Tussen de 4.000 en 20.000 euthanasie patiënten in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Laatste update: 2 jaar geleden.

MADRID – De dood van María José Carrasco die om het leven is gekomen nadat haar echtgenoot haar op eigen verzoek een dodelijke injectie gaf, heeft de discussie over euthanasie en medisch geassisteerde zelfdoding weer doen opleven in Spanje. Volgens de stichting ‘Asociación Derecho a Morir Dignamente’ zouden er bij een legale euthanasie in Spanje tussen de 4.000 en 20.000 mensen vrijwillig sterven.

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse Wetboek van Strafrecht (Código Penal). De euthanasie kwestie heeft zich dankzij de zaak Carrasco in de verkiezingscampagne gemengd en er worden door politici veel beloftes gedaan.

Maar feit is dat de euthanasie op dit moment nog illegaal is in Spanje en dat de personen die helpen bij een vrijwillige levensbeëindiging strafbaar zijn. De PSOE heeft samen met Unidos-Podemos geprobeerd om dit niet meer strafbaar te maken als eerste stap naar een gereguleerde euthanasie maar de conservatieve partijen zoals de PP en Ciudadanos stemden meerdere keren tegen.

De stichting Asociación Derecho a Morir Dignamente heeft gekeken naar de cijfers van andere landen waar euthanasie wel legaal is zoals Nederland en meent dat bij een regulering in Spanje er tussen de 4.000 en 20.000 mensen om het leven zouden komen door een vorm van euthanasie of geassisteerde zelfdoding.

Nederland

Een van de landen waar de stichting naar keek was Nederland waar volgens deze krant in 2002 de euthanasiewet werd aangenomen en in 2017 er in totaal 6.000 mensen om het leven kwamen door euthanasie. In de meeste gevallen ging het om patiënten die lijden aan anker, multiple sclerose, Amyotrofe laterale sclerose (ALS), Parkinson of hart- of longaandoeningen.

Bij euthanasie dient een arts dodelijke medicijnen toe aan een patiënt om een eind te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ook hulp bij zelfdoding door een arts valt voor de wet onder euthanasie. De patiënt neemt dan zelf dodelijke medicijnen in.

Euthanasie kan in Nederland alleen plaatsvinden op verzoek van de patiënt. Een patiënt kan dit vastleggen in een wilsverklaring. In zo’n verklaring kan de patiënt vastleggen onder welke omstandigheden hij/zij zou willen dat de arts euthanasie uitvoert. Euthanasie kan niet plaatsvinden op verzoek van familieleden of vrienden. Wel kunnen familieleden de wilsverklaring van de patiënt onder de aandacht brengen van de arts.

Naast Nederland is euthanasie ook legaal in België, Luxemburg en Canada en is geassisteerde zelfdoding in Zwitserland legaal net zoals in enkele staten in de Verenigde Staten en in Australië.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.