Search
menu
Search

Vier Iberische lynxen geboren uit 1 zwangerschap in Huelva

Vier Iberische lynxen geboren uit 1 zwangerschap in Huelva
Beeld: @mitecogob / twitter

Vier Iberische lynxen geboren uit 1 zwangerschap in Huelva

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – In het centrum voor het behoud van de Iberische Lynx in Doñana (Huelva) werden in een klap vier kleine Iberische lynxen geboren. De moeder, Parra, stelt het goed, en het centrum viert haar grootste geboorte ooit.

Het centro de cria (kweekcentrum) in El Acebuche wordt beheerd door het Organisme van Nationale Parken van het ministerie voor Ecologische Transitie. Men werkt er onder meer aan een kweekprogramma dat de populatie van de Iberische Lynx moet zien te versterken. Na de worp van vier welpjes van moeder Parra staat de teller in 2022 in het centrum al op zeven geboortes.

De geboorte begon vorige week dinsdag 29 Maart om half negen ’s ochtends. De eerste van de welpjes zag het levenslicht om 13.53 uur. Daarna duurde het drie uur en twintig minuten voor het volgende kleintje geboren werd en volgden alle drie de welpjes binnen een periode van 1 uur. 

Het is de eerste keer dat Parra de hoofdrol speelt in zo een lange bevalling. Alle vier de welpjes bevonden zich echter in goede gezondheid, en het centrum beschouwt de gebeurtenis dan ook als een overwinning in haar bestaan. De week voordien waren namelijk twee andere vrouwtjes, Juromenha en Madrona, bevallen van elk 1 welp. Toen stierf een van beide echter aan de gevolgen van een infectie met de E. Coli bacterie.

Gezien de fragiele situatie van de Iberische Lynx is het doel van het kweekprogramma van Doñana vooral om de dieren in de vrije natuur los te laten. Om die reden wordt het contact met de verzorgers tot een absoluut minimum teruggebracht, en gebeurt het overzicht voornamelijk via automatische camerabeelden. In 2002 waren er op het hele Iberische schiereiland nog minder dan 100 lynxen te vinden. Ondertussen is dat cijfer terug boven de 1000 geklommen dankzij de gerichte kweekprogramma’s, maar de soort is nog lang niet van haar bedreigde status ontdaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?