skip to Main Content
Spaanse Koningshuis plaatst alle 429 ontvangen geschenken van 2017 op de website
casareal.es

Spaanse Koningshuis plaatst alle 429 ontvangen geschenken van 2017 op de website

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Alle geschenken aan het Spaanse Koningshuis

casareal.es

MADRID – Het Spaanse Koningshuis wil zo transparant mogelijk zijn en daarom besloot Koning Felipe IV om op de officiële website alle ontvangen geschenken van het afgelopen jaar te plaatsen. Het gaat om 429 cadeaus die de leden van de Koninklijke familie in ontvangst mochten nemen, van een vouwfiets tot een geweer en knuffels voor de dochters van de Koning. Op de website is ook te lezen wat de kosten zijn van de Koninklijke familie en waar ze het budget wat ze van de Spaanse regering ontvangt aan uit heeft gegeven.

Het is niet de eerste keer dat het Spaanse Koningshuis de ontvangen geschenken plaatst op haar website casareal.es, dat gebeurd dit jaar voor de derde keer op rij. In 2015 ontving het Koningshuis 326 geschenken wat in 2016 steeg naar 378 cadeaus waaronder dat jaar ook een speciale pilotenjas van Barack Obama. Dit jaar staan er 429 cadeaus die de leden van de Koninklijke familie ontvingen van andere staatshoofden, politici, instellingen etc. op de lijst.

Hoeveelheden

Koning Felipe IV kreeg de meeste geschenken met 194 in totaal gevolgd door zijn vrouw, Koningin Letizia met 79 geschenken en het Koninklijk echtpaar samen ontving 107 geschenken. Dochters Leonor en Sofia en de ex-Koning Juan Carlos en Doña Sofia kregen veel minder cadeaus het afgelopen jaar.

Geschenken

Op de lijst is te zien dat men onder andere een vouwfiets kreeg van de burgemeester van Londen maar ook een geweer van de Jordaanse Koning, boeken zoals van het Engelse Koningshuis, stropdassen, tassen, petjes, spelden, schaalmodellen van gebouwen en vliegtuigen, knuffeldieren, pennen, horloges, jassen … Bekijk de hele lijst hier (PDF).

Kosten

Op de website casareal.es heeft men ook de kosten vermeld die het Spaanse Koningshuis heeft gehad in 2017. In dat jaar was het budget 7.818.890 euro waarvan 40% werd besteed aan personeelskosten (3,7 miljoen), 37% aan huishoud- en onderhoudskosten (2,8 miljoen), 8,5% aan de vergoedingen van de Koninklijke familie (668.952) en 5,7% werd geïnvesteerd (450.000).

Van dit bedrag ontving Koning Felipe IV als vergoeding of loon 238.908 euro, Koningin Letizia 131.400 euro, Don Juan Carlos 191.124 euro en Doña Sofía 107.520 euro.

Bekijk de hele lijst met onkosten hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik vraag me steeds af waar die mensen het verdiend hebben om als halfgoden vereerd te worden, met een smak belastinggeld er bovenop. Dergelijke absurde situatie bestaat jammer genoeg ook in België (en Nederland), maar in Spanje gaat het dan nog over de opvolgers van Franco ! De PP buiten beschouwing gelaten is het verbazingwekkend dat de politiek hiermee instemt.

 2. De Spanjaarden boffen maar weer. De journalist René Zwaap van het Nederlands Republikeins Verbond becijferde vorige week de werkelijke kosten van het Oranjehuis: in plaats van de door de regering vermelde 59 miljoen, kost de Oranjekliek 350 miljoen per jaar. En wat krijgt de Nederlander voor deze uitvretersbende? Een aan sport verslaafd bier drinkend koningskoppel zonder enige uitstraling van enige klasse of intelligentie. Het koningskind Amalia krijgt straks op haar 18de één miljoen euro “zakgeld”. De vergoeding van Koning Felipe is een lachertje. Een gevaarlijke en rampzalige gek als de EU-vicevoorzitter Timmerfrans “verdient” (nouja: krijgt) voor zijn dwaze dromen over het Vierde Reich 1000 Euro per dag, belastingvrij. De verhoudingen in Europa zijn wel flink zoekgeraakt. Maar ach: de Nederlandse bevolking keurt de franje van Oranje blijkbaar allemaal goed. Chapeau voor de Spaanse Koning die zich, voor een schijntje, daadwerkelijk en overtuigend voor zijn land inzet, getuige zijn optreden in de Catalaanse crisis.

  1. Die laatste zin lijkt me een ietsepietsie overdreven of moest de Catalaanse crisis er zo nodig bij ? Je zal toch ook wel weten dat alles wat de Spaanse koning doet of zegt wordt voorgekauwd door Rajoy.

   1. U vergist zich. Hebt U ooit de inauguratie van een nieuwe Spaanse regering of nieuwe parlementsleden gezien? Die zweren trouw (dmv eed of gelofte) op de Spaanse grondwet, de constitutie. De Koning staat terzijde en kijkt toe. in NL zweren de politici trouw aan de koning, wat nergens op slaat, want de koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk. Daarom is de monarchie in NL zo’n onbenullige peperdure schertsvertoning van NIETS & NADA waarde (behalve die 350 miljoen weggegooid geld dan). Rajoy beroept zich bij al zijn handelingen tegen de dwaze Catalaanse separatisten uitsluitend op de constitutie. Het Hooggerechtshof beslist. De Spaanse Koning mag zijn eigen visie uitspreken en dat heeft Felipe IV voortreffelijk gedaan. Slick Willy drinkt binnenkort weer met een walgelijke oranje uitdossing een biertje met Poetin in de Heineken Hoek op het wereldkampioenschap. España es diferente…

    1. Iemand vergist zich inderdaad. De Spaanse koning is (net als in België en Nederland) onschendbaar en de verantwoordelijkheid voor alles wat hij doet of zegt ligt bij de regering die dus altijd eerst moet goedkeuren. Felipe VI is gewoon een poppetje aan het touwtje van Rajoy die hem laat dansen zoals het hem best uitkomt. Zijn slaafs optreden in de Catalaanse kwestie maakt dat meer dan duidelijk.

  2. ZOu uw taalgebruik ook wat minder kunnen? Wij weten nu zo langzaam aan wel dat u fel tegen de Oranjes bent. Maar enig normaal taalgebruik zou U sieren.

   1. Wat bedoelt U? Ik negeer de oranjekliek zo veel mogelijk, maar soms, zoals in dit geval, dringt een reactie zich op. Er staat werkelijk geen onvertogen woord, niet godslasterlijk of schuttingtaal, in mijn bericht. Volkomen correct taalgebruik. Misschien bevalt U mijn combinatie van woorden niet, de strekking dus, maar dat ligt dan aan U. Als neerlandicus kan ik zeggen, dat dit volkomen normaal taalgebruik is.

  1. En wat was de gemiddelde Spanjaard (met een loon van 1200€ per maand) blij met de publicatie van deze lijst, er braken spontaan volksfeesten uit in de steden!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken