren door over homoseksualiteit te beginnen, in mijn ogen dan. Als je dat wilt vergelijken met abortus en euthanasie, dan is dat jouw keuze, maar voor mij hebben die 2… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.