Belangrijke week voor de stabilisatie van de coronacurve in Spanje

Belangrijke week voor de stabilisatie van de coronacurve in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Voor de corona-crisis hadden we nog nooit gehoord van ‘flatten the curve’ die inmiddels is omgedoopt tot ‘coronacurve’ of in het Spaans ‘curva del coronavirus’. Maar nu alle landen met het coronavirus te maken hebben en daar in de media veel aandacht aan wordt besteed weet iedereen inmiddels wel wat deze curve betekent. Ook in Spanje is men zich daar zeer bewust van aan het begin van een cruciale week om die ‘curva’ te laten dalen.

Nogmaals even in het kort over de ‘flatten the curve’ voor die personen die het vergeten zijn. De onderstaande grafiek toont het aantal besmette mensen als functie van de tijd. Als geen actie ondernomen wordt volgt men de rode curve. Te veel mensen worden dan kort na elkaar ziek waardoor de capaciteit van de gezondheidszorg overschreden wordt. Het idee van social distancing, teleworking en andere dergelijke maatregelen is om de verspreiding van de ziekte te vertragen. Dit resulteert in de blauwe curve. Minder mensen moeten dan tegelijkertijd opgenomen worden in de ziekenhuizen zodat de meeste of alle patiënten toch een plaats zullen hebben.

Spanje heeft om deze coronacurve te laten dalen besloten op 15 maart de noodtoestand (estado de alarma) of alarmtoestand (het is maar hoe je het omschrijft) af te kondigen waardoor iedereen in Spanje binnenshuis moet blijven. Spanje besloot meteen met de zwaarste corona-maatregelen van de Europese landen omdat toen men het besluit nam de noodzaak dusdanig hoog was dat er geen andere mogelijkheid meer was, aldus de regering.

Maar sinds 15 maart is het aantal besmettingen en sterfgevallen blijven stijgen en steeg Spanje als corona-land naar de topposities binnen Europa wat betreft besmettingen en sterfgevallen met alleen Italië waar de corona-crisis nog erger is. Maar er is ook hoop en de laatste dagen is te zien dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen afneemt, het aantal nieuwe besmettingsgevallen per dag daalt terwijl het aantal sterfgevallen per dag minder wordt en het aantal herstelde patiënten stijgt.

Besmettingen

Het aantal besmettingen dat dagelijks vermeld wordt is het totaal maar om het echte beeld te hebben dient men daar de overleden en herstelde patiënten vanaf te halen waardoor men de ‘actieve’ patiënten overhoudt. Daarnaast is het zo dat lang niet iedereen getest wordt dus het echte aantal besmette personen is veel hoger.

Eigenlijk dient men te kijken naar de dagelijkse besmettingen die geregistreerd worden en die zijn sinds de piek op 31 maart aan het dalen. Op 31 maart werden er 9.222 besmettingsgevallen geregistreerd maar dat daalde naar 7.719 op 1 april tot 4.273 op 6 april. Er is op dit moment een duidelijke dalende lijn zichtbaar.

Sterfgevallen

In het geval van de sterfgevallen dient men ook voorzichtig te zijn want dagelijks wordt het totaal aantal sterfgevallen bekend gemaakt wat dus elke dag hoger wordt. Maar als men de gegevens per dag bekijkt dan valt op op 2 april de piek is bereikt met 850 doden in 24 uur tijd maar sindsdien is dat aantal dagelijkse corona-doden aan het dalen tot 637 sterfgevallen op 6 april, het laagste aantal sinds 26 maart.

Herstelde patiënten

Het andere positieve nieuws is dat er elke dag duizenden herstelde patiënten bijkomen waardoor deze aantallen ook flink stijgen tot een totaal van 40.437 op 6 april, 2.357 meer dan de dag daarvoor toen dit aantal met 3.861 steeg.  

Intensive care

Ook de ziekenhuisopnames nemen geleidelijk af maar er komen er dagelijks nog steeds tientallen bij. Dat is met name te merken op de ic-afdelingen van sommige ziekenhuizen die overbelast zijn. Het totaal aantal ic-patiënten steeg naar 6.931 op 6 april wat er 70 meer zijn dan op 5 april toen dit aantal nog steeg met 329 patiënten terwijl de stijging daarvoor nog 116 ic-patiënten was.

Al met al zijn dit volgens de experts hoopgevende cijfers maar men dient altijd voorzichtig te zijn en zeker niet te voorbarig reageren. Het zijn in Spanje nog steeds erg hoge cijfers en achter elk cijfer zitten personen die overlijden, die ziek worden of waarvan een familielid of kennis ziek wordt of overlijdt. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.