skip to Main Content
Spaans skistation gaat sneeuw opslaan voor volgend jaar
Roca Nevada Resort

Spaans skistation gaat sneeuw opslaan voor volgend jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaans skistation bewaart sneeuw

Roca Nevada Resort

HUESCA – Het Spaanse skistation Candanchu in de Aragonese Pyreneeën heeft besloten de sneeuw van dit jaar te gaan bewaren voor het volgende skiseizoen. Dat proces heet snowfarming en gebeurt op meerdere plaatsen ter wereld maar in Candanchu voor het eerst in Spanje.

Met snowfarming is het mogelijk om reeds gevallen sneeuw op een bepaalde manier te bewaren zodat het niet ontdooit en in een later stadium weer gebruikt kan worden. Dit gebeurt volgens de website El Tiempo al in andere skigebieden zoals in Oostenrijk, Zwitserland en deels Italië maar in Spanje gebeurde dit tot nu toe nog niet.

Candanchu heeft op zich geen last van sneeuwgebrek aangezien het skistation gunstig gelegen is in de Spaanse Pyreneeën maar om zeker te zijn van sneeuw volgend jaar is men in Aragon dus begonnen met snowfarming, een techniek die in Spanje zo nieuw is dat ze er nog geen Spaans woord voor bedacht hebben.

Bij snowfarming wordt er op de sneeuw een laag hooi (paja) gelegd waardoor de warmte en de zon geen invloed hebben op de koude sneeuw die daaronder ligt. Met behulp van de sneeuwmachines die men gebruikt voor het onderhoud van de skipistes, heeft men 12.000 kubieke meter sneeuw met een hoogte van acht meter verzamelt en bewerkt in het deel van het skistation wat Pista Grande heet.

Met deze opgeslagen sneeuw kan het skistation het nieuwe skiseizoen eerder beginnen en hoeft men niet te wachten op de eerste grote sneeuwval. Candanchu verwacht dat van de opgeslagen sneeuw 70% vanaf november of begin december te gebruiken is.

Vooralsnog gaat het om een test maar mocht deze snowfarming in Spanje succesvol blijken dan is de kans groot dat ook andere skistations in het land sneeuw gaan bewaren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken