Spanje krijgt vierde verlenging van de noodtoestand tot 24 mei

Spanje krijgt vierde verlenging van de noodtoestand tot 24 mei
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is premier Pedro Sánchez op het laatste moment gelukt om genoeg parlementariërs van verschillende politieke partijen bij elkaar te krijgen om een nieuwe verlenging van de noodtoestand te krijgen. Woensdag was er een nieuwe parlementaire zitting waarin de premier een nieuwe en alweer vierde verlenging aan de parlementariërs vroeg. Volgens de regering is deze nieuwe verlenging nodig om ervoor te zorgen dat men door kan gaan met de huidige de-escalatie en sociale en economische hulp.

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens deze gezondheidscrisis.

Deze noodtoestand of staat van alarm is ingegaan op 15 maart en daarna drie keer verlengd op 30 maart, 12 april en 26 april. De huidige verlenging is alweer de vierde verlenging en zal hoogstwaarschijnlijk ook de laatste zijn. Deze verlenging begint in feite op 11 mei tot 24 mei en valt samen met het reeds eerder aangekondigde de-escalatie vier fasen-plan.

Nog even kort, het vier fasen-plan is begonnen op maandag 4 mei met Fase 0 en wordt gevolgd door Fase 1 op 11 mei, Fase 2 op 25 mei en Fase 3 op 8 juni. Het vier fasen-plan moet in principe eindigen eind juni waarna Spanje in het, zoals de Spaanse premier het noemt, ‘nieuwe normaal’ is gekomen, zoals Rutte zegt de anderhalvemeter maatschappij.

LEESTIP: Het de-escalatieplan met versoepeling corona-maatregelen in Spanje

Maar om dat vier fasen-plan met de daarbij horende economische en sociale hulp die geboden wordt te kunnen uitvoeren heeft de regering een noodtoestand nodig die dus nu tot 24 mei is verlengd. Dat wil niet zeggen dat iedereen weer in thuisisolement hoeft te gaan want deze nieuwe noodtoestand periode gaat hand in hand met het vier fasen-plan waardoor er steeds meer versoepelingen komen.

Partijen

Uiteindelijk kreeg Premier Sánchez woensdag genoeg stemmen bij elkaar om door te gaan met deze nieuwe verlenging. 178 parlementariërs stemden voor waaronder op het laatste moment en na intensieve onderhandelingen en concessies van de regering ook die van Ciudadanos, de Baskische PNV en Coalición Canaria. daarnaast uiteraard ook de PSOE, Unidas-Podemos en diverse kleine partijen en groepen.

In totaal stemden 76 parlementariërs tegen, die van de Catalaanse ERC, JuntsxCat en CUP partijen, VOX en Foro Asturias.

96 parlementariërs onthielden zich van stemmen (dus niet voor en niet tegen) waaronder de parlementariërs van de PP die eerder nog dreigden met het tegen stemmen maar uiteindelijk niets stemden door zich te onthouden en van Bildu, NBG en UPN.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.