skip to Main Content

VERKIEZINGEN 22 MEI: Campagnes zijn begonnen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Vandaag vrijdag 6 mei is de verkiezingsstrijd officieel losgebarsten in Spanje. Op 22 mei zijn er regionale en gemeenteverkiezingen in heel Spanje en de strijd tussen de grootste partijen PSOE en PP zal alleen nog maar heviger worden. Het CIS ( Centro de Investigaciones Sociológicos) heeft de resultaten van haar onderzoek gepresenteerd waarbij op veel plaatsen de oppositiepartij Partido Popular (PP) als winnaar uit de bus komt. Geheel onverwacht komt dat nieuws niet echt aangezien het gezien de huidige situatie in Spanje vrij moeilijk is om aan de macht te blijven voor de regerend PSOE partij van premier Zapatero, die overigens al heeft aangegeven geen kandidaat meer te zullen zijn bij de volgende landelijke verkiezingen in 2012.

Zoals al eerder aangegeven geven de resultaten van het CIS onderzoek aan dat de PP op veel plaatsen in het land zal winnen. Volgens het CIS zal de regering in Castilla La Mancha van de PSOE naar de PP kunnen gaan aangezien deze laatste 25 in plaats van de 24 PSOE zetels zou kunnen krijgen. In de regio Extremadura is iets soortgelijks aan de hand waar de PP 32 en de PSOE 31 zetels zouden halen waarbij de regerend PSOE partij de macht zou moeten overdragen aan de PP ware het niet dat de PSOE samen met de linkse IU partij op 33 zetels uit zal komen en wellicht aan de macht zou kunnen blijven.

Dit zal echter niet het geval zijn op de Balearen waar de PP partij wellicht 10 zetels meer zal kunnen gaan halen dan de huidig regerende PSOE partij van Francesc Antich. In de Comunidad Valenciana zou men verwachten dat de slechte publiciteit en de twijfelachtige fraude gevallen in het bekende Gürtel geval van de PP leider Francisco Camps de PP partij slecht zouden doen. Dit zal echter niet het geval zijn aangezien het CIS verwacht dat de partij van Camps zelfs in zetels zal stijgen van 54 naar 60 waarbij de PSOE 5 zetels zou moeten inleveren en van 38 naar 33 zal gaan.

In Aragón echter zal de PSOE ook na de komende verkiezingen weer als winnaar uit de stembus komen en 27 zetels behalen ten opzichte van de 26 PP zetels. In Asturias zal de PSOE aan de macht blijven en datzelfde geld voor de PP in La Rioja. Op de Canarische eilanden zal de PSOE ook nu weer winnen maar zullen ook na deze verkiezingen de socialisten niet regeren aangezien de PP een samenwerking heeft met de Coalición Canaria (CC) waardoor zij samen een meerderheid aan zetels zullen hebben. In Murcia zal de PP verreweg de grooste partij blijven met 31 zetels ten opzichte van de 13 zetels van de PSOE partij.

In Madrid zal de PP zowel de regionale overheid alsook de gemeente blijven leiden en zal de PSOE niet eens in de buurt komen van het leiderschap. In de Comunidad de Madrid zal de PP 75 van de 129 zetels binnenkrijgen en binnen de gemeente Madrid zal de PP 32 tot 24 zetels krijgen ten opzichte van de 17 of 18 van de PSOE partij.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend