Test met groene strepen op wegdek Spanje

Test met groene strepen op wegdek Spanje
Beeld: Google Streetview

Test met groene strepen op wegdek Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT is al geruime tijd (sinds 2016) bezig met een onderzoek naar het effect van groene strepen op de weg. Het gaat dan niet om strepen in de groene kleur in het midden van de weg maar aan de rechter- en linkerkant van de weg een groene doorgetrokken streep. Reden: snelheid verminderen.

De Dirección General de Tráfico (DGT) test in de autonome regio Castilla y León met groene strepen op het wegdek op de CL-615 tussen Palencia en Guardo en op de CL-613 tussen Palencia en Sahagún.

Volgens de experts geven de groene strepen aan de zijkant van elke weghelft het gevoel van smaller worden waardoor een automobilist automatisch de snelheid vermindert. Naast de groene strepen zijn er echter ook radars geplaatst om de snelheid te controleren, iets dat op borden staat aangegeven.

Het gaat in dit geval dus om een test op kleine schaal in slechts een deel van het land. Het is nog lang niet zeker of de groene strepen in de toekomst ook in de rest van Spanje te zien zullen zijn.

Feit is dat het aantal verkeersongevallen sinds het plaatsen van de groene strepen in november 2016 op de CL-613 tot aan augustus 2018 is afgenomen met 63% minder dodelijke slachtoffers en 75% minder ernstig gewonden. Die percentages zijn op de CL-615 weg respectievelijk 59% en 72%.

In de krant wordt geschreven dat het plaatsen van groene strepen niets nieuws is en ook al gebeurt in Zweden en Nederland.

In het geval van Nederland gaat het echter om groene strepen in het midden van een weg. Het is een groene middenstreep met doorgetrokken zijstrepen. De groene streep in Nederland geeft aan dat men op een autoweg rijdt waar maximaal 100 km/uur gereden mag worden en men niet mag inhalen. Er zijn volgens de ANWB ook wegen met een groene middenstreep en dubbele onderbroken witte strepen wat wil zeggen dat men wel mag inhalen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.