Speciale corona-app van de Spaanse overheid nu beschikbaar

Speciale corona-app van de Spaanse regering nu beschikbaar
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft in de vierde week van de noodtoestand vanwege het coronavirus een eigen smartphone app gelanceerd die speciaal bedoeld is om o.a. een zelfdiagnose uit te voeren om zo de telefoonlijnen van de nooddiensten te ontlasten. De app heeft de naam ‘AsistenciaCOVID-19’ gekregen en is te downloaden via de Google Play store en App Store van Apple. De app is alleen te gebruiken in Spanje.

Op DEZE website kun je meer informatie lezen over de speciale smartphone app die op maandag gelanceerd is. Het gaat om een app waarmee Spanjaarden een zelfdiagnose kunnen uitvoeren voordat men contact opneemt met de hulpdiensten, iets dat automatisch kan via de app. 

De app kan gedownload worden via de app stores van Android (Google) en Apple maar kan ook gebruikt worden via de webbrowser op de telefoon, tablet, laptop en computer. Zie de links onderaan dit artikel.

De app is weliswaar te downloaden maar is nu alleen nog te gebruiken in Asturië, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha en Extremadura. Dat heeft dan met name met de telefoonnummers die gebeld kunnen worden te maken. 

Er zijn al drie autonome regio’s in Spanje die hun eigen smartphone apps hebben ontwikkeld, te weten de Madrid regio (CoronaMadrid), Catalonië (STOP COVID19 CAT) en Baskenland (COVID-19.EUS). Dit zijn de drie regio’s die het hardste getroffen zijn door de corona-crisis.

De app van de Spaanse overheid is te vergelijken met die van de regio Madrid maar in tegenstelling tot de app van Madrid gaan de persoonsgegevens die gebruikers invoeren bij de overheids-app niet door de handen van particuliere bedrijven, aldus het Ministerie van Volksgezondheid.

Beeld: Screenshots app

Er is veel te doen over de geolocatie in de app waarmee de regering gebruikers van smartphones die de app hebben geïnstalleerd kunnen lokaliseren en volgen. Maar deze optie van geolocatie is optioneel en is dus niet verplicht zoals sommige kranten eerder wisten te melden en waarmee de extreemrechtse partij VOX de regering aan wist te vallen. 

De Geolocatie wordt alleen gebruikt bij het registreren en uitvoeren van de zelfevaluaties om te weten in welke Autonome regio iemand zich bevindt en om verbinding te kunnen maken met het bijbehorende gezondheidszorgsysteem. De locatie wordt niet gevolgd voor andere doeleinden dan aangegeven, benadrukt het privacybeleid van de app AsistenciaCOVID-19.

De krant ElDiario.es heeft de app getest zonder de geolocatie aan te zetten en dat verliep zonder problemen.

  • Ga naar de website van AsistenciaCOVID-19 via DEZE LINK
  • Download HIER de app voor de Android (Google) telefoons
  • Download HIER de app voor iPhones (iOS)
  • Download HIER de app voor de Madrid regio
  • Download HIER de app voor de regio Catalonië
  • Download HIER de app voor de regio Baskenland
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.