menu: rubrieken, zoeken & meer

Justitie ondersteunt de avondklok op de Balearen na beëindiging noodtoestand

Justitie ondersteunt de avondklok op de Balearen na beëindiging noodtoestand
Beeld: 123rf (aangepast)

Justitie ondersteunt de avondklok op de Balearen na beëindiging noodtoestand

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Zoals bekend werd op 25 oktober 2020 de tweede noodtoestand tijdens de corona-pandemie afgekondigd die ook meteen het langste is en eindigt op zondag 9 mei. Dankzij de noodtoestand (estado de alarma) is er een juridische paraplu waardoor corona-maatregelen zoals de avondklok en lockdowns ingevoerd kunnen worden.

Op de Balearen eilanden heeft de regionale overheid al aangegeven dat ze ook na 9 mei in ieder geval drie belangrijke corona-maatregelen willen blijven handhaven. Het gaat om de avondklok, de beperking van samenkomst van maximaal 6 personen en de controles op PCR-tests na aankomst op de Balearen eilanden voor nationale reizigers (internationale reizigers moeten blijven voldoen aan de corona-regels die voor heel Spanje gelden) 

Het Hof van Justitie op de Balearen heeft de regionale overheid toestemming gegeven en men mag tot in ieder geval 23 mei diverse vergaande corona-maatregelen blijven handhaven. Die toestemming was belangrijk om op deze manier een juridische zekerheid te hebben omdat de noodtoestand zal eindigen op 9 mei.

De regionale overheid van de Balearen eilanden mag dus juridisch onderbouwd en tot 23 mei de avondklok tussen 23 en 6 uur blijven hanteren en de sociale bijeenkomsten (binnen en buiten) limiteren tot maximaal 6 personen (in geval van niet samenwonenden).

Verder mag men controles uitvoeren in havens en bij vliegvelden om alle reizigers die vanuit een andere regio in Spanje naar de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera reizen. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag hebben als men langer dan 72 uur niet op een van de eilanden is geweest.

Hebben de Spaanse reizigers dat niet dan moeten ze na aankomst een verplichte antigeensneltest ondergaan of binnen 48 uur een PCR-test laten uitvoeren op de eilanden of 10 dagen in quarantaine gaan.

Verder krijgt de horeca ook nog te maken met restricties maar het is nog niet bekend of dat dezelfde zijn als die nu gelden of aangepast worden.