skip to Main Content
Zonnepanelen hebben in Spanje is vanaf nu interessant
123rf

Zonnepanelen hebben in Spanje is vanaf nu interessant

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft tijdens de traditionele vrijdagmiddag bijeenkomsten van de ministerraad via koninklijke besluiten diverse wetten en regels aangenomen waaronder deze vrijdag ook nieuwe regels die met de zonnepanelen te maken hebben met daarin dringende maatregelen voor de energietransitie en de bescherming van de consumenten.

In oktober vorig jaar werd de zonbelasting al afgeschaft en werd de bureaucratische rompslomp vereenvoudigd. Dit koninklijk besluit omvat de zelfregulering waarin o.a. de administratieve en technische voorwaarden voor aansluiting op het netwerk en de compensatieregeling tussen tekorten en overschotten aan energie omschreven en geregeld worden voor installaties tot 100 kW.

Vanaf nu hoeft men als er zonnepanelen op het dak of in de tuin staan niet meer twee meters (contadores) te hebben. Tot nu toe was het verplicht om een meter voor de zonnepanelen en een meter voor de reguliere stroom te hebben. Dat is nu verleden tijd waarbij één meter alles registreert.

Compensatie

Sinds oktober 2018 werden zonnepaneel eigenaren in Spanje niet meer bestraft voor het hebben van zonnepanelen op het dak maar vanaf nu krijgt men ook een vergoeding voor het overschot dat geproduceerd wordt.

Consumenten die meer elektriciteit opwekken dan dat ze gebruiken leveren dat terug aan het stroomnet en de respectievelijke stroomleverancier waarna men kortingen krijgt op de elektriciteitsrekeningen. In geen geval krijgen particuliere zonnepaneel eigenaren een vergoeding in geld.

Er zijn in feite vanaf nu twee soorten zonnepaneel gebruikers: die zonder overschot (excedentes) en die met overschot waarbij dat terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. In beide gevallen mag het totale vermogen niet hoger zijn dan 100 kW. Alles daarboven wordt als stroomproducent gezien.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Einde van zonbelasting en bureaucratie wat betreft zonnepanelen Spanje[/su_note]

Zonder overschot

Als men met de zonnepanelen genoeg stroom afneemt en niets wilt of kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet dan maakt men gebruik van de zonnepanelen zonder overschot ofwel ‘sin excedentes’. Als men deze vorm wilt gebruiken geeft men de mogelijkheid om aan het netwerk stroom af te staan op en dient men een certificaat (certificado antivertido) te ondertekenen met een procedure die zo eenvoudig mogelijk is gehouden.

Als men een installatie heeft tot 15 kW dan hoeft men geen aansluiting (punto de conexión) met het vaste elektriciteitsnet te hebben. Als men een installatie heeft tussen de 15 en 100 kW dan dient men wel aangesloten te zijn op het elektriciteitsnetwerk.

Met overschot

Als men met de zonnepanelen meer elektriciteit opwekt dan wat men nodig heeft kan men ervoor kiezen om dit aan het elektriciteitsnet te leveren waarbij de stroom dus de andere kant op gaat (in plaats van het eenrichtingsverkeer naar een woning toe). Deze vorm heet ‘con excedentes’ waarbij de gebruiker een vergoeding ontvangt voor de teruggeleverde stroom in de vorm van kortingen op de elektriciteitsrekening.

In het geval van consumenten die een overschot produceren zijn er twee subgroepen:

Subgroep A waarin consumenten zitten die een overschot hebben welke gecompenseerd wordt. Om bij deze subgroep te horen moet de primaire energiebron van hernieuwbare oorsprong zijn (zonnepanelen dus) en mag het totale vermogen niet hoger zijn dan 100 kW.

Subgroep B is voor alle andere gevallen waar energie overschotten zijn en die niet in groep A passen.

Zonnepanelen hebben in Spanje is vanaf nu interessant

123rf

Terugleveringsvergoeding

Nieuw in dit koninklijk besluit is een vereenvoudigd compensatiemechanisme voor de consumenten die vallen in de eerder genoemde groep A. De compensatie die de consument zal ontvangen zal maandelijks zijn waarbij de energieleveranciers tegen een overeengekomen uurprijs betalen voor de energie die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Het volgende wordt in het koninklijk besluit omschreven.

Als een consument gelijktijdig stroom opwekt en verbruikt wordt dit in huis gebruikt maar niet geregistreerd door de elektriciteitsmeter. De opgewekte elektriciteit die direct verbruikt wordt ziet men dan ook niet terug op de afrekening van de energieleverancier.

Levert een consument jaarlijks minder dan er netto wordt afgenomen dan wordt dat op de jaarrekening verrekend. Levert een consument jaarlijks meer terug dan netto wordt afgenomen dan ontvangt men voor de teveel teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding in de vorm van kortingen.

Op de toekomstige elektriciteitsrekening wordt dan het volgende vermeld: het vaste bedrag afhankelijk van de gecontracteerde potentie (coste fijo); het energieverbruik of variabele bedrag (variable) en het negatieve saldo opgespaarde (ahorrado) en dus teruggeleverde elektriciteit (electricidad vertida).

Het maximum is 100% teruggeleverde energie waarbij men dus in feite niets betaald aan de stroomleverancier. Als men meer zal produceren dient men zich te registreren als producent (en echt geld verdienen) of de opgewekte stroom als verloren zien.

De consumenten in groep A die dus stroom terugleveren mogen in geen enkel geval daarvoor een soort van boete of belasting betalen zoals dat wel het geval was bij de zonbelasting (theoretisch gezien).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje[/su_note]

Type consument

In het nieuwe koninklijk besluit wordt ook onderscheid gemaakt tussen de type gebruikers of consumenten, te weten de individuele gebruiker en de collectieve gebruiker. Het onderscheid is of er gebruik wordt gemaakt van de opgewekte energie door een of door meerdere consumenten.

Iemand die op een eigen woning een installatie plaatst is een individuele gebruiker maar meerdere bewoners in een appartementencomplex of een wooncomplex zijn collectieve gebruikers (autoconsumo compartido). Bij die laatste groep, die voor dit koninklijk besluit in feite niet bestond, is het belangrijk dat er sprake is van een naburige installatie van zonnepanelen zoals op het dak van een appartementencomplex of in de tuinen maar met een maximale afstand van 500 meter.

Volgens de minister van Milieu en Energie (transición ecologica) is met name het collectief gebruik erg interessant omdat de prijs per kW veel lager is dan bij individuele gebruikers en het percentage van eigen gebruik is bijna 100% waardoor er extra veel bespaard wordt.

In de nieuwe regels staat dat bij collectief gebruik de elektriciteit volgens vaste maatstaven (forma fija) verdeeld moet worden. Het probleem daarbij is bijvoorbeeld dat mochten de buren geen gebruik maken van de opgewekte elektriciteit dit verloren gaat want andere buren mogen dit niet gebruiken.

Technisch gezien is het wel mogelijk om de opgewekte stroom te verdelen maar voorlopig is daar nog niet naar gekeken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan complexen die voor de vakantie gebruikt worden waar gedurende lange periodes niemand of slechts weinig inwoners aanwezig zijn.

(zijn we iets vergeten, is iets niet correct, laat het ons weten. Wij zijn geen experts op dit gebied en hebben de informatie uit de Spaanse kranten gehaald)  

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Ze spreken van een vermindering van de elektriciteitsrekening, maar is de vermindering op het totaal van de rekening, of is het enkel en alleen op verbruik.
  Indien dit laatste, hou ik mijn geld in mijn zakken, want aan een gemiddelde van 35€/maand echte elektriciteit (gedurende 6 maand), gaat het jaaaaaren duren vooraleer mijn installatie rendabel gaat zijn.

 2. “mag het totale vermogen niet hoger zijn dan 100 kW.”
  Hoe wordt dat berekend? In België spreken we van een installatie van 10,5 kWp als je voor 10500 Watt-Piek hebt liggen (42 panelen van 250Wp). Een burger met een installatie van 100kWp moet dan al 400 panelen van 250Wp moeten kunnen leggen.

 3. als je dat hier allemaal leest , zijn jullie alle buitenlanders die dat hebben kunnen betalen en nu wil je daar nog eens extra van profiteren .foei foei

 4. Beste en hoe zit het met een off grid systeem mijn systeem is 23 kw opslag capaciteit maar met ideaal weer zijn mijn batterijen vol om 11 u s’morgens en voor de rest van de dag (pomp) hij alles in de grond .

 5. Beste en hoe zit het met een off grid systeem mijn systeem is 23 kw opslag capaciteit maar met ideaal weer zijn mijn batterijen vol om 11 u s’morgens en voor de rest van de dag (pomp) hij alles in de grond

  1. Wij hebben ook zo’n off grid systeem en wil nooit op het net aangesloten worden. Doordat de batterijen idd om 11.00 uur geladen zijn en de lader de rest van de dag overschakelt naar druppelladen, zijn we nu bezig met een warmtepomp met vloerverwarming. Zodat de zon toch onze portemonnee stimuliert?

 6. “Heb een 3500 wath uur installatie.”
  Het aantal panelen is in Wp (WattPiek)
  De omvormer is in W (Watt)
  De opbrengst is in Wh of kWh (kilo Watt hour)

  Wat bedoel je dus met een 3500Wh installatie?

  1. Hallo Jan .
   Het aantal panelen is 15 van 275 wp ,de omvormer is 3500 watt
   Nu is de installatie op het net aangesloten .
   De huidige electra meter heeft 1 telwerk ,de opgewekte overtollige energie word als verbruikt geregistreert en moet ik dus voor betalen .
   Gr Henk.

   1. Hallo,
    er zijn nu ook inverters die je kunt instellen dat die niet terugleveren aan het net, enkel de stroom die je in je huis gebruikt wordt gevoed door de panelen, wanneer er geen stroomverbruik in de woning meer is stopt de inverter met produkte.

    1. Dankjewel voor het antwoord en duidelijke info.
     De overige mensen die reageren met alleen maar negativiteit daar heb ik niks aan en levert geen enkele bijdrage aan het onderwerp helaas.
     M.vr gr Henk

 7. Hallo probeer al jaren te vergeefs een geschikte electra meter geïnstalleerd te krijgen van Endesa. Deze zou de geleverde energie en de opgewekte energie door mijn zonnepanelen registreren . Endesa heeft elke keer een ander smoesje om dit niet te hoeven uitvoeren. Heb nu de situatie dat de opgewekte energie door mijn zonnepanelen als verbruikte energie word geregistreerd en daarvdaarvoor moet betalen . Weet iemand welke electra meter ik dan wel moet hebben en /of kan gebruiken , en is Endesa verplicht deze te installeren .
  Heb een 3500 wath uur installatie.

 8. en als je teruglever en je stoom verbruik is nu 100 kw en dan 20 kan je maar 20 kw terug leveren en je vastrecht en ander kosten ?????

   1. Voor mijn zonnepanelen installatie heb ik een meter nodig die verbruik en opgewekte elektriciteit registreert van Endesa.
    Endesa vraagt een technisch rapport van de installatie opgemaakt door Endesa maar als ik vraag bij wie ik moet zijn dan krijg je geen antwoord weet iemand waar ik moet zijn en/of een adres waar ik een technisch rapport door Endesa kan laten maken? Om een geschikte electra meter geïnstalleerd te krijgen door Endesa.
    Gr Henk.

 9. Dit ziet er goed uit! Zo kunnen we nu zonnepanelen plaatsen en het elektriciteitsnet als batterij gebruiken. Dat je er geen geld mee verdient als je overschot produceert is alleen maar goed. Dat was het oude schema in Spanje en is toen misbruikt en heeft de overheid veel te veel geld gekost.

  Goed initiatief. Kan dus nu ook zelf eindelijk(!) panelen gaan plaatsen.

 10. Wel opletten met die decreten van de PSOE, het gaat om de kleine lettertjes, en daar hoor je ze niet over.

  Zo kwam de overheid eind vorig jaar met een maatregel zodat mensen die tijdens de crisis 3 jaar werkloos waren alsnog twee jaar pensioenopbouw zouden krijgen.

  Per decreet werd de wet aangenomen die dat mogelijk maakt, met verzet van de PP inbegrepen, de wet werd gepubliceerd in de staatscourant en het werd ook heel bombastisch gepresenteerd als sociale maatregel en succes van de PSOE.

  Maar als je daar gebruik van wil maken dan weet er opeens niemand iets van. Wat blijkt, de aangenomen wet begint met: “de regering spreekt de intentie uit om”… Echt heel smerig.

  Dus als deze ‘wetten’ ook met dat zinnetje beginnen dan kun je ze als WC-papier gebruiken. Eigenlijk schandalig dat een regering nepwetten aanneemt om ermee het volk in de maling te nemen.

  Geen idee hoe het met dit decreet zit, maar kijk er niet raar van op als je energiemaatschappij van niets weet, een wet die een intentie uitspreekt heeft geen waarde.

  Los daarvan, je wordt niet meer gestraft voor het leveren van energie, als dit echt zo wordt ingevoerd, maar je wordt ook niet vergoedt. Die ” kortingen” zijn natuurlijk onzin als je energierekening 0,00 bedraagt.

   1. Ach weer zo´n negatieve PSOE opmerking.
    Jongens jongens toch (en meisjes) sommigen willen gewoon de waarheid niet horen Anton. Het is allemaal show voor de verkiezingen wat er nu gebeurd en mensen trappen er met open ogen in. En als het straks te laat is, verzinnen ze wel weer dat anderen er de schuld aan hebben gehad.
    Ik denk niet dat Anton het pro-PP bedoelt, net zo goed als ik niet pro-PP ben, maar ik ben zeer zeker wel tegen een te linkse regering die alleen maar uitdeelt en als de rekeningen betaald moeten worden, dan geven ze ineens niet thuis en zijn ze vertrokken.
    Overigens die hele zogenaamde zon-belasting zoals men het overal beschrijft, weten deze PSOE fans ook hoe vaak dit echt als belasting is geheven?? Juist, NUL keer. De wet gaf de regering het recht om belasting te heffen maar het is nooit aan iemand opgelegd.
    De kosten waarover men het heeft zijn kosten die bedrijven als een Endesa in rekening heeft gebracht, niet de regering. Ja, dat je over je facturen IVA moet lappen, dat is nu eenmaal zo, maar dat staat dus los van de zon-belasting!
    En dat deze wet nu van tafel is gegooid, mogen ze zich bij de PSOE voor op de borst slaan maar is volkomen onterecht, aangezien Spanje als land op de vingers is getikt door de Europese Commissie hierover en de opdracht kreeg de wet aan te passen. Dus niet de PSOE verdient hiervoor de credits maar de EC
    Zo ik heb denk ik nu wel weer genoeg dromen voor 1 dag in duigen geschopt.
    Het is voor een ieder tijd om wakker te worden en lekker aan de slag te gaan!

   2. De gestelde vraag of je de panelen aan moet melden bij endesa heb ik ook. Weet iemand of dat moet en hoe je dat doen moet.

  1. Ik kan niet volgen, ik woon in Spanje en heb sinds 6 weken zonnepanelen. Natuurlijk betaal ik nu minder, maar ik do ook iets aan het milieu door zonnepanelen te gebruiken. En een Instalatie in Spanje is stukken goedkoper dan in Nordeuropa. Jij hebt minder panelen nodig, en batterijen van 5kw zijn ok niet zo duur. Voor mijn installatie heb ik 8.600,00€ betaald.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken