skip to Main Content
Test met groene strepen op wegdek Spanje
Google Streetview

Test met groene strepen op wegdek Spanje

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT is al geruime tijd (sinds 2016) bezig met een onderzoek naar het effect van groene strepen op de weg. Het gaat dan niet om strepen in de groene kleur in het midden van de weg maar aan de rechter- en linkerkant van de weg een groene doorgetrokken streep. Reden: snelheid verminderen.

De Dirección General de Tráfico (DGT) test in de autonome regio Castilla y León met groene strepen op het wegdek op de CL-615 tussen Palencia en Guardo en op de CL-613 tussen Palencia en Sahagún.

Volgens de experts geven de groene strepen aan de zijkant van elke weghelft het gevoel van smaller worden waardoor een automobilist automatisch de snelheid vermindert. Naast de groene strepen zijn er echter ook radars geplaatst om de snelheid te controleren, iets dat op borden staat aangegeven.

Het gaat in dit geval dus om een test op kleine schaal in slechts een deel van het land. Het is nog lang niet zeker of de groene strepen in de toekomst ook in de rest van Spanje te zien zullen zijn.

Feit is dat het aantal verkeersongevallen sinds het plaatsen van de groene strepen in november 2016 op de CL-613 tot aan augustus 2018 is afgenomen met 63% minder dodelijke slachtoffers en 75% minder ernstig gewonden. Die percentages zijn op de CL-615 weg respectievelijk 59% en 72%.

In de krant wordt geschreven dat het plaatsen van groene strepen niets nieuws is en ook al gebeurt in Zweden en Nederland.

In het geval van Nederland gaat het echter om groene strepen in het midden van een weg. Het is een groene middenstreep met doorgetrokken zijstrepen. De groene streep in Nederland geeft aan dat men op een autoweg rijdt waar maximaal 100 km/uur gereden mag worden en men niet mag inhalen. Er zijn volgens de ANWB ook wegen met een groene middenstreep en dubbele onderbroken witte strepen wat wil zeggen dat men wel mag inhalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ik gaat er niet langzamer door rijden maar rijd dan ook altijd de snelheden die aangegeven worden met de orginele borden. Soms zijn er gele werk borden maar die worden door zowat iedereen genegeerd en daardoor gaat ik ook met het verkeer mee en rijd daardoor op deze plaatsen wel te snel.

  2. Als je naast de groene strepen ook radar plaatst en dat op borden aangeeft, is het helemaal niet zeker dat mensen hun snelheid aanpassen i.v.m. de groene strepen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by