skip to Main Content
Werkloosheid Spanje volgens de regering in april gedaald met bijna 119.000 personen

Werkloosheid Spanje volgens de regering in april gedaald met bijna 119.000 personen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

inem5MADRID – Terwijl het EPA enquête onderzoek op het einde van vorige maand niet zo’n rooskleurige cijfers liet zien, zegt de Spaanse regering in de verkiezingsmaand mei dat gedurende april er 118.923 mensen een baan hebben gevonden. Volgens de regering zijn er op dit moment 4,3 miljoen werklozen en 17 miljoen Spanjaarden met een baan.

Volgens de cijfers van de sociale diensten die zich bemoeien met de registratie van werkzoekenden in Spanje, is dat aantal met 118.923 personen afgenomen in april. De cijfers van de Oficinas de los Servicios Públicos (het oude INEM) laten zien dat er op dit moment 4.333.016 werklozen zijn en 17.008.296 mensen met een baan.

Dit zou volgens de cijfers de grootste daling sinds 1996 zijn in werklozen. Ondanks het feit dat het allemaal mooi klinkt moet men voorzichtig omgaan met deze statistieken. Ten eerste is het verkiezingsmaand (regionaal en lokaal) waardoor alleen maar positieve berichten naar buiten komen als verkiezingsstrategie van de regerende PP partij en ten tweede staan deze cijfers in contrast tot die van het Spaanse Bureau voor de Statistiek die in hun driemaandelijkse cijfers uit een volks enquête nog liet zien dat het niet zo goed gesteld is met het aantal werklozen en dit aantal nog steeds boven de 5 miljoen ligt.

Slechte contracten

Daarnaast zijn meer dan 91% van de contracten die getekend worden slechts van tijdelijke aard, van enkele maanden tot slechts enkele dagen. Er mogen dan misschien wel meer mensen zijn die een baan hebben maar de condities zijn er zeker niet beter op geworden voor de werknemers. De arbeidswet veranderingen van de PP hebben er onder andere voor gezorgd dat de arbeidscontracten slechter zijn en het makkelijker en goedkoper is om iemand te ontslaan.

Toerisme

Het merendeel van de mensen heeft een baan gevonden in de dienstensector die gerelateerd is met het toerisme. April was de maand van de Semana Santa Paasweek en dus zijn er meer banen gecreëerd. Dit zijn echter vaak tijdelijke contracten van slechtst enkele maanden maar werk is werk. Ook zijn er veel buitenlanders vertrokken uit Spanje waardoor het aantal werkzoekenden is gedaald.

Eind april liet de EPA enquête van het Spaanse Bureau voor de Statistiek nog zien dat het aantal werklozen gedurende het eerste trimester van 2015 slechts was gedaald met 13.100 personen naar nog steeds 5.444.600 personen, beduidend meer dan de telmethode die de Spaanse regering aanhoudt.

Verschil onderzoekswijze regering en EPA enquête

Het EPA onderzoek is een driemaandelijks onderzoek in de vorm van een enquête waarbij telkens 65.000 mensen ondervraagd worden, op jaarbasis 200.000 personen. Bij dit onderzoek wordt niet alleen gekeken naar het feit of iemand werk heeft maar ook naar de familieomstandigheden en veel meer sociale aspecten. Het duurt anderhalve maand om alle verzamelde gegevens te verwerken waarna men de resultaten bekend maakt. Het EPA onderzoek wordt al sinds 1964 uitgevoerd en is de telwijze die ook de Europese gemeenschap aanhoudt aangezien deze resultaten veel realistischer zijn.

Bij de telwijze van de regering wordt enkel gekeken naar het aantal ingeschreven werkzoekenden bij de Servicios Públicos de Empleo (het oude INEM). Deze cijfers worden elke maand bekend gemaakt maar geven niet de echte situatie aan. Er wordt namelijk alleen gekeken naar die personen die met naam ingeschreven staan als werkzoekende. Veel werklozen schrijven zich echter niet meer in bij de instanties omdat ze of geen recht meer hebben op enige vorm van uitkering of omdat ze niet ingeschreven willen staan en de hoop op een baan hebben opgegeven. Daarnaast wordt geen rekening gehouden met zelfstandigen die vaak niet ingeschreven staan en met die werknemers die niet meer staan ingeschreven omdat ze naar het buitenland zijn vertrokken, zowel buitenlanders alsook Spanjaarden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken