Search
menu
Search

68-jarige Ana Obregón is niet alleen moeder maar ook oma van (klein)dochter geworden

68-jarige Ana Obregón is niet alleen moeder maar ook oma van (klein)dochter geworden
Beeld: Canva

68-jarige Ana Obregón is niet alleen moeder maar ook oma van (klein)dochter geworden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ana García Obregón heeft haar ‘levenslust hervonden’ na enkele jaren in diepe duisternis te hebben geleefd als gevolg van de dood van haar zoon Aless en ouders, Antonio en Ana. Dit kwam door de geboorte van haar kleindochter en postume dochter van Aless Lecquio, genaamd Ana Sandra Lecquio.

De geboorte vond plaats op 20 maart in Miami (VS) dankzij draagmoederschap, een volledig legaal proces in het land. Het nieuws werd opmerkelijk vanwege de leeftijd van de actrice – 68 jaar – om opnieuw moeder te worden en vanwege het mysterie dat het hele proces omgaf. Nu is eindelijk bekend dat Ana Obregón de wettelijke moeder én grootmoeder van de pasgeborene is, omdat Ana Sandra de biologische dochter is van Aless Lecquio, de zoon van de actrice en Alessandro Lecquio.

Ana Obregón zegt zelf, na weken van mysterie en uiteraard ook veel publiciteit in de pers, dat ze de wens van haar overleden zoon heeft vervuld, want hij wilde een kind hebben, maar overleed te vroeg. Dit alles werd vastgelegd in een schriftelijk testament, zonder notaris, en de naam ’testamento olografo’ heeft.

Wat is dat testament?

Een testamento olografo is een handgeschreven testament dat in Spanje is opgesteld. Het is een juridisch bindend document dat is geschreven en ondertekend door de testateur zonder tussenkomst van een notaris of getuigen. Om als geldig te worden beschouwd, moet het testament olografo aan enkele vereisten voldoen. Het moet bijvoorbeeld volledig met de hand geschreven zijn en ondertekend en gedateerd zijn door de testateur. Het moet ook de wil van de testateur duidelijk en ondubbelzinnig weergeven.

Het is legaal in Spanje om een testament olografo op te stellen. Er zijn echter wel enkele nadelen aan verbonden. Omdat er geen getuigen bij betrokken zijn, kan het testament makkelijker worden aangevochten door erfgenamen of andere belanghebbenden. Ook kan het lastig zijn om het testament terug te vinden na het overlijden van de testateur, omdat het vaak niet bij een notaris is gedeponeerd.

Draagmoederschap en ingevroren sperma

Obregón geeft aan dat er geen notaris aanwezig kon zijn toen Aless Lequio een week voor zijn overlijden aan zijn ouders zijn wil uitte over de sarcoom van Ewing die hij had, maar zij blijft erop staan dat “dit document bestaat en rechtsgeldig is.” Het is echter een dubieus testament dat weliswaar legaal is, maar dus makkelijk aangevochten kan worden.

De geboorte van de dochter en kleindochter van Ana Obregón heeft een ander element dat niet in Spanje gerealiseerd had kunnen worden. Er is al gesproken over draagmoederschap, wat illegaal is in Spanje, maar legaal gereguleerd is in andere landen zoals de Verenigde Staten.

Een ander punt is het gebruik van het sperma van een overledene. Ana Obregón heeft verteld dat ze het ingevroren sperma van haar zoon heeft gebruikt voor de conceptie van haar dochter Ana, die genetisch gezien haar kleindochter zou zijn. Ze beweert dat Aless Lequio, voor zijn dood, heeft verklaard dat zijn laatste wil was om kinderen te krijgen en dat dit vermeld staat in een handgeschreven testament zoals eerder vermeld.

In Spanje kan deze wens echter niet worden vervuld. Alleen de partner van de overledene kan het sperma van de overledene gebruiken en alleen wanneer schriftelijk is vastgelegd dat dit de wil van de man was. In de geïnformeerde toestemming die wordt ondertekend bij het bewaren van genetisch materiaal, iets wat vaak gebeurt voordat men medische behandelingen ondergaat die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, wordt een clausule opgenomen die verduidelijkt wat te doen in geval van overlijden. In dit document wordt al de wil van de overledene uitgedrukt, die deze ook schriftelijk kan hebben vastgelegd in andere documenten.

Dit werd uitgelegd door Dr. Rocío Núñez Calonge, een expert in geassisteerde voortplanting, tijdens een interview op Cadena SER. Ouders kunnen dus niet het sperma van hun zoon gebruiken om een nieuw nageslacht te krijgen. De vraag is dus of het hele proces dat in de Verenigde Staten heeft plaatsgevonden in Spanje geaccepteerd wordt door de autoriteiten.

anaobregon
Spaanse presentatrice van 68 jaar wordt moeder dankzij draagmoeder
In Spanje is verbaasd gereageerd op het nieuws dat de bekende presentatrice Ana Obregón op 68-jarige leeftijd in de VS moeder is geworden van een draagmoede …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?